Uppdatering: Plundringen vid Anundshög
Tisdagen den 6 maj upptäckte arkeologer från Västerås museer att Anundshög utsatts för plundring. Nu inväntar Västerås stad rapporten från arkeologerna från Stiftelsen kulturmiljövårds dokumentation av platsen. Den väntas vara klar i börjar av nästa vecka. En polisutredning pågår, och Västerås museer bistår med all tillgänglig information.
%20(2)%20gropar2.webp)
– Det här är ett mycket allvarligt brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Även de minsta fynden bär på viktig information om platsens historia, och när de tas upp utan dokumentation förlorar vi kunskap för alltid om vårt gemensamma kulturarv, säger Nina Eklöf, arkeolog och museichef vid Västerås museer.
Plundrarna har försökt dölja sina spår
Plundrarna har på ytor med kort gräs – likt en golfgreen – skurit ut pizzastora grästorvor med skarpa kanter som sedan lagts tillbaka noggrant. På mer oregelbundna gräsytor har de använt spaden för att hugga upp två eller tre sidor av en torva som sedan vikts upp – och tillbaka.
Stort intresse från allmänheten
Efter plundringen har intresset från allmänheten varit stort. En visning för besökare hålls imorgon lördag den 10 maj klockan 11.00 på Anundshög, och fler visningstillfällen planeras nästa vecka.
Västerås museer arbetar nu för att planera för hur man under kommande år kan öka forskningen om denna storslagna plats med lämningar efter ett vikingatida maktcentrum och en nyckel för att förstå vikingatidens färder, maritima kultur och maktstrukturer.
Frågor och svar om plundringen av Anundshög
Vad har plundrarna fått med sig?
Vi vet inte exakt. Men eftersom de grävt grunt, är det troligt att de tagit med sig mindre metallföremål som smyckesfragment, beslag eller personliga föremål. Även små fynd kan ha stort historiskt värde om de dokumenteras vetenskapligt av arkeologer.
Varför är inte allt redan undersökt av arkeologer?
Fornlämningar som området Anundshög bevaras ofta orörda för framtida forskning. Arkeologiska utgrävningar är alltid destruktiva – när man grävt bort ett lager är det borta för alltid. Därför gräver man bara där det finns ett tydligt vetenskapligt syfte eller ett hot mot lämningen.
Kan de verkligen ha hittat något så ytligt?
Ja, även små ytliga föremål ger viktig information i sitt rätta sammanhang. Fornfynd kan ibland ligga mycket nära ytan. Det beror på hur platsen använts efteråt. Om det inte varit mänsklig aktivitet på platsen sedan den lämnades så kan fynden ligga direkt under torven. I medeltida städer eller platser där många människor bott under lång tid så bildas kulturlager och fynd kan ligga flera meter ner.
Vad säger lagen?
Platsen Anundshög skyddas av kulturmiljölagen som både förbjuder att göra ingrepp i fornlämning, använda metallsökare eller ens medföra en metallsökare över en fornlämning utan tillstånd. Arkeologer kan söka om tillstånd från länsstyrelsen för att utföra en arkeologisk undersökning eller använda metallsökare.
Brott mot denna lag kan leda till böter eller fängelse.
Kulturmiljölagen
6 § Det är förbjudet att utan tillstånd enligt detta kapitel rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning.
18 § En apparat som kan användas för att på elektronisk väg spåra metallföremål under markytan (metallsökare) får inte användas utan tillstånd.
En metallsökare får inte heller medföras utan tillstånd på fornlämningar annat än vid färd på sådan väg som är upplåten för allmänheten.
Mer information
Plundring vid Anundshög – vårt gemensamma kulturarv har skadats
Rekommenderade nyheter
Sidan uppdaterades den