Gryta demenscentrum

Gryta demenscentrum är ett kombinerat äldreboende, korttidsverksamhet och dagverksamhet för personer med demenssjukdom. För att komma till oss krävs biståndsbeslut. Gryta Demenscentrum ligger på Önsta Gryta.

Observera! Dagverksamheten är anpassad på grund av coronapandemin.
Kontakta verksamheten direkt för att höra hur det påverkar dig.

Om Gryta demenscentrum

 

Typ av service

Äldreboende, korttidsenhet och dagverksamhet

Antal lägenheter

54 korttidsplatser
18 lägenheter (äldreboende)

Verksam i

Västerås

Hyra

4385-4796 kr/mån (äldreboende)

Organisationsform

KommunalInriktning

Demenssjukdom

Film om Gryta äldreboende, korttidsenhet och demenscentrum

Tillgänglighet i lokalerna

  • Enheten är anpassad för rullstolsburna
  • Parkering för dig med nedsatt rörelseförmåga
  • Vägledande färgkodning/design
  • Tydlig skyltning

Boendemiljö

Korttidsenheten och äldreboendet har totalt 72 platser fördelat på fyra enheter. På korttidsenheten finns 54 platser. Här finns höj- och sänkbar säng, fåtölj, bord och tv på rummet. Äldreboendet består av 18 lägenheter, där alla har höj- och sänkbar sängar men i övrigt får man möblera som man själv önskar. Varje lägenhet är 28-31 kvm och på varje enhet finns gemensamma ytor såsom matsal, kök och sällskapsrum.

Vid dagverksamheten bor den demenssjuke hemma, men besöker oss vissa dagar för social samvaro och individuella eller gemensamma aktiviteter i form av exempelvis promenader, bingo, högläsning, trädgårdsarbete vid uteplatsen och musikunderhållning.

Här finns även trygghetsplats som går att boka några dagar i månaden.

Utemiljö

Utanför enheten finns stora altaner som inbjuder till utevistelse. I närområdet finns även många cykel- och gångvägar för promenader. Det finns en busshållplats för stadsbusslinje 2 precis utanför vår entré. Det är ungefär 1 km till Önsta centrum där det finns vårdcentral, apotek och bibliotek.

Personalens kompetens

Här arbetar omvårdnadspersonal med erfarenhet av personer med demenssjukdom. Hälso- och sjukvårdspersonalen består av sjuksköterskor, arbetsterapeut och fysioterapeut. Enhetschef och avdelningschefer är utbildade sjuksköterskor.

Bemanning

Gryta Demenscentrum är bemannat av vårdpersonal dygnet runt. Patientansvarig läkare besöker verksamheten varje vecka och vid behov.

Måltider

Måltiderna lagas i vårt eget kök och serveras på respektive enhet. Hembakat kaffebröd serveras ofta till eftermiddagskaffet och på fina sommardagar serveras kaffet utomhus på altanen.

Aktiviteter

Vi erbjuder en rad olika aktiviteter och utevistelse. Vi går på promenader, spelar spel, ser på film, lyssnar på musik, bakar, har högläsning och sångstunder. Vi firar högtider tillsammans och uppmärksammar bemärkelsedagar.


Jämför äldreboenden

Äldreguiden finns på Socialstyrelsens webbplats.

Här kan du vanligtvis jämföra olika äldreboenden i Västerås. Just nu har Socialstyrelsen stängt ner Äldreguiden och jobbar på en ny lösning. En länk kommer att komma upp när den nya Äldreguiden finns tillgänglig.

Soffgrupp med limegröna kuddar och vit orkidé på bordet.
Hitta hit

Hitta hit

Kontakta oss

Gryta demenscentrum

Vill du jobba hos oss inom Vård och Omsorg? Våra lediga tjänster hittar du på sidan Lediga jobb.  Om du är intresserad av att jobba på just det här boendet, kontakta enhetschef på 021-39 36 75

Besöksadress: Blåregnsgatan 4

Postadress: Vård och omsorgsförvaltningen, Gryta demenscentrum, 722 46 Västerås

Telefonnummer: 021-39 16 59  Korttids Enhet A: 021-39 16 52, Korttids Enhet B: 021-39 36 81, Korttids Enhet C: 021-39 36 82, Äldreboendet: 021-39 05 06, Dagverksamhet: 021-39 36 72, Enhetschef 021-39 36 75, Avdelningschef 021-39 36 80

vof@vasteras.se