Visa sökformulär

Nu införs skärpta allmänna råd i Västmanland

Smittspridningen ökar i Sverige och Västmanland. För att minska risken för smittspridning skärper Folkhälsomyndigheten de allmänna råden, och inför lokala restriktioner i Västmanland från och med den 12 november.

Beslutet om lokala restriktioner är taget i samråd med smittskyddsläkare i Region Västmanland och gäller från och med den 12 november. Den 24 november meddelade Folkhälsomyndigheten att de förlänger beslutet till och med den 13 december 2020. De lokala allmänna råden innebär att:

  • Du bör avstå från att göra onödiga resor, både inom och utanför regionen eller regiondelen. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett så smittsäkert sätt som möjligt, genom att du håller avstånd till andra och undviker nya kontakter.
  • Du bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas. Det gäller till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek. Du bör inte vistas mer än nödvändigt i inomhusmiljöer med människor du normalt inte träffar. Det gäller inte nödvändiga besök för att till exempel köpa livsmedel eller medicin, medicinskt motiverad träning i badhus eller gym, eller utomhusmiljöer. Om du behöver göra sådana besök är det viktigt att försöka göra det på tider då risken för trängsel är liten, och att du undviker omklädningsrum vid eventuell träning.
  • Du bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det gäller inte träningar för barn och ungdomar i grundskolan. Du bör enligt detta råd avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inom- eller utomhus. Det handlar till exempel om konserter, teater, bio och andra föreställningar, religiösa evenemang och högtidsfiranden. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer, och även resorna till och från sådana evenemang innebär en ökad risk. För barn och unga är idrott viktigt, och eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg kan de fortsätta träna sin idrott. Det är dock viktigt att de undviker onödiga fysiska kontakter, som att dela vattenflaskor och skydd, eller att skrika och kramas. Det är också bra om du som medföljande vuxen bara hämtar och lämnar barnet vid träningen, så att ni undviker andra kontakter. Matcher och tävlingar bör dock inte genomföras varken för barn eller vuxna eftersom detta ofta innebär nya kontakter. Dessutom kan det vara svårt att avstå från att delta trots att man har symtom. Med matcher och tävlingar avses även cuper, serier och andra tävlingsarrangemang. Yrkesmässig idrott omfattas inte av detta råd.
  • Du bör, om det är möjligt, undvika fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Rådet innebär en skärpning av kravet på att hålla avstånd till andra människor. Med fysisk kontakt menas umgänge inom 1–1,5 meters avstånd, speciellt vid kontakter som varar mer än 15 minuter. För dig som bor i ett ensamhushåll är rådet att umgås med bara några få nära vänner. Du bör helt undvika vissa typer av aktiviteter, om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om viss icke yrkesmässig idrottsutövning till exempel kontaktsporter som brottning, ishockey och basket. Det gäller också fester, bröllop, kalas, middagar och andra privata tillställningar, afterwork, massage, fotvård och att besöka frisör eller skönhetsvård, som inte är medicinskt motiverat. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att alla kan följa de allmänna råden. Det kan till exempel innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder så att medarbetarna kan följa de allmänna råden. Det kan handla om att uppmana medarbetarna att jobba hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att jobba hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Här hittar du en kort film med stadsdirektör Helene Öhrling och kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson, som uppmanar västeråsarna att följa de skärpta lokala allmänna råden.länk till annan webbplats

Vill du veta mer? Följ länken nedan

Publicerad

Senast ändrad