Asea-strömmen ska restaureras

Asea-strömmen (1989) av Bengt-Göran Broström (1947 – 2004) är ett av Västerås mest välkända och uppskattade offentliga konstverk. I över 30 år har ”cykelstatyn” varit en logisk mötesplats på Stora torget och blivit en symbol för industristaden Västerås. Nu ska konstverket restaureras och konserveras för att det även ska kunna uppskattas av framtida generationer.

Konstverkets skador begränsas till postamentet i granit, alltså muren som statyn vilar på, där flertalet sprickor har uppstått och förvärrats under årens lopp. Dessutom lutar konstverket åt väster, sannolikt på grund av sättningar i marken. Om konstverket inte restaureras är risken att sprickbildningen kommer att accelerera och att stora bitar av stenen kommer att spjälkas loss.

Nyhetsbild

Asea-strömmen av Bengt-Göran Broström (1947 – 2004). Foto: Bo Gyllander

Asea-strömmen ska demonteras under hösten 2021 och konserveringsarbetet utförs inomhus med start under vintern. De skadade delarna av graniten ska bytas ut mot likvärdig natursten, och innan konstverket återinstalleras ska marken på Stora torget åtgärdas. I nuläget finns inget konkret slutdatum för projektet.

Invigdes 1989

Konstverket skildrar det fenomen som under industrins glansdagar kallades ”Asea-strömmen”. Vid lunchtid och arbetsdagens slut fylldes Stora gatan av Aseas arbetare som på cykel passerade Västerås centrum på väg hem från sin arbetsplats. Konstverket invigdes 1 maj 1989 med en publik på flera tusen västeråsare.

- Asea-strömmen är ett av västeråsarnas allra käraste offentliga konstverk. Det kommer naturligtvis kännas lite tomt på torget, men genom den här restaureringen säkrar vi upp konstverket även för kommande generationer, säger Markus Lindgren, MP, kulturnämndens ordförande.

Konstnär Bengt-Göran Broström (1947 – 2004) var verksam i Västerås under hela sitt liv och arbetade ofta skulpturalt i trä. Broströms konstnärskap är fullt av skildringar av vanliga människor, i arbete och fritid. Han utförde flertalet offentliga gestaltningar i Västerås, bland annat Vänortsbrunnen (1990) vid Västerås stadshus.

Publicerad

Senast ändrad