Visa sökformulär

Misstanke om barn som far illa

Alla har ett ansvar för att uppmärksamma barn som far illa. Om du är orolig för ett barn eller en ungdom bör du anmäla det till socialtjänsten. Du behöver inte veta om din misstanke är befogad – det räcker att du känner oro. Mottagning barn och ungdom bedömer om en utredning behöver inledas.

Viktig information

För dig som är privatperson

Det finns inga formella krav på hur en orosanmälan ska göras. Det viktiga är att du hör av dig till Mottagning barn och ungdom och berättar vem du är orolig för och varför. Din anmälan kan vara muntlig eller skriftlig.

Du får vara anonym om du vill. Då ska du inte ange ditt namn eller e-postadress.

Om du väljer att vara anonym är det extra viktigt att du lämnar så detaljerade uppgifter som möjligt om den du är orolig för. Då underlättar du socialtjänstens arbete med att hantera din anmälan.

För dig som arbetar med barn och ungdomar

All personal som arbetar med barn och unga upp till 18 år är enligt lag skyldiga att anmäla om de är oroliga för att barn eller ungdomar far illa. Du måste uppge ditt namn! Din anmälan kan vara muntlig men behöver då kompletteras skriftligt.

Kontakta oss

Om du vill göra en orosanmälan kontakta i första hand Mottagning barn och ungdom.

Besöksadress: Stora gatan 23
Postadress: Västerås stad, Mottagning barn och ungdom, 721 87 Västerås
Telefon: Via Västerås stads växel 021-39 00 00 på vardagar 8.00-16.30.

Du kan göra din orosanmälan digitalt här på webben

Digital orosanmälanlänk till annan webbplats

Vill du göra en akut orosanmälan utanför kontorstid?

Om din oro är så stark att du inte vill vänta till nästa vardag, kan du kontakta socialjouren via telefon eller fax.

Telefon: 021-39 20 66
Fax: 010-150 38 40

måndag-torsdag 16.30-00.00
fredag 16.30-01.00
lördag 15.00-01.00
söndag och helgdag 15.00-00.00

Övrig tid nås socialjouren via SOS Alarm telefon 112

Dessa datum har avvikande öppettider

Midsommarafton 15.00-01.00
30 oktober 15.30-01.00
Julafton 15.00-01.00
Juldagen 15.00-01.00
Annandag jul 15.00-01.00
Nyårsafton 15.00-01.00

Så här hanterar socialtjänsten din orosanmälan

När en anmälan om att ett barn misstänks fara illa kommer in gör Mottagning barn och ungdom en förhandsbedömning för att bestämma om de ska göra en utredning.

Om det finns skäl att göra en utredning kontaktar socialtjänsten de berörda personerna och olika personer kring familjen, för att få mer information. Syftet är att ta fram ett så korrekt och fullständigt beslutsunderlag som möjligt.

Alla samlade uppgifter som har betydelse för bedömning och beslut dokumenteras. Allt det som skrivs är sekretessbelagt och förvaras skyddat för obehöriga.

Det här händer i Västerås

 • Arkeologidagen på Anundshög

  En heldag för hela familjen. Med stridsuppvisning av Stockholms Fria Vikingar, arkeologiutgrävning för barnen och mycket annat.

 • Pettersbergsdagen

  Pettersbergsdagen är en stadsdelsfest för hela familjen arrangerat av olika verksamheter och föreningar verksamma på Pettersberg. Kom och ha skoj tillsammans. Ta med vänner och familj!

Nytt i Västerås

 • Sök stipendium!

  Är du gymnasieelev? Då är det dags att söka stipendium. Stipendiet kan sökas av elever vid Västerås kommunala och fristående gymnasieskolor.

 • Viktor Larssons plats invigd

  Med dragspelstoner, trumpetfanfar och ett rutschbaneåk invigdes på onsdagen den ombyggda Viktor Larssons plats framför Växhuset.

Debug

Tack för din återkoppling!
Berätta vad vi kan göra bättre på sidan. Vi kan tyvärr inte svara på dina synpunkter men de är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen. Använd våra kontaktuppgifter om du vill ha svar på en fråga.