SM-veckan möter Cityfestivalen i Västerås 2024

Upplev spänningen och se prestationer när de bästa atleterna i ett 30-tal olika idrotter gör upp om SM-titlarna. Sommarens stora idrottsevenemang äger rum mitt i Västerås. Under veckan kan du se tävlingar runt om i staden och vid Mälarens strand, upptäcka nya spännande idrotter och själv prova på roliga och inspirerande aktiviteter. Det mesta är gratis, lätt att ta sig till och alla är välkomna! Sommaren 2024 hålls SM-veckan i Västerås samtidigt som Cityfestivalen vecka 26.

Förenings- och näringsliv samverkar med Västerås stad i arbetet med SM-veckan för att skapa nytta och värde för västeråsarna, regionen och civilsamhället.

SM-veckans mål är att bygga stolthet och glädje för utövare, besökare och invånare och stärka platsvarumärket med bestående värden långt efter evenemangets slut.

Nyhetsbild

Vad händer nu?

Nu börjar föreningarna som ska arrangera SM-tävlingar under SM-veckan 2024 i Västerås att förbereda sig för evenemanget. Hela listan över idrotter hittar du längre ner på den här sidan.


Frågor och svar om SM-veckan sommar 2024

SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang och arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag.  SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 73 specialidrottsförbund vilka representerar upp emot 210 olika idrotter. SM-veckan är en vecka med svenska seniormästerskap i olika idrotter och genomförs varje år, vinter respektive sommar, på olika orter i Sverige. 

Västerås kommer att arrangera SM-veckan sommaren 2024.

De tilltänkta huvudevenemangsområdena är Lögarängen med vattnet som viktig arena, Kajplats/Elbakajen och Centrum. Satellitarenor är Rocklunda och motorstadion. Det kommer även att arrangeras kring-event som Mötesplats SM-veckan, och prova på-möjligheter för besökare, i bland annat Vasaparken.

Det är ett stort evenemang som kan ge västeråsarna och västmanlänningarna en folkfest att se fram emot. Den här typen av evenemang är viktiga för att västeråsarna ska känna att Västerås är en attraktiv stad att bo, leva och verka i. SM-veckan lockar människor från hela Sverige. Det gör det till en bra möjlighet att visa vad Västerås har att erbjuda så att de vill komma tillbaka, som turister eller som nya invånare i staden.

Evenemanget är tänkt att bli en folkfest även för dem som inte är så intresserade av idrott. Flertalet av idrotterna som tävlar under SM-veckan kommer att arrangera prova-på aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter för besökarna.

Vi tror att de bestående effekterna blir många. Andra städer som anordnat SM-veckan vittnar om att evenemanget bidragit till att föreningar har fått fler medlemmar, idrotten blir mer attraktiv när den sätts i rampljuset och det har blivit ett uppsving för det lokala föreningslivet.

Efter pandemin har många blivit alltmer stillasittande. Genom SM-veckan vill vi inspirera till ökad rörelse, och att fler ska vilja engagera sig i föreningslivet.

Vi hoppas också att många barn och ungdomar ska inspireras av SM-veckans tävlingar och att det tillsammans med prova-på-verksamheten ska medföra att fler hittar till idrotten. Att röra på sig är bra för folkhälsan.

De intäkter som SM-veckan genererar kommer kunna bidra till att företag kan satsa på sina verksamheter samt öka antalet besök till staden, vilket har stor potential att sätta igång en positiv spiral kring besöksnäringen.

Genom en mångfald av idrotter tror vi att SM-veckan 2024 bidrar till att stärka idrottens lokala och regionala samverkan med näringsliv och civilsamhälle. Den enorma exponering som SM-veckan innebär ger stadens besöksnäring och övrigt näringsliv en möjlighet att synas, marknadsföra sig och öka intresset för regionen.

Genom att lyfta andra aktörer än själva idrotten finns det möjlighet att stärka andra verksamheter inom kommunen. En av de bestående effekterna vi vill åstadkomma är samverkan mellan idrottsrörelsen, näringslivet och övriga civilsamhället.

Genom SM-veckan skapar vi stolta västeråsare.

Kommunstyrelsen beslutade den 12 april 2023 att höja budgetramen för SM-veckan 2024, från 6 miljoner till 10 miljoner. Anledningen till höjningen av budgeten beror främst på inflationen, som drabbat evenemangsbranschen hårt efter pandemin.
Budgetramen på 10 miljoner kronor ska täcka kostnader som inte kan finansieras på annat sätt. Nämnden för idrott, fritid och förebyggande arbetar för att hålla tillbaka kostnaderna och aktivt söka medel från sponsorer och annan finansiering för att minimera användningen av den avsatta budgetramen.

Att Västerås stad till en början avsatte 6 miljoner kronor för arrangemanget baserades på budgeten för SM-veckan sommar i Helsingborg och Landskrona 2018. Det var då som ansökningsprocessen startade. Ursprungligen skulle SM-veckan ha hållits i Västerås 2023, men den blev framflyttad ett år på grund av pandemin.


Under SM-veckan kommer idrotterna till publiken i det offentliga rummet, istället för de traditionella arenorna. Barn, unga och vuxna får chansen att hitta nya intressen och se idrotter som de kanske inte ens har hört talas om tidigare, eller som de själva håller på med.

Västerås har många stora föreningar med bred verksamhet inom både barn- och ungdomsidrott samt elitidrott. Det finns cirka 140 aktiva idrottsföreningar inom cirka 50 olika specialförbund, som får en chans att visa upp sig och sin verksamhet.

Tillsammans med RF-SISU Västmanland vill vi göra det här till en stor folkfest för hela länet.

Här är idrotterna som är aktuella att vara med på SM-veckan sommar i Västerås:

• Aquabike
• Artistisk gymnastik
• Basket 3x3
• Beachvattenpolo
• Beachvolley
• Boule (precisionsskytte)
• Bowling
• Crosskart
• Cykel
• Danssport
• Discgolf
• Distansritt
• Hopprep
• Kanotpolo
• Klättring
• Mountainbike XCE
• Orientering
• Paracykel
• Paragolf
• Parkour
• Rallysprint
• Rullskidor
• Segling (IQ Foil)
• Skateboard slalom
• Trampolin
• Wakeboard
• Working equitation (ridsport)
Med reservation för ändringar.

Nyhet från 18 oktober 2021 när beskedet blev officiellt:

Västerås blir värdstad för SM-veckan 2024

Nu är det klart! Västerås ska för första gången vara värdstad för SM-veckan. Riksidrottsförbundet och Sveriges Television har beslutat att erbjuda Västerås värdskapet för SM-veckan sommar 2024 och nu har kommunstyrelsen beslutat i frågan.

– Jag är otroligt glad över att SM-veckan kommer till Västerås sommaren 2024! Det blir en fantastisk möjlighet att både få se och uppleva en mängd olika idrotter på högsta nivå, men också ett lyft för all idrott och invånare i hela länet. Det ger också en möjlighet för barn och unga att både prova på idrotter och kunna bli engagerade som volontär och bli en del i ett positivt värdskap, säger Vicki Skure-Eriksson, C, ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Evenemanget är tänkt att bli en folkfest även för dem som inte är så intresserade av idrott. Det kommer erbjudas underhållning i form av exempelvis artistuppträdanden och kulturevenemang. Flertalet av idrotterna som tävlar under SM-veckan kommer att arrangera prova-på aktiviteter och det kommer att finnas möjlighet för det lokala föreningslivet att anordna egna aktiviteter för besökarna.

Nyhetsbild

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden.

– Ett positivt och glädjande besked för idrotten i Västerås och hela Västmanland. Efter en tuff tid med restriktioner kring idrotten och större evenemang har vi nu verkligen något att se fram emot, ladda för och kraftsamla kring. SM-veckan kommer att bidra med motivation till ideella idrottsentusiaster och eldsjälar, samtidigt som vi rustar länets idrottsföreningar för att på egen hand kunna arrangera större tävlingar och evenemang framöver, säger Jan Andersson, ordförande RF-SISU Västmanland.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar, och är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 olika idrotter.

– Västerås värdskap för SM-veckan kommer att skapa nya nätverk för idrottsföreningar, övriga civilsamhället och näringsliv emellan som kommer få bestående värden. Både stora och lite mindre idrotter kommer genom SM-veckan att exponeras och lyftas fram och genom det skapa förutsättningar och möjlighet att utvecklas och växa, säger Magnus Jansson, Västerås stads idrotts- och friluftschef.

Många aktörer har samverkat under processen för att göra bästa möjliga ansökan – vilket har gett resultat.

– Vi på RF-SISU Västmanland har haft ett nära och bra samarbete med Västerås stad, Västerås Convention Bureau, Riksidrottsförbundet och SVT under hela ansökningsprocessen och är väldigt glada över att beslutet om SM-veckan till Västerås sommaren 2024 nu är fattat, konstaterar distriktsidrottschef Kristin Pleick.

– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen lyckats värva SM-veckan till Västerås. Västerås är en utmärkt evenemangsstad och SM-veckan ger oss ett skyltfönster att visa det. Det är särskilt roligt att kunna leverera dessa nyheter just nu då besöksnäringen haft en otroligt utmanande tid. Evenemang i den här storleken ger ett viktigt tillskott av besökare som direkt gynnar tillväxten i besöksnäringen och ökar Västerås attraktivitet, säger Sofie Lidholm, utvecklingschef Visit Västerås.

SM-veckans nationella pressmeddelande Länk till annan webbplats.

Publicerad

Senast ändrad