Inom vård- och omsorgsförvaltningen pratar medarbetarna tillsammans över 30 olika språk. Att kunna prata och förstå svenska är en viktig fråga för både kunder, medarbetare och anhöriga. Nu genomförs flera språkinsatser för medarbetarna inom vård- och omsorgsverksamheterna I Västerås stad.
- Våra medarbetare behöver olika mycket stöd och på olika sätt inom språk. Genom att erbjuda olika alternativ inom språkutveckling skapar vi en arbetsplats som förbättrar kommunikationen mellan medarbetare och kund. Det minskar också osäkerheten hos kund, medarbetare och anhöriga samt bidrar till en inkluderande arbetsmiljö, säger Carina Lundmark Ågren, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Språkinsatserna ger goda resultat, bland annat:
- Efter det att vi införde språkombud på vår arbetsplats har vi har märkt en positiv respons bland våra medarbetare. ”Språkombud” är en stående punkt på våra arbetsplatsträffar. På våra möten märker vi mer och mer att våra medarbetare som inte har svenska som modersmål vågar att prata och dela med sig under mötet. Kulturen på arbetsplatsen har blivit mer stödjande när det gäller språk. Medarbetare vågar att be om hjälp av sina kollegor, vilket leder till ett bra arbetsklimat, berättar Shahin Akter, avdelningschef på hemtjänst Malmaberg.
Satsningarna inom språk innebär exempelvis att förvaltningen:
Publicerad
Senast ändrad