Här är 2022 års stipendiater inom Västeråsidrotten

Västerås stads idrottsuppvaktning är ett viktigt tillfälle för Västerås stad att uppvakta idrottare och lag som på ­seniornivå tagit SM-guld, NM- EM- VM- eller OS-medalj under 2022 eller i slutet av 2021. Uppvaktningen hölls på torsdagskvällen den 23 februari. Samtidigt delades stipendier ut till föreningsledare och elitidrottare. Här hittar du hela listan.

Västerås stad har i flera år delat ut föreningsledarstipendier på 10 000 kronor till eldsjälar och barn- och ungdomsledare. Nytt från 2022 är kategorin ung ledare. Det stipendiet, som också är på 10 000 kronor, syftar till att stödja ungdomar som vill satsa på en ledarroll och en möjlighet att utveckla sitt ledarskap. Både föreningar och privatpersoner har kunnat nominera ledare till de olika stipendierna.

2022 års föreningsledarstipendiater och motiveringarna:

Rocco Milovanovic_eldsjälsstip 2022

Eldsjälsstipendiet:
Rocco Milovanovic, FC Europa Juniors

För ett långt och troget ideellt arbete med ungdomar i Västerås stad i många år. En eldsjäl och ledare som har mött många ungdomar från jordens alla hörn och hjälpt dem med integration genom idrotten. Många är de ungdomar som i vuxen ålder har sagt att ”Om det inte varit för dig och fotbollen vet jag inte vad jag hade varit idag”. En eldsjäl och ledare som lyckas hålla ihop alla i föreningen trots att det har varit krig mellan deras hemländer.
En eldsjäl som har fått betyda mycket för många!

Henrik Smidskog barn- och ungdomsledarstip 2022

Barn- och ungdomsledarstipendiet:
Henrik Smidskog, Västerås Friidrottsklubb

Henrik har vigt sitt liv åt friidrotten och har de senaste åren tagit en allt större roll som tränare för hopp och sprint i föreningen. Han är mån om de aktiva och utbildar sig kontinuerligt för att bidra till de aktivas utveckling på bästa sätt och ge dem de förutsättningar de behöver för att prestera på sin individuella toppnivå.
Det är viktig för Henrik att föreningen jobbar på ett bra sätt och att föreningen ska bli så attraktiv som möjligt för alla. Han kombinerar därför sin tränarroll med en plats som sekreterare i styrelsen.
Henrik är betydelsefull för föreningen på många sätt!

Evangeline Barkenskiöld_ung ledare 2022.jpg

Ung ledare stipendium 2022:
Evangeline Barkenskiöld, Kägelklubben Bataljon

Evangeline är föreningens mest engagerade unga ledare. Hon ser och utvecklar varje deltagare, både individuellt och i gemenskap, med glädje och öppenhet. En ung ledare som deltagarna känner samhörighet till och har som förebild.
Hon bidrar till föreningslivet genom kunskap, engagemang och glädje, vilket har bidragit till att föreningen har vuxit i medlemsantal och även nått goda resultat i tävlingssammanhang, med medaljer både inom SM och i internationella tävlingar.
Evangelines engagemang i varje deltagare är unikt! Hon leder barn, ungdomar och individer med funktionsnedsättning där varje deltagare känner värme, gemenskap och rörelseglädje TILLSAMMANS, både under och utanför träningarna.

Birger Jonsson_Pennemostipendium_2022

Stig Pennemos ledarstipendium 2022:
Birger Jonsson

Till minne av Stig Pennemo, mångårig ledare inom Västeråsidrotten, delar Västerås stad tillsammans med Västerås Idrottsallians årligen ut ett stipendium på 10 000 kronor till en person som arbetat ideellt under en lång tid, minst 25 år, inom Västeråsidrotten. Personen ska ha varit verksam som barn- och ungdomsledare och/eller med vuxna. Dessutom ska personen även ha varit aktiv i styrelsearbete. När stipendiat utses ska ledare som uppfyller ovanstående och som har verkat i två eller flera idrottsorganisationer under sina aktiva år prioriteras, detta i likhet med Stig Pennemos idrottsledargärning inom Västeråsidrotten.

Årets stipendiat Birger Jonsson har haft ideella uppdrag inom idrotten under många år. Birger började med bandy där en framgångsrik karriär i VSK Bandy kröntes med SM-guld 1993. Efter det har Birger ägnat närmare 30 år åt fotbollen i olika organisationer, lokalt, regionalt och nationellt. Ledamot och ordförande i VSK Fotbollsstyrelse, ledamot i Svensk Elitfotbolls styrelse och
från 2006 ordförande i Västmanlands Fotbollsförbund, i två olika perioder. Sedan 2017 är Birger ledamot av SvFF:s Licensnämnd. Birger är en lugn, trygg och bestämd ledare som har gjort och gör enormt mycket för idrotten.

Filippa Rask, idrottsalliansens Ung ledare 2022

Årets Unga Ledare 2022 (Västerås Idrottsallians):
Filippa Rask, VästeråsIrsta HF

Filippa delar sedan 2021 på tränaransvaret för flickor 2010. Hon axlar ledaransvaret på ett moget sätt. Hennes yngre perspektiv utmanar och utvecklar äldre ledare i deras roller och tankesätt.

I Filippa ser vi en framtida ledare med stor potential. För detta erhåller Filippa Idrottsalliansens utmärkelse.

Elitidrottsstipendiaterna 2022 och motiveringarna:

Västerås stad delar varje år ut stipendier till elitidrottare i Västerås. Det är idrottsföreningar i Västerås som kan nominera elitidrottare till stipendiet, som är på 25 000 kronor. Kriterierna för vilka idrottare vi hyllar i detta sammanhang är att idrottaren ska tävla för en Västeråsförening eller ha ­Västerås som bostadsort. Syftet är att ge uppskattning för idrottarens insats och framföra stadens tack för att ­idrottaren är en viktig förebild för barn och ungdomar och en uppskattad ambassadör för Västerås.

(2) Elvira Mörtstrand_elitidrottsstip_2022

Elvira Mörtstrand, Västerås Simsällskap

2022 kom Elviras stora genombrott på seniorsidan efter ett antal år som framgångsrik junior- och ungdomssimmare. Vid SM i Linköping tog hon sin första seniormedalj med ett brons på 100 frisim. De fina prestationerna på SM ledde till en plats i truppen till EM i Rom. Där deltog hon i finalen på lagkappen, 4x200 frisim. Under hösten fortsatte den fina utvecklingen med ytterligare två medaljer på kortbane-SM, vilket gav henne en plats till Nordiska Mästerskapen i Bergen. På NM kom årets riktiga fullträff då Elvira vann 100 frisim, var med och simmade hem ytterligare ett guld på 4x200 frisim och tog en bronsmedalj på 200 frisim.
Elvira ingår sedan 2022 i det svenska simlandslaget. Hon är en uppskattad del av VSS elitgrupp, där hon tillför mycket i den dagliga träningen. Elvira är en lagspelare som älskar att simma lagkapper, både med jämnåriga och med föreningens yngre simmare. Elvira är stöttande och omtänksam och en förebild för många.

Leo Bystedt_elitidrottstip 2022

Leo Bystedt, Västerås Friidrottsklubb

Leo Bystedt är en jättetalang som tävlar i slägga och viktkastning. Han har vunnit USM och JSM åtta gånger, deltagit i JVM i Colombia och blivit inbjuden till flera tävlingar i Europa. Under senare år har hans internationella framgångar gett stort genomslag och han är en god ambassadör för Västerås, såväl lokalt, nationellt som internationellt.
Han satsar helhjärtat på slägga och siktar på att nå internationell elit inom några år. Han är en god förebild för ungdomar i klubben och utanför.

Ludwig Wässman_elitidrottsstip_2022

Ludwig Wässman, Björksta Ungdomsskytteförening

Ludwig är en av Sveriges främsta sportskyttar. Han har kvalat in till EM 2023 i Tallinn, Estland. Grenen är 10 m luftgevär. Det blir Ludwigs sjunde EM. Han har även tagit medalj på juniorvärldscupen. Ludwig är i dag regerande svensk mästare i samtliga olympiska grenar. Han vann luftgevärs-SM i Umeå 2022 och 50 m 3x20 SM i Boden samma år. Där vann han även föreningslaget tillsammans med sin kusin Oscar Wässman.
Ludwig är uppvuxen i Västerås och tävlar för Västeråsföreningen Björksta Ungdomsskytteförening. Han är även juniortränare i föreningen och bidrar med teknisk coachning och ett lugn som inspirerar de yngre skyttarna.
Ludwigs kortsiktiga mål är att vara rankad top 15 i Europa i slutet av 2023. Hans medellånga mål är att ta en kvotplats till OS 2024 i Frankrike och hans långsiktiga mål är en medalj på VM 2026.

Younes Oukhti_elitidrottsstip_2022

Younes Oukhti, Westerås Tai-Nui Club

Younes har med enträgen målmedvetenhet vunnit två stora internationella tävlingar under 2022: guld i Wushu Europeiska Mästerskap, ”kinesisk kampsport”, Loutraki, Grekland och guld i Nordic Open Wushu Championship, Stockholm.
Younes visar prov på ständig utveckling i sin idrott och lägger mycket fokus på tävling, kost, vila och skolarbete. Utöver att vara en talangfull idrottare och god kamrat visar Younes hänsyn och omtanke inför sina medmänniskor. I sin framgång är han ödmjuk och hjälper andra.

Publicerad

Senast ändrad