Om verksamheter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Åter igen stark avrådan från besök


Från den 23 december upphör Folkhälsomyndighetens beslut om besöksförbud inom äldreomsorgen och vi återgår till stark besöksavrådan. Vi avråder också starkt från besök hos personer med funktionsnedsättning boende i grupp- eller servicebostäder.
Stark besöksavrådan har vi för att minska risken för smittspridning. Det gäller att undvika besök så långt det är möjligt. I första hand, fundera på om ni kan ses digitalt (till exempel videomöte på telefon eller surfplatta). Eller om en person kan besöka fysiskt men koppla upp övriga personer digitalt, istället för att fler ses samtidigt. Vi förstår att det är svårt att undvika besök, och det behöver alltid balanseras med människors psykiska mående.
Ni som ändå ses behöver tänka på att hålla avstånd och ha rena händer. Träffas gärna utomhus om det är möjligt. Minska antal besök och besökare. Stanna alltid hemma vid minsta symtom på förkylning eller sjukdom. Det här behöver du också tänka på:

  • Ring innan och hör vad som gäller på boendet. Chefen för boendet vet förutsättningarna och om besök kan genomföras.
  • Lyssna på personalen och följ skriftliga instruktioner på plats.
  • Tvätta händerna eller använd handsprit.

Tänk på att utgå från den boendes önskemål och dagsform, många är oroliga för att bli smittade. Om du har funderingar kring något så får du gärna höra av dig till den verksamhet som är aktuellt för dig.


Publicerad

Senast ändrad