Staffan Janssons valborgstal

Eftersom pandemin sätter stopp för större valborgsmässofiranden håller kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson sitt valborgstal digitalt i år. Du kan se det i videospelaren nedan. I talet berömmer Staffan västeråsarna för hur vi hanterat pandemin. Staffan läser också en dikt som ligger honom varmt om hjärtat. Den handlar om hur viktig varje liten del och insats är, och att vi alla kan göra något litet av omtanke för varandra i alla fall. Om du hellre vill läsa Staffans tal så finns det längre ned på sidan. Västerås stad önskar alla en trevlig valborgsmässoafton!

"Kära valborgsfirare. Det är ett annorlunda år. Normalt sett är man ju ute vid elden en valborgskväll som denna, men nu under pandemin får jag nöja mig med mitt kontor, och utgå från det.

Jag är uppvuxen här i Västerås och jag är väldigt stolt över att vara västeråsare. Vi bor i en underbar stad. Det vill jag lyfta fram nu när vi också går mot vår och sommar som en sådan här kväll innebär. Först och främst vill jag säga att det har varit ett väldigt annorlunda år. Vi har lidit av pandemi, isolering, till och med allvarlig sjukdom. Jag hoppas verkligen att den vaccineringsprocess vi är inne i kommer att leda till att vi kan gå tillbaka till det öppna samhället. Vi vill få tillbaka aktiviteter, njuta av gemenskap som vi normalt är vana vid, som berikar våra liv.

Jag vill tacka för de insatser som gjorts för att begränsa smittspridningen. Jag tycker att vi västeråsare levt upp till rekommendationerna och på ett väldigt bra sätt minskat smittspridningen så mycket som vi har kunnat. Tittar man ut över världen så kan man än idag se problematik. Vi i Västerås har ändå kunnat hålla den här pandemin i begränsad omfattning med begränsade skador trots att många ändå varit allvarligt sjuka. Alla insatser har haft betydelse. Jag kommer att tänka på en dikt jag läst som fastnat i mitt hjärta av läraren Ulf Nilsson. Den handlar om hur viktiga var och ens insatser är.

Dikten handlar om en förälder och ett barn som är på en strand en morgon. Barnet kastar tillbaka snäckor i havet som spolats upp på stranden under natten, för att rädda dem tillbaka till livet. Föräldern tycker att det är fint det barnet gör, men det är hundra snäckor per meter och stranden är en mil lång. Föräldern vill få pojken att inse det meningslösa i att kasta tillbaka en eller två. Pojken håller då upp en snäcka, och svarar: För den här snäckan, för den här spelar det roll.

Med det vill jag säga att allt vi gör har betydelse och de insatser som vi nu tillsammans har hjälpts åt med har haft stor betydelse.

Valborgsmässoafton är en högtid som vi firar i de nordiska länderna, ofta den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den heliga Valborgs kult, mot häxor och onda andar som uppstod efter hennes död i slutet av 700-talet. Vi kommer att kunna glädja oss åt den ljusa tid som nu väntar, med fågelsång, blomsterängar och att kunna hänga nere vid Mälaren. Fyllas med känsla när vi sitter i trädgården och låter solen värma vårt ansikte, och gå ut barfota på en söndagsmorgon. Det känns för mig oerhört härligt. Efter den här långa väntan, både under pandemin och vintern, så vill jag verkligen hälsa våren välkommen. Jag vill låta oss hylla varandra, hylla värmen, hylla glädjen och hylla våren. Så jag vill säga: nu är våren här."

Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande

Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande

Publicerad

Senast ändrad