Nu kan flyktingar hämta busskort för kostnadsfria resor

Bor du i Västerås och har ett LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet? Då har du rätt till kostnadsfria bussresor inom Västerås Kommun. Från och med torsdagen den 1 december kan du hämta ditt busskort i stadshusets reception.

Uppdraget om att erbjuda kostnadsfria bussresor till personer som har LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet kom från tekniska nämnden i slutet av oktober. Nu har staden, tillsammans med regionen och Migrationsverket lyckats lösa frågan om hur utlämningen av busskorten ska ske rent praktiskt.

Stadshusreceptionen kommer att ha en särskild tid för utlämning under tisdagar och torsdagar klockan 9.00-15.00. Efter årsskiftet ändras öppettiderna till 12.00-16.00. Från 1 februari är det öppet under onsdagar klockan 13.00-16.00.

Regionen står för kort och terminaler medan staden och Migrationsverket håller med folk i receptionen.

VL-buss

Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden säger:

– Jag är glad och stolt över att västeråsmajoriteten nu kan erbjuda kostnadsfria bussresor med kollektivtrafiken i Västerås för dessa personer. Jag vill tacka alla inblandade som med stort engagemang arbetat för att på rekordtid göra det här möjligt.

Så här gör du för att få ett busskort

 1. Besök stadshusets reception på tisdagar eller torsdagar klockan 9.00-15.00. Observera. Från och med den 3 januari är öppettiderna ändrade till kl. 12.00-16.00. Här får du träffa en person från Migrationsverket som kan bekräfta att du bor du i Västerås och har ett LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet.
 2. När personen bekräftat att du har rätt till ett busskort kommer stadshusets medarbetare i receptionen att ge dig ett busskort.
 3. Busskortet innehåller 3 x 30-dagars resor, det vill säga totalt 90 dagars fria resor. Du väljer själv när du påbörjar varje reseperiod. Det betyder att du själv måste ha koll på när din sista reseperiod börjar ta slut.
 4. Vi registrerar ditt kort via ”Mina sidor” på vl.se så att vi har möjlighet att ladda på nya resor.
 5. Se till att fotografera av ditt busskort eller notera kortets nummer ifall du tappar bort det. Läs mer under rubriken nedan, ”Hur får jag ett nytt kort om jag tappat bort det gamla?”.

Så här gör du för att ladda på nya resor

 1. För att kunna få nya resor får du inte ha fler än 14 dagar kvar på din sista reseperiod. Det vill säga, du måste ha förbrukat nästan alla dina resor innan du kan få nya.
 2. Besök oss i stadshusets reception under tisdagar eller torsdagar klockan 9.00-15.00. Observera. Från och med den 3 januari är öppettiderna ändrade till kl. 12.00-16.00.
 3. Här får du åter träffa en person från Migrationsverket som bekräftar att du fortfarande uppfyller villkoren.
 4. När personen bekräftat att du har rätt till nya bussresor kommer en medarbetare i stadshuset att ladda på 3 x 30-dagars resor, det vill säga totalt 90 dagars fria resor.
 5. Du väljer själv när du påbörjar varje reseperiod. Det betyder att du själv måste ha koll på när din sista reseperiod börjar ta slut.
 6. Den här rutinen gäller till och med att du inte längre uppfyller villkoren eller till och med att staden beslutar att upphöra med fria bussresor.

Hur får jag ett nytt kort om jag tappat bort det gamla?

 1. Besök oss i stadshusets reception under tisdagar eller torsdagar klockan 9.00-15.00.
 2. Observera. Från och med den 3 januari är öppettiderna ändrade till kl. 12.00-16.00.
 3. Ange ditt busskortsnummer. Verifiera din identitet så att vi säkerställer att du är rätt person kopplat till busskortet.
 4. Vi läser av hur många kvarstående resor du har och för över dessa på ditt nya kort.
 5. Vi spärrar ditt gamla kort så att ingen annan kan fortsätta resa på det.

Frågor och svar

 1. Vem kan få ett busskort med fria resor?
  Det gäller dig som bor i Västerås och har ett LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet.
 2. Hur länge kan jag resa på ett kort?
  Som mest 90 dagar. Därefter måste du komma in till Stadshuset för att ladda på nya resor.
 3. Var kan jag resa med mitt busskort?
  Resorna gäller inom Västerås kommun. Det vill säga alla stadslinjebussar och bussarna till Västerås tätorter som exempelvis Irsta, Dingtuna och Tillberga.
  VL_Zonkarta_30 januari_2022 Länk till annan webbplats.
 4. Hur länge kan jag få nya resor?
  Så länge som staden erbjuder kostnadsfria bussresor och du uppfyller villkoren.
 5. Kan jag fortsätta använda kortet efter att jag inte längre uppfyller villkoren?
  Nej, vi kommer att spärra kortet. Vill du fortsätta resa med VL får du skaffa ett nytt kort.

Publicerad

Senast ändrad