2022 års Tranströmerpris tilldelas Lennart Sjögren

Priset, vars ändamål är att ”belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda”, delas ut under en offentlig ceremoni den 14 maj klockan 15.00 i Västerås konserthus.

Juryns motivering lyder: För en poesi som gjuter nytt liv i naturlyrikens stora grenverk och visar grymheten men också omsorgen i det mänskliga.

Tranströmerpriset instiftades av Västerås stad 1997 för att hedra poeten Tomas Tranströmer som var bosatt i Västerås mellan åren 1965–2000. Tomas Tranströmer var ständig ledamot i juryn och tog aktiv del i arbetet så länge han levde. Priset delas ut vartannat år och prissumman är 200 000 kronor. Pristagaren utses av en jury där författaren Per Wästberg är ordförande.

Lennart Sjögren har varit verksam som poet och författare under dryga sextio år, och har utgivit ett trettiotal böcker. Han är fortfarande produktiv och den senaste diktsamlingen, Det röda äpplet, kommer ut i februari. Återkommande motiv genom hela hans författarskap är naturen. Inspiration hämtar han från Öland, där han har varit bofast under större delen av sitt liv. Sjögren är även bildkonstnär och har regelbundet ställt ut sina verk på gallerier, men mest känd är han ändå för sin lyrik.

Förutom Tranströmerpriset har Lennart Sjögren tidigare fått flera litterära utmärkelser som till exempel Sveriges Radios Lyrikpris (1977), Bellmanpriset (1988), De Nios Stora Pris (1993), Gerhard Bonniers Pris (2004), Literis et Artibus (2007), Svenska Akademiens essäpris (2012) och Aspenströmpriset (2014).

Tidigare pristagare av Tranströmerpriset

Nyhetsbild

Publicerad

Senast ändrad