Irstaskolan välkomnar eleverna med nya lokaler och offentlig konst

Eleverna och medarbetarna på Irstaskolan välkomnas av storslagen konst och nya lokaler när höstterminen startar den 16 augusti.

De nya lokalerna och den offentliga konsten på Irstaskolan invigdes på måndagen av Jesper Brandberg, ordförande fastighetsnämnden (L), Anna Lundberg, ordförande grundskolenämnden (L), Markus Lindgren, ordförande kulturnämnden (MP), Magnus Andersson, arbetschef på PEAB och rektor Johanna Becker.

Irstaskolan bedriver verksamhet för elever från förskoleklass till årskurs 9 samt fritidshem för elever från förskoleklass till årskurs 3. I skolbyggnaden finns också fritidsklubben, för elever i årskurs 4–6, och fritidsgården, som är öppen på kvällarna för de äldsta eleverna. Skolan har cirka 880 elever och 110 medarbetare.

Ny skola i två etapper
Arbetet med Irstaskolans nya lokaler har varit uppdelad i två etapper och arbetet med utemiljön fortsätter fram till hösten 2023. Projektet, Modernisering Irstaskolan, omfattar nya byggnader, moderniserad utemiljö samt åtgärder för att underlätta och avlasta trafiksituationen vid skolan.

Resultatet av etapp två är dels nya skollokaler för praktiska estetiska ämnen för elever i årskurs 7–9 samt fritidsklubb och -gård, och dels det nya konstverket Rörelser, skapat av konstnären Jakob Ojanen, som tidigare har varit elev på Irstaskolan.

Irstaskolans webbplats Länk till annan webbplats.

Konstverket Rörelser, skapat av Jakob Ojanen. Foto: Gabriela Lopez

Irstaskolan och fasadväggen av handmålade kakelplattor, del 1 av konstverket Rörelser. ©Jakob Ojanen/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Västerås konstmuseum

Nyhetsbild

Vy över nya Irstaskolan med byggnader och utemiljöer. Illustration: Archus

Konstnärlig gestaltning i gemensamma miljöer
På uppdrag av kulturnämnden driver Västerås konstmuseum arbetet med den konstnärliga gestaltningen av stadens gemensamma miljöer. Konst i offentliga rum har ett unikt värde – den förstärker en plats identitet och berikar människors liv, genom att öppna för otaliga upplevelser och nya tankemönster. Skolor är viktiga miljöer som många kommuninvånare, stora som små, har en relation till. Därför är ny offentlig konst till skolor ett prioriterat område inom Västerås stad.

Rörelser av Jakob Ojanen
Rörelser är ett platsspecifikt konstverk i två delar för fasad respektive entréhall till Irstaskolans högstadiebyggnad.

På en cirka 45 kvadratmeter stor fasadvägg breder en monumental målning på glaserade kakelplattor ut sig. Var och en av de handmålade plattorna är unik i sitt måleriska utförande.

Lila, ljusblå och bruna mot en ljus bakgrund studsar linjerna från marken till taket och mot marken igen. De bildar ett zickzack-mönster som påminner om människans äldsta bildspråk – streck och klotter.

Inne i skolbyggnadens entréhall hänger den andra delen av Jakob Ojanens konstnärliga gestaltning. Åtta figurskurna, fabrikslackerade målningar på aluminiumplåt tycks sväva mot en tio meter hög vit fondvägg. Uttrycket och färgerna från fasaden går igenom även här. De kan liknas vid spontana kludd på ett pappersark. Eller färgglada molnformationer.

Rörelser är talande för Jakob Ojanens konstnärskap och arbetssätt, där digitala och analoga tekniker kombineras – traditionellt målerihantverk ställs sida vid sida med digitalt producerade målningar.

Om konstnären
Jakob Ojanen (f. 1980) arbetar främst med måleri, ofta i stor skala. Hans bildvärld är abstrakt, icke-föreställande, där uttrycket pendlar mellan det barnsligt lekfulla och det meditativt sakrala.

Jakob Ojanen är utbildad konstnär vid Konstfack i Stockholm, där han idag bor och är verksam. Vid sidan om sitt eget konstnärskap och arbete med olika utställningar och projekt, undervisar han också på Västerås konstskola. Jakob Ojanen är, i likhet med sin bror konstnären Joakim Ojanen, uppvuxen i Irsta och var tidigare elev på Irstaskolan.

Konstnären Jakob Ojanen under arbetet med Rörelser. Foto: Gabriela Lopez

Konstnären Jakob Ojanen vid fasadväggen av handmålade kakelplattor, del 1 av konstverket Rörelser. ©Jakob Ojanen/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Västerås konstmuseum

Del 2 av konstverket Rörelser, i entréhallen till
Irstaskolans högstadiebyggnad. ©Jakob Ojanen/Bildupphovsrätt 2022 Foto:
Västerås konstmuseum

Del 2 av konstverket Rörelser, i entréhallen till Irstaskolans högstadiebyggnad. ©Jakob Ojanen/Bildupphovsrätt 2022 Foto: Västerås konstmuseum

Publicerad

Senast ändrad