Avgiftsfritt för uteserveringar, butiker och torghandlare

Fram till årsskiftet behöver uteserveringar och butiker inte betala någon avgift för att hyra kommunal mark. Däremot måste de betala för polistillstånd. Torghandlare slipper torghandelsavgiften. Det beslutade tekniska nämnden i stor enighet vid torsdagens sammanträde.

Förra året slopades markupplåtelseavgiften för uteserveringar och för butiker som flyttade ut försäljningen utanför butiken. Även torghandlare slapp avgift.

I år fortsätter stödet.

Totalt väntas beslutet kosta tekniska nämnden 2.25 miljoner kronor i minskade intäkter. Underskottet täcks av kommunstyrelsen.

Uteserveringar i Västerås. Foto: Mostphotos

Uteserveringar i Västerås. Foto: Mostphotos

Anna Thunell (MP) ordförande i tekniska nämnden och kommunalråd säger:
-Jag är glad över att vi i tekniska nämnden och staden återigen kan stå enade i beslutet. De små företagarna i kommunen, oavsett om de är en restaurang, torghandlare eller butik har en fortsatt svår situation. Detta beslut kommer förhoppningsvis att hjälpa till litegrann.

Anna Hård af Segerstad (M) 2:e vice ordförande i tekniska nämnden och oppositionsråd, säger i sin kommentar:
-För oss har det varit viktigt att ge tidigt och tydligt besked. Uteserveringar och torghandel, skapar liv och rörelse i vår stad och nu slopar vi avgiften för dem under hela 2021.

Maria Fors, VD för Västerås Citysamverkan säger:
-Pandemin är inte över ännu och vi är glada att politiken i Västerås är lyhörd och agerar eftersom vi har fortsatta utmaningar i stadskärnan.
-Det här visar att vi alla jobbar tillsammans mot samma mål och det skapar energi och motivation hos näringslivet som varje dag finns till för våra invånare och besökare.

Kontakta oss

Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Via formulär: Kontaktformulär Länk till annan webbplats.

Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3

kontaktcenter@vasteras.se

Publicerad

Senast ändrad