Nya utgrävningar vid Anundshög

Att det vid Anundshög fanns en tingsstuga under medeltiden har arkeologer tidigare slagit fast. I slutet av september kommer ett forskarteam tillbaka till området för att försöka klarlägga om det även under tidigare perioder har varit en tingsplats här. Det skulle i så fall få en stor inverkan på tolkningen av platsens betydelse genom historien.

– Utgrävningen undersöker lämningarna av den långa stolprad som har hittats i området. Monumentet kan ha varit en helig avgränsning av tings- och kultplatsen. Vi hoppas på att få mera precisa dateringar av monumentet den här gången. Alla är välkomna till Anundshög för att titta på utgrävningen! säger Sara Hagström Yamamoto, intendent på Anundshög.

Projektet ”Tingsplatsen som arkeologiskt problem” startade redan 2006. I olika omgångar har området undersökts och det är samma forskarteam som var här 2017 och 2019 som nu kommer tillbaka, nämligen de fyra arkeologerna Marta Lindeberg (Arkeologikonsult), Alexandra Sanmark (Centre for Nordic Studies, University of the Highlands and Islands), Mathias Bäck (Arkeologerna) och Kristina Jonsson (Jamtli).

Den här gången finns också Västerås stads intendent Sara Hagström Yamamoto med.

– Jag kommer att delta vid undersökningen för att hålla mig uppdaterad om vad som händer i den och samtidigt kunna berätta om undersökningen för besökare och svara på frågor.

Utgrävningen kommer att vara möjlig att besöka dagtid under veckan, måndag till torsdag 27–30 september klockan 9–15 och fredag 1 oktober klockan 9–12. Det blir en lunchpaus varje dag klockan 12–13.

Tisdagen den 28 september klockan 17–18.30 hålls en kostnadsfri visning av utgrävningen för allmänheten. Samling utanför besökscentret/Café Anund. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För att undvika trängsel är deltagarantalet begränsat. Anmäl intresse till Sara Hagström Yamamoto, sara.hagstrom.yamamoto@vasteras.se.

Arkeologerna Alexandra Sanmark, Marta Lindeberg, Mathias Bäck och Kristina Jonsson kommer tillbaka till Anundshög för nya utgrävningar vecka 39.

Arkeologerna Alexandra Sanmark, Marta Lindeberg, Mathias Bäck och Kristina Jonsson kommer tillbaka till Anundshög för nya utgrävningar vecka 39.

Publicerad

Senast ändrad