Nu stärker vi stadens arbete med civilt försvar
Under hösten undersöker vi hur stadens samhällsviktiga verksamheter ska bedriva sin verksamhet om det blir höjd beredskap och ytterst krig. Arbetet ska resultera i ett förslag på en gemensam beredskapsnivå för Västerås stad år 2030.
Civilt försvar och beredskap handlar om att värna människors liv och hälsa och se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar även under pressade förhållanden.
Det vi som kommun ansvarar för under normala förhållanden och fred ansvarar vi för även i kris och ytterst i krig. Det ska vi planera och öva för.
Stärkt motståndskraft i händelse av krig
Under hösten arbetar vi med ett projekt som ska undersöka vilken beredskapsnivå Västerås stad har möjlighet att nå om fem år.
Att vi är förberedda är viktigt för att skydda stadens invånare och säkerställa att våra verksamheter kan hantera svåra förhållanden. Vi har planer och material på plats och arbetar för att öka vår förmåga genom utbildning och övning. När vi utgår från en gemensamt beslutad beredskapsnivå blir det lättare att avgöra om vår beredskap är ändamålsenlig, säger Mikael Lagergren, säkerhetsdirektör Västerås stad.
Projektgruppen kommer tillsammans med äldreboenden, skolor, socialjour och andra samhällsviktiga verksamheter undersöka vilka behov som finns av medarbetare, lokaler, materiel, mat och el med mera i händelse av höjd beredskap. Exempelvis hur en skola kan agera om värme eller digitala stöd inte fungerar eller om skolan ska användas som trygghetspunkt.
Regeringen kan besluta om höjd beredskap om det utbryter krig och konflikter i vårt närområde eller om läget i övrigt i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet.
Projektet undersöker även vad Sveriges medlemskap i Nato innebär för Västerås och hur staden kan hantera eventuella krigsuppgifter som exempelvis ransonering. På sikt ska arbetet bidra till att vi får bättre planeringsförutsättningar och dessutom blir vi bättre på att hantera fredstida kriser, säger Johanna Hedvall Åhlberg, projektledare Projekt 32.
I början på nästa år ska ett beslutsunderlag presenteras för kommunfullmäktige.
Så arbetar Västerås stad med civilt försvar
Sveriges totalförsvar består av militärt försvar och civilt försvar. Civilt försvar är det arbete som statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilliga försvarsorganisationer med flera gör för att värna människors liv och hälsa och skydda viktiga samhällsfunktioner.
Som kommun ska vi enligt lag ha de planer som behövs och vidta de förberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap. I Västerås stad arbetar vi med civilt försvar genom planering, utbildning och övning. I det arbetet tar vi hänsyn till det vi har lärt oss från tidigare kriser.
Vi arbetar för att stärka vår förmåga att hantera samhällsstörningar över hela hotskalan. Det kan röra sig om kris och katastrofer under fred till gråzonsproblematik, fara för krig och i yttersta fall ett väpnat angrepp. Gråzonsproblematik är ett tillstånd mellan fred och krig. Det kan vara koordinerade aktiviteter i form av desinformation, cyberangrepp, påtryckningar, sabotage, angrepp på infrastruktur med mera.
Läs mer om civilt försvar och beredskap
Det svenska civila beredskapssystemet (msb.se)
Rekommenderade nyheter
Sidan uppdaterades den