Södra Källtorps äldreboende

Södra Källtorps äldreboende är ett nybyggt äldreboende i det nya området Södra Källtorp. Boende erbjuder dig en trivsam och trygg boendemiljö med trygghetsskapande teknik och miljöanpassningar.

Om Södra Källtorps äldreboende

Typ av service
Äldreboende

Antal lägenheter
120

Verksam i
Västerås

Hyra
5600 kr/mån

Organisationsform
Kommunal

Inriktning
Särskilt boende för äldre med eller utan demenssjukdom

Film om Södra Källtorps äldreboende

Tillgänglighet i lokalerna

  • Verksamheten är anpassad för rullstolsburen
  • Tillgänglig hiss
  • Vägledande färgkodning
  • Intilliggande parkering

Boendemiljö

Södra Källtorps äldreboende är ett nybyggt äldreboende med välfärdsteknik i framkant och inrett med färgsättning enligt Västeråsmodellen. Huset är särskilt anpassad för personer med demenssjukdom men det finns även lägenheter för personer utan demenssjukdom. Vi finns i ett helt nytt hus på det nya området Södra Källtorp och erbjuder dig en trivsam och trygg boendemiljö med trygghetsskapande teknik och miljöanpassningar.

Det finns 120 lägenheter fördelat på tre plan. Varje plan innehåller fyra hemvister med tio lägenheter i varje hemvist. Varje lägenhet är på 30 kvadratmeter och har ett litet pentry med vitrinskåp, hygienutrymme med tvättmaskin, dusch, höj- och sänkbar toalett och handfat. I badrummet finns en värmeplatta i taket för komfort vid duschning. Varje rum är även utrustat med en höj- och sänkbar säng och platsbyggda garderober, i övrigt möblerar man som man själv önskar. På varje plan finns kök med matplats och i anslutning till det finns ett vardagsrum med öppen spis och två stora balkonger. Hemvisterna på varje plan kan öppnas upp och samverka och umgås tillsammans om det finns önskemål om det.

På entréplan hittar du en trevlig gemensansamhetsyta med elektrisk öppen spis, kafé, restaurang och utgång till vår stora fina trädgård. Här finns även större rum för att anordna kalas eller andra tillställningar.

Rökning är inte tillåtet i boendets gemensamma ytor, bland annat sällskapsrum, matsal, korridorer, gemensamma trädgården och balkonger. Rökning är heller inte tillåtet i den egna lägenheten.

Rökning hänvisas till den anvisade platsen utomhus eller annan plats som boendet har som endast är avsedd för de boende och gäster.

Syfte och bakgrund

Äldrenämnden har som målsättning att bidra till en attraktiv boendekommun för stadens invånare, en kommun som främjar invånarnas hälsa och välbefinnande och som erbjuder goda boendemiljöer.

Syftet med att införa tobaksfria äldreboenden utan rökning inomhus är för att främja en god och trygg miljö för dem som bor på boendet och besökare men också för att bidra till sund arbetsmiljö för personalen. Policyn gäller endast för tobak som röks.

Utemiljö

Södra Källtorps äldreboende har en stor fin trädgård fördelat på två nivåer. Trädgården innehåller en hönsgård, ett fint lusthus, generösa sittgrupper, odlingslådor, utegym, boulebana samt ett promenadstråk som är uppvärmt även vintertid. I närheten ligger en fotbollsplan och friidrottsanläggning.

Kommunikationen till och från äldreboendet är god. Busslinje nr 4 stannar i närheten och det finns goda parkeringsmöjligheter i anslutning till boendet för gäster och personal.

Personalens kompetens

Här arbetar undersköterskor, vårdbiträden och assistenter. Det finns också tillgång till sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut. Arbetet leds av en enhetschef och tre avdelningschefer. Vi samarbetar med en vårdcentral där familjeläkare besöker oss regelbundet. När du flyttar hit erbjuds du att byta till denna vårdcentral och läkare för att underlätta för dig.

Som boende har du en kontaktperson som ansvarar för kontakten med närstående och hjälper dig med det dagliga. När du flyttar in så upprättar sjuksköterska och undersköterska tillsammans med dig och närstående en genomförandeplan och en omvårdnadsplan.

Bemanning

Södra Källtorps äldreboende har bemanning dygnet runt. Dagtid måndag till fredag finns sjuksköterska på plats, övrig tid bemannas av sjuksköterska från vårt mobila team. Patientansvarig läkare besöker verksamheten för rond veckovis samt vid behov.

Måltider

Måltiden är en viktig och trevlig del av dagen på Södra Källtorps äldreboende och vi lägger stor vikt vid att de ska vara trivsamma. Maten tillagas i vårt eget kök som även har en tillhörande restaurang och kaféverksamhet. Möjlighet finns att påverka veckomenyn tillsammans med våra kostombud. På varje hemvist finns ett mindre kök med matplats där vi serverar våra måltider och själva gör frukost, fika och kvällsmål. Självklart får man även äta i sin egen lägenhet om man önskar.

Aktiviteter

På Södra Källtorps äldreboende arbetar ett aktivitetsombud som planerar gemensamma aktiviteter för hela huset. Vi har också planerad aktivitet på hemvisten varje eftermiddag. Vi erbjuder en rad olika aktiviteter varje dag, till exempel utevistelse, promenader och vi spelar spel eller har gymnastik. Vi är lyhörda inför våra boendes önskemål och intressen och anpassar våra aktiviteter efter det. Tillsammans skapar vi meningsfulla dagar baserade på just dina intressen.

Hitta hit

Hitta hit

Kontakta oss

Södra Källtorps äldreboende

Vill du jobba hos oss inom Vård och Omsorg? Våra lediga tjänster hittar du på sidan Lediga jobb.

Besöksadress: Bälbygatan 7A, 724 87 Västerås

Postadress: Vård och omsorgsförvaltningen, Södra Källtorps äldreboende, 724 87 Västerås

Telefonnummer: Enhetschef: 021-39 99 12 Avdelningschef våning 1: 021-39 99 46 Avdelningschef våning 2: 021-39 99 16 Avdelningschef våning 3: 021-39 81 75

@vasteras.se