Västerås stad satsar på närproducerad mat och nutrition inom vård- och omsorg

Idag, den 17 oktober firas Offentliga måltidens dag, och Västerås stad sätter fokus på betydelsen av närproducerad mat och hållbar kosthållning för Västerås stads äldre. Som ett led i stadens arbete har det nyligen installerats ett högteknologiskt odlingsskåp vid Ängsgärdets vård- och omsorgsboende. För att förbättra kosten för de äldre har också en måltidsutvecklare anställts.

Närbild på örter i ett skåp som ger ifrån sig ett lila ljus.

Odlingsskåpet, som är det första i sitt slag inom Västerås Stad, är ett slutet system som kräver minimala insatser, med automatiserad temperatur- och vattenreglering via en dator. Skåpet bidrar inte bara med lokalproducerade råvaror till våra kunder, utan också med en värmande atmosfär i entrén till Ängsgärdets vård- och omsorgsboende.

Ett avlångt, högt skåp med olika örter. Skåpet har ett lila ljus.

Här växer kryddväxter i odlingsskåpet.

– Vi har redan skördat en första omgång örter, bland annat rädisskott som vi har toppat sallader med. Nu har vi laddat om med dill och persilja, vilket vi använder mycket av i våra maträtter, säger Veronica Cadei, enhetschef på måltidsenheten.

Potatis och kött på en tallrik. Händer som håller i bestick.

Samtidigt har Västerås stad också anställt sin första måltidsutvecklare, som innebär att rollen kommer fokusera på att förbättra kosten, med särskilt fokus på vård- och omsorgsboenden.

– Vi ser en stor möjlighet i att stärka samarbetet mellan köket, vården och våra kunder för att förbättra nutritionen. Bättre näring leder till högre livskvalitet, med positiva effekter som färre fallolyckor, bättre sårläkning och ökad livslust, avslutar Veronica Cadei.

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den