Öster Mälarstrands äldreboende

Öster Mälarstrands äldreboende är ett nybyggt äldreboende i området Öster Mälarstrand. Boendet erbjuder dig en trivsam och trygg boendemiljö med trygghetsskapande teknik och miljöanpassningar.

Om Öster Mälarstrands äldreboende

Typ av service
Äldreboende

Antal lägenheter
90

Verksam i
Västerås

Hyra
6000 kr/mån

Organisationsform
Kommunal

Inriktning
Särskilt boende för äldre med eller utan demenssjukdom

Film om Öster Mälarstrands äldreboende

Tillgänglighet i lokalerna

  • Verksamheten är anpassad för rullstolsburen
  • Tillgänglig hiss
  • Väglednande färgkodning
  • Intilliggande parkering i Dockans parkeringshus

Boendemiljö

Öster Mälarstrands äldreboende är ett nybyggt äldreboende med välfärdsteknik i framkant och inrett med färgsättning enligt Västeråsmodellen. Vi finns i ett helt nytt hus på Öster Mälarstrand och erbjuder dig en trivsam och trygg boendemiljö med trygghetsskapande teknik och miljöanpassningar.

Det finns 90 lägenheter fördelat på fem plan. Varje lägenhet är på 35 kvadratmeter och har ett litet pentry, hygienutrymme med tvättmaskin, dusch, höj- och sänkbar toalett och handfat. Varje rum är även utrustat med en höj- och sänkbar säng och platsbyggda garderober, i övrigt möblerar man som man själv önskar. På varje plan finns kök med matplats och i anslutning till det finns ett vardagsrum och en stor balkong.

På entréplan hittar du en trevlig gemensansamhetsyta med öppen spis, kafé, restaurang och utgång till vår innergård. Här finns även större rum för att anordna kalas eller andra tillställningar.

Rökning är inte tillåtet i boendets gemensamma ytor, bland annat sällskapsrum, matsal, korridorer, gemensamma trädgården och balkonger. Rökning är heller inte tillåtet i den egna lägenheten.

För rökning hänvisas till den anvisade platsen utomhus/annan plats som boendet har som endast är avsedd för de boende och gäster, ej för personal.

Syfte och bakgrund

Äldrenämnden har som målsättning att bidra till en attraktiv boendekommun för stadens invånare, en kommun som främjar invånarnas hälsa och välbefinnande och som erbjuder goda boendemiljöer.

Syftet med att införa tobaksfria äldreboenden utan rökning inomhus är för att främja en god och trygg miljö för dem som bor på boendet och besökare men också för att bidra till sund arbetsmiljö för personalen. Policyn gäller endast för tobak som röks.

Utemiljö

Öster Mälarstrands äldreboende har en egen takterrass för årets alla årstider. I boendets omgivning finns fina promenadstråk längs med Mälaren eller i grönområden. Det finns flera lekparker, restauranger och en matbutik runt hörnet. Busshållplatser för linje 2 och 3 finns inom fem minuters promenadavstånd.

Personalens kompetens

Här arbetar undersköterskor, vårdbiträden och assistenter. Det finns också tillgång till sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut. Arbetet leds av en enhetschef och två avdelningschefer. Vi samarbetar med en vårdcentral varifrån vi får besök av familjeläkare med jämna mellanrum, och när du flyttar hit erbjuds du att byta till denna vårdcentral och läkare för att underlätta för dig.

Som boende har du en kontaktman som ansvarar för kontakten med närstående och hjälper dig med det dagliga. När du flyttar in så upprättar sjuksköterska och undersköterska tillsammans med dig och närstående en genomförandeplan och en omvårdnadsplan.

Bemanning

Öster Mälarstrands äldreboende har bemanning dygnet runt. Dagtid måndag till fredag finns sjuksköterska på plats, övrig tid bemannas av sjuksköterska från vårt mobila team. Patientansvarig läkare besöker verksamheten för rond veckovis samt vid behov.

Måltider

Måltiden är en viktig och trevlig del av dagen på Öster Mälarstrands äldreboende och vi lägger stor vikt vid att de ska vara trivsamma. Maten tillagas i vårt eget kök som även har en tillhörande restaurang och kaféverksamhet. Möjlighet finns att påverka veckomenyn tillsammans med våra kostombud. På varje hemvist finns ett mindre kök med matplats där vi serverar våra måltider och själva gör frukost, fika och kvällsmål. Självklart får man även äta i sin egen lägenhet om man önskar.

Aktiviteter

Tillsammans med din kontaktperson och din omvårdnadsansvariga sjuksköterska bestämmer du hur din dag ska se ut eller vilka aktiviteter du vill ägna dig åt. Vi erbjuder en rad olika aktiviteter varje dag, till exempel utevistelse, promenader och vi spelar spel eller har gymnastik. Vi är lyhörda inför våra boendes önskemål och intressen och anpassar våra aktiviteter efter det. Tillsammans skapar vi meningsfulla dagar baserade på just dina intressen.

Hitta hit

Hitta hit

Kontakta oss

Öster Mälarstrands äldreboende

Vill du jobba hos oss inom Vård och Omsorg? Våra lediga tjänster hittar du på sidan Lediga jobb.

Besöksadress: Najadgatan 1

Postadress: Vård och omsorgsförvaltningen, Öster Mälarstrands äldreboende, 721 87 Västerås

Telefonnummer: Enhetschef 021-39 73 01, Avdelningschef 021-39 80 34, Avdelningschef 021 - 39 80 30

Sjuksköterska: 021 - 39 02 27, 021 - 39 93 67, 021 - 39 80 92

Assistent/dygnet runt telefon, 021 - 39 06 91

Varje hemvist har ett eget telefonnummer:

Våning 1A - 021 - 39 74 97
Våning 1B - 021 - 39 93 47

Våning 2A - 021 - 39 93 45
Våning 2B - 021 - 39 76 08

Våning 3A- 021 - 39 99 03
Våning 3B- 021 - 39 99 04

Våning 4A - 021 - 39 08 16
Våning 4B - 021 - 39 08 05

Våning 5A- 021 - 39 08 14
Våning 5B- 021 - 39 08 15

vof@vasteras.se