Västerås stad tar över driften av Växhuset efter årsskiftet

Från och med årsskiftet tar Västerås stads kulturnämnd över hyreskontraktet för de lokaler i Växhuset som Växhuset ekonomisk förening, VEF, lämnar efter sig. Nämnden har i dialog med föreningen arbetat för att Växhuset ska fortsätta att vara en central mötesplats och arena för kulturlivet i Västerås.

– Det känns väldigt bra att vi nu har en lösning på plats efter de senaste tuffa åren för Växhuset. Jag ser fram emot att vi från och med 1 januari kan fortsätta erbjuda Växhuset som en plats där kreativa och stimulerande möten mellan offentliga och fritt skapande verksamheter sker, säger kulturnämndens ordförande Ann-Louise Molin Östling (S).

Nyheter om driften av Växhuset i Västerås stads regi efter årsskiftet:

  • Caféet kommer att drivas av det sociala företaget Motivi med start senast 1 april.
  • Vaktmästare samt ljud- och ljustekniker är anställda och kommer att tillsammans ansvara för driften av Växhuset och Culturen. Samverkan mellan de två kulturhusen är viktig för utvecklingen av kulturlivet i Västerås.
  • En upprustning av lokalerna kommer att ske med start i teatersalen redan under mellandagarna.
  • De stora salarna kommer även i framtiden att gå att boka för olika evenemang, konserter och möten. För tillfället görs bokningar på samma sätt som förut.
  • Ett arbete pågår för att återstarta olika kulturevenemang i huset i kommunal regi men också i samarbete med andra aktörer.
Nyhetsbild

Bakgrund

Växhuset är en central mötesplats och arena för kulturlivet i Västerås. Växhuset är för många synonymt med Västerås stads kulturskola, men även många andra aktörer verkar där. Byggnaden Växhuset ägs av Västerås stad. VEF har samordnat och hyrt ut bokningsbara lokaler för konferens- och kulturarrangemang på uppdrag av kulturnämnden. Teknik- och fastighetsförvaltningen, TFF, ansvarar för alla gemensamma utrymmen i Växhuset och uthyrningen av de lokaler som inte har ingått i VEF:s avtal. Från och med årsskiftet tar kulturnämnden över hyreskontraktet för de lokaler VEF förfogat över.

Publicerad

Senast ändrad