Visa sökformulär

Separation, skilsmässa

Alla kan få problem i relationer till sina nära och kära. Oavsett vad anledningen är kan det ibland vara bra att ta hjälp av någon utomstående för att hitta vägar ur svårigheterna.

Om familjerådgivning, samarbetssamtal och familjeterapi

Familjerådgivning

Kan vara ett bra stöd för er som behöver samtala om er situation. Vår rådgivning är till för alla som bor i Västerås, Hallstahammar och Surahammar. Om du bor i Västerås kostar ett besök 160 kronor. För boende i Hallstahammar och Surahammar är rådgivningen avgiftsfri. Du behöver inget biståndsbeslut för att få hjälp av oss. All kontakt med familjerådgivningen är frivillig. Ingenting registreras och vi för inte journal. Vi har sträng sekretess, vilket bland annat innebär att du kan vara anonym. Familjerådgivarna i Västerås är socionomer eller legitimerade psykoterapeuter, med lång erfarenhet av att arbeta med samlevnadsproblem inom par och familjer.

Kvinna som håller en hand för sitt ansikte.

Parrådgivning

För par och familjer som hamnar i svårigheter i relationen. Parrådgivning är inte bara för gifta par eller sambor. Även ni som är särbor, skilda eller separerade kan komma hit för att få hjälp att prata med varandra om er relation. Exempel på samtalsämnen i parrådgivning: förändringar i samlivet när man får barn, gräl, funderingar på skilsmässa, otrohet, svårigheter att komma överens efter skilsmässa, fysiskt eller psykiskt våld, svartsjuka.

Separationsgrupp

Det här en grupp för dig som nyligen separerat eller håller på att separera. På träffarna får du möjlighet att samtala och byta erfarenheter med människor som är i en liknande situation som du. Gruppen träffas nio gånger och består av max åtta deltagare. Separationsgrupper startar på våren och på hösten. Kostnaden är 300 kronor. Är du intresserad eller har frågor är du välkommen att kontakta familjerådgivningen. 

Här hittar du telefon och adress till familjerådgivningen.

Exempel på vanliga samtalsämnen

 • ​Hur har andra i samma situation tänkt, känt eller upplevt?
 • Hur kommer jag över det?
 • Känslan av att ha blivit övergiven
 • Skuldkänslorna över att ha lämnat
 • Alla dessa starka känslor
 • Ensamheten - hur blir det med släkt och vänner?
 • Hur bygger jag upp mitt självförtroende igen?
 • Hur blir det med barnen?
 • Hur blir samarbetet med den andre föräldern?
 • Hur går jag vidare?
 • Hur bygger jag upp ett eget liv?
 • Vågar jag lita på någon igen? 

Separationsgrupperna har varit uppskattade. Ett citat från en deltagare: "Tack för i våras, vet inte hur jag hade överlevt om jag inte haft träffarna".

Samarbetssamtal

Om ni ska eller har separerat och har svårt att komma överens i frågor som gäller barnen kan ni erbjudas samarbetssamtal. Det är Familjerättsgruppen som håller i samtalen och vi vänder oss till föräldrar som inte bor tillsammans. Fokus ligger på hur ni ska hantera ert föräldraskap på ett bra sätt när ni är separerade. Samtalet bygger på att ni är eniga om att ni behöver samarbeta i föräldraskapet. Samarbetssamtal är frivilliga utan registrering och det förs inga journalanteckningar. De är också kostnadsfria. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Här hittar du telefon och adress till Familjerättsgruppen

Familjeterapi

Familjeterapi är till för familjer med ungdomar i åldern 13–21 år, som har fått problem i familjerelationerna och behöver professionellt stöd för att skapa förändring. Du som är 18–21 år kan också kontakta oss för att få enskilda terapeutsamtal. Familjeterapi är ett kostnadsfritt stöd som kan vara bra i många situationer. Det kan till exempel vara att ni har svårt att kommunicera på ett bra sätt i familjen, att du som förälder behöver stöd i din föräldraroll i olika faser i barnets liv eller att din familj är under utredning av socialen. Familjeterapeuterna i Västerås har lång erfarenhet av familjearbete riktat till tonårsfamiljer. I teamet finns både legitimerade psykoterapeuter och personal med bakgrund som socionomer och fritidspedagoger.

Om du vill veta hur familjeterapeuterna kan hjälpa dig eller din familj kan du kontakta oss direkt. Skriv till oss eller tala in ett meddelande på telefonsvararen, så kontaktar vi dig så snart vi kan (oftast inom ett par dagar).

Kontaktuppgifter till familjeterapeuterna

Kontakta oss

Familjerådgivningen

Familjerådgivningen vänder sig till vuxna som har svårigheter i par- eller familjerelationer. Fokus är på relationen och familjerådgivningen tar emot både par och familjer.

All kontakt sker frivilligt, utan registrering och det förs inga journaler. Familjerådgivningen har sträng sekretess, som bland annat innebär att det är möjligt att vara anonym.

Här gör du anmälan till familjerådgivninglänk till annan webbplats

För er som redan har anmält er till familjerådgivningen och står i kö finns nu möjlighet att bevaka och boka återbudstider. Tiderna läggs ut med kort varsel och det finns inte alltid tider att boka. Här bevakar du och bokar återbudstider.länk till annan webbplats

Besöksadress: Engelbrektsgatan 9, Västerås

Telefon: 021-39 04 14
Telefontider:
Måndagar: klockan 8.00-9.00
Torsdagar: klockan 13.00-14.00
Övriga tider svarar vi om vi har möjlighet, och du kan lämna meddelande så ringer vi upp så snart vi kan.

Familjerättsgruppen

Besöksadress: Carl Hennings gata 8. Handikappanpassad entré Carl Hennings gata 12. Postadress: Västerås stad, Familjerättsgruppen, 721 87 Västerås

Telefontider: måndag, onsdag, torsdag, fredag klockan 10.00-12.00 och 13.00-14.30, tisdag klockan 13.00-14.30

Telefon 021-39 13 13

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Familjeterapeuterna

För familjer med ungdomar i åldern 13–21 år, som har fått problem i familjerelationerna och behöver professionellt stöd för att skapa förändring. Du som är 18–21 år kan också kontakta oss för att få enskilda terapeutsamtal.

Besöksadress: Sigurdsgatan 21, våning 9

Telefonnummer: 021-39 11 91

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

 • Nominerade till Pedagogiska priset 2019

  För andra året i rad har det kommit in rekordmånga nomineringar till Pedagogiska priset. Här presenterar vi de nominerade. Tack till er som har nominerat en pedagog, ett arbetslag eller en verksamhet.

 • Bjurhovdagaraget öppet

  Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

 • Nominera till Pedagogiska priset 2019

  Västerås stad delar varje år ut Pedagogiska priset. Det gör vi för att lyfta upp skickliga pedagoger. Nu behöver vi hjälp för att få fram Västerås just nu bästa pedagoger. Vem nominera du?

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?