Nämnden för idrott, fritid och förebyggande sammanträder
Med anledning av Coronapandemin utgår allmänhetens frågestund vid detta sammanträde.
Vid en separation eller skilsmässa kan föräldrar behöva hjälp att kommunicera om barnets perspektiv och behov. Vi som arbetar på Familjerättsgruppen har barnets bästa i fokus.
Vi erbjuder information och vägledning i alla frågor som gäller vårdnad, boende och umgänge. Det kostar ingenting att få hjälp av Familjerättsgruppen och vi jobbar alltid med barnets bästa i fokus. Familjerättsgruppen i Västerås stad hjälper också dig som bor i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg och från den första april 2022 även dig som bor i Sala.
Om ni ska eller har separerat och har svårt att komma överens i frågor som gäller barnen kan ni erbjudas samarbetssamtal. Vi vänder oss till föräldrar som inte längre bor tillsammans. Fokus ligger på hur ni ska hantera ert föräldraskap på ett bra sätt när ni är separerade.
Samtalet bygger på att ni är eniga om att ni behöver samarbeta i föräldraskapet. Samarbetssamtal är frivilliga utan registrering och det förs inga journalanteckningar. De är också kostnadsfria. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.
Om ni har svårt att komma överens om det praktiska och känner att det skulle underlätta att ha ett avtal för vårdnad, boende och/eller umgänge så kan vi hjälpa er att upprätta ett sådant. Avtalet kan efter godkännande bli likställt med en dom eller beslut i domstol.
Barnbyrån är en verksamhet för barn till föräldrar som inte lever tillsammans. Vi vänder oss till barn mellan 8-12 år. I gruppen får barnen möjlighet att uttrycka sina känslor, tankar och upplevelser. När vi träffas pratar, ritar och leker vi. Det är fika varje gång och vi träffas vid 9-12 tillfällen. Det kostar ingenting och gruppledarna har tystnadsplikt.
En adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet jämställs juridiskt med ett biologiskt barn.
Innan du kan adoptera måste du få ett medgivande från kommunen som du bor i. I Västerås stad är det Familjerättsgruppen som ansvarar för sådana medgivandeutredningar. Utredningen syftar till att se om en adoption skulle vara för barnets bästa.
För en internationell adoption är en särskild föräldrautbildning obligatorisk. Adoption kan även ske inom landet.
Adoption inom Sverige, Sveriges Domstolar Länk till annan webbplats.
Kontakta oss gärna här på Familjerättsgruppen så berättar vi mer om hur en adoption går till. Familjerättsgruppen i Västerås stad hjälper också dig som bor i Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Sala.
Besöksadress: Socialtjänstens Hus, Sigurdsgatan 21 E. Postadress: Västerås stad, Familjerättsgruppen, 721 87 Västerås Mejladress: familjerattsgruppen@vasteras.se
Ni kan nå oss följande tider:
Faderskaps-/föräldraskapsfrågor: Måndag och fredag 8.30 till 9.30.
Övriga familjerättsfrågor: Måndag, tisdag och fredag 10.00 till 11.30 samt alla vardagar 13.00 till 14.30.
Telefon: 021-39 13 13
När du skickar in ditt meddelande kommer det att omvandlas till ett e-postmeddelande.
E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.
Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.
Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.