Så stärker Viksängsskolans kök sin beredskap för framtida kriser

Den här veckan är det Beredskapsveckan och Viksängsskolan är en av de kommunala skolkök som idag övar på att laga mat utan el och vatten.

Personalen på Viksängsskolans kök står samlade runt ett bord och pratar.

På morgonen får köket ett samtal, idag behöver de laga mat utan el och vatten. I år är övningen helt oförberedd och det prövar både personalens kreativitet och deras förmåga att snabbt anpassa sig.

Köket är mörkt och varken kylskåp, frys, ugn eller spis får användas, men stämningen är långt ifrån dyster. Med pannlampor runt halsen rör sig personalen mellan arbetsstationerna och förbereder dagens lunch.

- Det är en övning, men samtidigt lär vi oss hur det verkligen är att arbeta utan el och vatten. Det gör att vi kan planera bättre för framtiden, förklarar köksmästare Semuni Akkurt.

Näringsrik mat även i kris

Nu står köket inför en utmaning, de behöver förbereda en lunch som inte kräver allt för mycket tillagning eller kyla. De bestämmer sig för att servera burritos fyllda med tonfisk- eller bönröra som serveras tillsammans med kalla såser och en salladsbuffé.

Genom att öva hoppas de kunna stärka sin beredskap inför framtida utmaningar och fortsätta servera näringsrik mat till sina elever, även under tuffa förhållanden.

- Det är viktigt att vi övar för att få kunskap om det. Om man inte övar, då står man där en dag och vet inte vad man ska göra, säger Semuni.

Skylt i skomatsal där det står att köket övar på att laga mat utan el och vatten.
En burrito med bönröra, sallad och sås.

Uppmanar andra att ha god beredskap

Enligt köksmästare Semuni gör det stor skillnad att ha rätt saker hemma i en krissituation, baserat på hennes erfarenhet från tidigare övningar. Genom att förbereda sig med torrvaror, konserver och vatten blir det enklare att hantera oväntade händelser.

- Det handlar inte bara om stora katastrofer som krig, utan även oväntade händelser som strömavbrott, avslutar Semuni.

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den