Vill du utveckla ditt ledarskap och göra skillnad för barn och framtidens samhälle?
Gör som Jenny och Camey, komplettera din examen och bli behörig lärare!
Nu kan du som har en akademisk utbildning inom matematik, teknik eller naturvetenskap komplettera din utbildning och bli behörig lärare. Västerås stad samarbetar med stiftelsen Teach for Sweden för att utbilda motiverade lärare som vill arbeta för att alla barn ska lyckas i skolan.
Jenny och Camey är två av dem som just nu går Teach for Swedens ledarskapsprogram samtidigt som de arbetar på högstadieskolor i Västerås. Vi träffade dem för att höra vad de tycker om programmet och upplägget av utbildningen. Ta del av intervjuerna med Jenny och Camey nedan.
Från civilingenjör till lärare – Jenny tog chansen att karriärväxla mitt i livet
När Jenny Samuelsson i 20-årsåldern skulle välja utbildning stod det mellan ingenjör och lärare. Det blev studier inom civilingenjörsprogrammet maskinteknik och Jenny har därefter arbetat som civilingenjör i hela sitt yrkesverksamma liv. Det var ett arbete som hon trivdes med, men under de senaste åren växte sig känslan av att få jobba med något som känns meningsfullt och viktigt allt starkare. Drömmen om läraryrket väcktes åter till liv.
Genom Teach for Swedens ledarskapsprogram fick Jenny möjlighet att, mitt i livet, kärriärväxla till lärare. Idag går Jenny första året på ledarskapsprogrammet. Utbildningen har givit henne möjlighet att arbeta som lärare på Nybyggeskolan och samtidigt läsa in lärarexamen via Luleå tekniska universitet. Efter utbildningen kommer Jenny att vara legitimerad lärare i teknik.
– Utbildningen via Teach for Sweden kom rätt i tiden, jag kände att det här är något för mig. Barnen är vår framtid och att få chansen att stötta ungdomar i deras utveckling genom att arbeta som lärare på högstadiet känns rätt.
Att man kombinerar jobb i skolan med studier och får lön för det arbete man gör i skolan skapar en bra möjlighet till karriärväxling mitt i livet, säger Jenny.
Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
– Jag arbetar i skolan måndag till torsdag med allt vad det innebär som planering, undervisning, mentorsuppdrag, konferenser med kollegor (ämneslag och arbetslag). På fredagarna studerar jag på distans via Teach for Sweden och Luleås Tekniska Universitet, det är oftast schemalagt klockan 08-16. Det är en del inläsning och förberedelse till fredagarnas studier, och jobbet på skolan tar mer än 80% för mig, så det är tuffa veckor. Att kasta sig in i ett nytt yrke är tufft och vi läser utbildningen över tre terminer så jag är inställd på att det är hårt arbete som gäller under den här tiden. Jag har stort stöd från min familj som låter mig göra detta.
Kan du rekommendera Teach for Swedens ledarskapsprogram?
– Ja, jag rekommenderar verkligen Teach for Swedens ledarskapsprogram! Arbetet i skolan gör att man kastas in i verkligheten, man får uppleva och praktisera den teori man läser om på fredagarna direkt. Jag har stort stöd i kollegor och min mentor på skolan och även en ledarutvecklare från Teach for Sweden. Där arbetar vi med medveten träning vilket innebär att man fokuserar på en sak i taget (individuell) och det hjälper till att prioritera i allt nytt och jag blir medveten om framstegen.
Vad skulle du säga till andra som går i tankarna att söka?
– Är du intresserad av människor och ledarskap (både av andra och dig själv) och känner att du vill göra något som är viktigt på riktigt så ska du söka!
Vad har du för mål efter programmets slut?
– Efter programmet vill jag etablera mig och bli en riktigt duktig lärare, alla barn ska med. Jag vill bygga min yrkesskicklighet och i det kunna bidra till utveckling inom skolans värld.
Camey är snart färdig tekniklärare - hans drivkraft ligger i att göra skillnad för barn och elever
Camey Raage började sin karriär som elevassistent och har redan arbetat inom skolan i 22 år. Drivkraften i arbetet ligger i att man får möjligheten att hjälpa och utveckla barn och elever - och i de fina resultat det blir av det. Man gör skillnad menar han.
Camey är utbildad systemutvecklare och jobbar idag på Skiljeboskolan, samtidigt som han läser första året på Teach for Swedens ledarskapsprogram för att komplettera sin examen och bli behörig lärare.
Under åren i skolans värld ökade intresset för läraryrket. Camey önskade utbilda sig till lärare men att ta tjänstledigt och påbörja en lärarutbildning vid en högskola/universitet var inte aktuellt. Kollegor tipsade Camey att söka Teach for Swedens ledarskapsprogram.
Camey tycker att det är en bra utbildning med stor slagkraft då man lägger mycket fokus på ledarskapet i klassrummet, ämnesdidaktik och pedagogisk didaktik.
– Det är högt tempo men det ger mycket kunskap som man kan använda direkt i praktiken. Det är en bra ingångsport till läraryrket, säger Camey.
Vidare berättar han att han ser saker på ett annat sätt nu utifrån ny kunskap som han fått via utbildningen. Han tror att det är viktigt att ha rätt inställning om man ska kunna göra skillnad och hjälpa barnen framåt.
Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
– Enligt schemat så är det fyra dagar på skolan och då undervisar man i de ämnen som man får behörighet i utifrån utbildningen. Man arbetar tillsammans med en behörig lärare men ibland kan man få ta vissa klasser själv om situationen kräver. Viktigt att komma överens med den lärare man jobbar med då man kan ha två olika tankar kring upplägg och planering. Fredagar är studiedagar hela dagen. Allt sker digitalt men ibland träffas vi fysiskt i Stockholm och har redovisning/workshop tillsammans. Ibland kommer ansvariga för programmet till skolan och deltar på lektioner för att bedöma hur man är i klassrummet, då observerar man av praktiska moment.
Kan du rekommendera Teach for Swedens ledarskapsprogram?
– Absolut kan jag rekommendera programmet om man önskar bli lärare – utbildningen är unik – ledarskapsprogram som visar hur man hanterar eleverna i klassrummet. Alla elever har olika behov och man får verktyg om hur man ska hantera dessa. Det är unikt i jämförelse med högskolan.
– Det som också är bra med utbildningen är att man får återkoppling direkt – de som håller i programmet kommer ut och är med på lektioner. Man får konstant återkoppling och uppföljning. Ibland filmar man sin lektion och får feedback på hur det går.
Vad skulle du säga till andra som går i tankarna att söka?
– Du måste ha ett brinnande intresse för att utveckla en annan människa och förstå välmående. Det är också viktigt att förstå skolmiljön och skolplikten och vad grundskolan handlar om i Sverige. Våga och var inte rädd för denna utmaning, våga ge 100 procent till utbildningen. Det är mycket med både utbildning och arbete men om du är villig att ge den tiden kommer du att få så mycket tillbaka och bli en bra lärare.
Vad har du för mål efter programmets slut?
– Att arbeta som lärare på Skiljeboskolan de kommande åren. Efter utbildningen är jag färdig tekniklärare. Jag önskar längre fram i tiden att bli IT konsult på någon IT skola men framtiden får visa vägen. Nu är det fokus på att bli färdig och fortsätta hjälpa barnen och eleverna i skolan.
Vill du också vara med och göra skillnad för morgondagens vuxna?
Om du har en akademisk examen inom matematik, teknik eller naturvetenskap har du möjlighet att gå Teach for Swedens tvååriga ledarskapsprogram och arbeta på en högstadieskola här i Västerås. Parallellt med arbetet i skolan läser du in en lärarexamen på distans via Luleå tekniska högskola, får en personlig ledarutvecklare från Teach for Sweden och erhåller lön. Efter programmet är du behörig lärare och kan ansöka om lärarlegitimation.
Ansökan är öppen till 28 februari 2023
Publicerad
Senast ändrad