Nu är Joakim Ojanens nya offentliga konstverk invigt

Min plats av Joakim Ojanen är en serie skulpturer i brons särskilt skapad för Kajstaden. Sedan installationen av Tidsresenären 2020 har ytterligare fyra konstverk installerats. Tillsammans bildar skulpturserien nu en egen konstpromenad och berättelse – om att växa upp i Västerås och om att vara människa.

Onsdagen den 19 april invigdes de återstående delarna av skulpturserien. på ”Kokplattan”, det stora trädäcket vid kajen nära The Steam Hotel, i Kajstaden på Öster Mälarstrand.

Konstprojektet har skett genom samarbete mellan Mälarstrandens Utvecklings AB och Västerås stad.

Om Ojanens skulpturserie i Kajstaden
Joakim Ojanen har arbetat med det konstnärliga gestaltningsuppdraget i Kajstaden sedan hösten 2018. Uppdraget var en platsspecifik skulpturserie och därmed varierar de sammanlagt sju skulpturernas motiv, form, material och skala i relation till platsen. Första skulpturen som installerades var Tidsresenären, hösten 2020. Övriga verk i serien är: Årstiden är vår, 2022 (består av tre skulpturer), En bättre dag, 2023, En sämre dag, 2023 och En ode till Mälaren, 2023.

Med det konstnärliga gestaltningsuppdraget för Kajstaden (Östermälarstrand etapp 3) önskar Västerås stad i samarbete med Mälarstrandens Utvecklings AB, MUAB, att lyfta fram den offentliga konsten som en del i ett hållbart samhälle, där konsten förstärker och är en del av vår gestaltade livsmiljö.

Om Joakim Ojanen
Joakim Ojanen (f. 1985) är uppvuxen i Västerås och tog examen på Konstfack 2014. Han arbetar med teckning, måleri och skulptur. Joakim Ojanens konstnärskap har nått stora framgångar i Sverige och internationellt med bland annat separatutställningar i Japan, Frankrike, Tyskland och USA. Den uppskattade separatutställningen The Part You Throw Away visades på Västerås konstmuseum 2021. Han har även arbetat med ett konstnärligt gestaltningsuppdrag för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus – Östra sjukhuset i Göteborg.


Om Kajstaden
Invid Mälarens strand ligger Kajstaden med Västerås nya och populära promenadstråk för våren 2023. Området för tankarna till en europeisk boulevard med trädäck, bänkar och grönska under sommarperioden. Här finns möjlighet att slå sig ner och betrakta utsikten, båtlivet eller stadens skyline med The Steam Hotel nära inpå knuten.

Välkommen även på:
Konstjogg i Kajstaden
Onsdag 19 april klockan 18–19
Vi kommer bland annat att titta på den nyinvigda skulpturserien Min Plats av Joakim Ojanen i Kajstaden, Öster Mälarstrand. OBS! Vi startar utanför The Steam Hotels huvudentré.

Konstpromenad i Kajstaden
Torsdag 20 april klockan 1011.30
Vi kommer bland annat att titta på den nyinvigda skulpturserien Min Plats av Joakim Ojanen i Kajstaden, Öster Mälarstrand. OBS! Vi startar utanför The Steam Hotels huvudentré.

Konstverket En ode till Mälaren är en figur i grön brons som blickar ut mot himlen och ut över vattnet. På det stora trädäcket Kokplattan står figuren ödmjukt på knä och sträcker fram tre blommor. På sockeln av trä sitter konstnären Joakim Ojanen till höger i bild. Hans lilla barn kryper till vänster. Solen skiner.

En ode till Mälaren av Joakim Ojanen. Bildupphovsrätt 2023. Konstverket invigdes 19 april. Foto: Ingela Lindestad

Nyhetsbild
Nyhetsbild
Konstverket En ode till Mälaren är en figur i grön brons som blickar ut mot himlen och ut över vattnet. På det stora trädäcket Kokplattan står figuren ödmjukt på knä och sträcker fram tre blommor. Solen skiner.

En ode till Mälaren av Joakim Ojanen. Bildupphovsrätt 2023. Konstverket invigdes 19 april. Foto: Ingela Lindestad

Kontakt

Relaterade nyheter

Publicerad

Senast ändrad