Vi kan alla spela roll för någon

Spela roll är en uppmärksamhetsvecka som återkommer årligen kring alla hjärtans dag och handlar om att sätta fokus på situationen för barn och unga som växer upp med någon vuxen som dricker för mycket alkohol. Vart femte barn har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. När föräldrar inte förmår att agera för sina barns bästa behöver andra vuxna kliva fram och ta ansvar.

Var där! Oavsett om du är farmor, tränare eller granne kan du vara tillgänglig. Finns där om eller när samtalet kommer. Alla kan spela roll för barn och unga som växer upp med någon som dricker för mycket.

I år äger veckan rum den 10–16 februari. Syftet med Spela roll är att sprida kunskap och väcka samtal om hur barn påverkas av att växa upp med vuxna som dricker för mycket alkohol. Målet är att öka medvetenheten och förståelsen för barnens situation. Men också hur omgivningen kan spela roll. Som personal, ideellt engagerad idrottsledare, granne och medmänniska – alla kan spela roll.

Under den här veckan är det även många andra länder som uppmärksammar barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.

Här kommer några tips på hur du kan spela roll:

• Säg hej till alla barn i din omgivning.
• Var tillgänglig och krångla inte till det.
• Sluta inte fråga.
• Agera om du är orolig och ta hjälp av andra.
• Våga vara den som spelar roll.

Utöver ovanstående tips är det också viktigt att veta vad Västerås stad erbjuder för stöd och hjälp till dessa barn och deras anhöriga:

• Stationen som erbjuder anhörigstöd i grupp för barn. Du når Stationen på 021-39 10 97.
• Familjecentrum erbjuder samtal för föräldrar. Du kan ringa föräldratelefonen varje helgfri vardag klockan 10.00-12.00 på 021-39 19 20.
• Claudiamottagningen erbjuder anhöriga stöd i sin egen situation med en närstående med skadligt bruk. Du når Claudiamottagningen på 021-39 25 59.

Har du oro för ett barn kan du kontakta socialtjänstens mottagning via 021-39 00 00.

Vill du veta mer kan du läsa mer på www.duspelarroll.se.

Stationen

Familjecentrum

Claudiamottagningen

 


Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den