En dag med vårdhundarna
Det är eftermiddag på Hälleborgs äldreboende och personalen har denna dag fått förstärkning av två fyrbenta kollegor.
De är långhåriga i olika färger, har stora nyfikna ögon och tassar försiktigt fram i korridoren på Hälleborgs äldreboende, sida vid sida om sina hundförare Anna och Lena. Det är dags för en stund av lek och mys för de äldre, en stund av aktivt arbete för hundarna Ezter och Nyssa.
- Här kommer dom! Glädje utbrister bland de äldre, som samlas för att ta del av dagens aktivitet.
Hund i vården har en lång dokumenterad historik av positiva effekter och har blivit en viktig resurs i dagens samhälle. Hundföraren har en akademisk utbildning inom vård eller omsorg och hunden är speciellt utvald och tränad för att klara av ett arbete i svåra miljöer.
%20IMG_9653.jpg)
Effekterna man har sett i forskningen berättar bland annat om dämpade stressreaktioner, återhämtning, glädjeskapande och mycket mer. Förutom i äldreomsorgen finns i dag vårdhundar även inom rehabilitering av barn och vuxna med förvärvad hjärnskada, rehabilitering efter stroke, inom äldrepsykiatri och ungdomspsykiatri. Initiativet till att ta in vårdhundar på Hälleborg kom av Sara Stenhäll som är enhetschef på Hälleborgs äldreboende.
- Jag märker att vårdhundarna har en lugnande effekt på vissa av våra kunder när hundarna är här. En del kunder som är oroliga eller utåtagerande blir lugna och finner ro av att ha dem nära, berättar Sara.
Hunden Ezter samlar sig vid sin hundförare Anna och sätter sig lugnt ner vid hennes sida. I sin hand håller Anna en bricka med pjäsliknande figurer som kan gömma godis. Medan Ezter tålmodigt inväntar nästa kommando, lägger en äldre dam ner godis under pjäserna. Anna ställer sen ner brickan till Ezter, som på det efterlängtade kommandot får leta efter godiset.
Stämningen är lugn i gruppen och medan Anna och Lena byter aktiviteter finns det tid för Ezter och Nyssa att gå runt bland de äldre. De går dit de känner för, lägger sig ned vid någons fötter och blir klappade.
Hälleborg är ett av fem äldreboenden som Ezter och Nyssa jobbar på.
%20IMG_9648.jpg)
Ett spel som används för att aktivera samspelet mellan äldre och hund.
%20IMG_9646.jpg)
För att passa som vårdhund måste hunden genomgå en certifiering och kontinuerlig träning. Bland annat ska hunden kunna vara lugn, ha ett gott självförtroende och vara till lags.
Nyssa finner sig hos en äldre man och lägger sig bredvid hans rullstol medan hon blir klappad.
- Hon är så fin i pälsen, säger mannen och stryker sin hand långsamt genom pälsen.
Nyssa stannar en stund, och går sedan vidare i lugnt tempo till någon som ropar hennes namn.
För att få titeln vårdhund, har Ezter och Nyssa gått igenom en utbildning under drygt ett och ett halvt år med efterföljande tester i bland annat bemötande, följsamhet och samarbete med föraren. Idag erbjuder Anna och Lena, en rad olika behandlingar och vård tillsammans med sina vårdhundar, bland annat läxhjälp, minnesträning, motivering i motorik och stresshantering.
På Hälleborg fortsätter stunden med lite hopp och lek. En annan äldre man vill hjälpa till att hålla den gula rockringen som tagits fram som rekvisita och ser glatt på när hundarna, som följer Lena och Annas kommandon, glatt skuttar genom rockringen.
%20IMG_96_59.jpg)
%20IMG_9632.jpg)
Den tidigare tysta och lugna stämningen är utbytt mot glada röster som hejar på hundarna.
- Dom är så duktiga, säger en dam som tittar och klappar händerna i förtjusning. Bredvid henne sitter en annan äldre dam som ler stort och håller med.
- Ja och jättefina är dom.
När Ezter och Nyssa dansar till tonerna av Kikki Danielssons låt ’bra vibrationer’ är stämningen på topp i rummet. En äldre herre som blygsamt följt hundarna på långt avstånd från andra sidan rummet berättar om hans barndomsminne. Om en olyckshändelse, en elak hund och ett anfall som kunde slutat riktigt illa för mannen.
- Det var läskigt och det gjorde mig hundrädd, men nu känns det okej att sitta och titta bredvid såhär, säger han.
När Kikki Danielssons låt når sitt slut har Ezter och Nyssa fått godis av sina hundförare och applåder av de äldre. För den observanta ser det ut som att hundarna haft en rolig lekstund, men det är ett krävande jobb att vara vårdhund och Ezter och Nyssa är trötta.
- Det är en stund av aktivering för dom. De är lyhörda på våra kommandon samtidigt som de är uppmärksamma på stämningen i rummet, säger Anna.
Se filmen från när Ezter och Nyssa besöker Hälleborgs äldreboende här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer om vårdhundsteamen:
Anna och Ezter: Anna är utbildad barnmorska och sjuksköterska. Till vardags kör Anna rallylydnad med Ezter och till nästa år hoppas Anna att Ezters ena valp Rozi kommer följa i sin mammas fotspår och också bli vårdhund.
Lena och Nyssa: Lena är uppvuxen med hundar och jobbar deltid som skolsköterska och deltid med företaget Ysterhund. Lena är utbildad livscoach och Dogalärare (yoga i sällskap av hund). Tillsammans med Nyssa tränar och tävlar hon i rallylydnad.
Publicerad
Senast ändrad