Inventering av sjögull längs Mälarens stränder

Nu ska vi kartlägga sjögullens utbredning i Mälaren. Med start 1 juli kommer vi att inventera nära land med båt och drönare. Hjälp oss gärna genom att rapportera in när du ser sjögull.

En bild på sjögullens blomma

Sjögull breder ut sig i Mälaren. Foto Julia Löndal Jonsson

Sjögull är en invasiv främmande vattenväxt som kan täcka stora delar av en sjö eller ett vattendrag. Den växer snabbt och blir så tät att den skuggar botten så mycket att den konkurrerar ut andra växter och djur som lever i vattnet.

Inventering i juli

Med start den 1 juli och under några veckors tid görs en inventering för att kartlägga sjögullens utbredning i Mälaren. Den genomförs genom att två personer mycket långsamt kontrollerar vattnen från en aluminiumbåt. De kör oftast mycket nära land och kontrollen sker under dygnets alla ljusa timmar.

I samband med inventeringen kommer även drönare att användas. Drönarföraren arbetar från land och har tydligt uppmärkta kläder och arbetsbil för att signalera att drönaren tillhör sjögullinventeringen. Vi hoppas att du som bor eller har sommarstuga vid Mälaren har överseende med att vi kan komma lite nära under inventeringen.

Samarbete för att bekämpa sjögull

Västerås stad samarbetar med flera kommuner runt västra Mälaren, länsstyrelserna och Mälarens vattenvårdsförbund för att bekämpa sjögull. Bekämpningen görs bland annat genom att täcka sjögullet med flytramar som stänger ute allt solljus så växten dör. Inventeringen är en del av detta samarbete.

Undvik att sprida sjögull

Vi människor kan tyvärr bidra till att sjögull sprids, bland annat då växtdelar fastnar i båtmotorer. Det räcker med att en liten del av en planta slits av, flyter i väg och slår rot någon annanstans för att ett nytt bestånd ska bildas.

Åk därför inte med båt, kanot eller simma i sjögull.

Hjälp oss att hitta sjögull

Om du hittar sjögull, rapportera ditt fynd på
www.invasivaarter.nu

Du kan också rådgöra med länsstyrelsen eller kommunen om det är problem med sjögull vid bryggor och stränder.

Läs mer om sjögull hos
Mälardalens vattenvårdsförbund

Så här ser sjögull ut

Sjögullens blomma
Sjögullens blad

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den