Visa sökformulär

Tonårsguiden

Välkommen till Tonårsguiden. Här har vi samlat information om olika frågor, som ett stöd till dig som är förälder till en eller flera tonåringar.

Alkohol

Du som förälder kan påverka din tonårings alkoholkonsumtion i stor utsträckning. Det har visat sig att föräldrars attityd och förhållningssätt är en viktig faktor när det gäller ungas alkoholvanor.

Läs mer om tonåringar och alkohol här.

Dopning

Misstänker du att din tonåring tar dopningsmedel av något slag? Här hittar du en lista på kännetecken vid missbruk av anabola steroider, vilka biverkningar som finns och vart du kan vända dig för stöd.

Läs mer om tonåringar och dopning här.

Konflikter hemma

Har ni hamnat i en ond cirkel hemma, med tjat, besvikelse och misstro? Upplever ni att det som förr fungerade hur bra som helst, plötsligt bara skapar konflikter och bråk? Här kan ni få tips på hur ni kan försöka hantera det konstruktivt och komma vidare.

Läs mer om tonåringar och konflikter hemma här.

Mobbning

Trots att lagar och regler skärpts så är det fortfarande alltför många tonåringar som känner sig utsatta för kränkningar, i skolan eller på nätet. Här kan du som förälder få råd om hur du kan hjälpa och stötta din tonåring.

Läs mer om tonåringar och mobbning här.

Narkotika

Vid oro för missbruk, eller om ni upptäckt att er tonåring missbrukar, är det viktigt med ett tidigt ingripande. Ett missbruk är alltid lättast att bryta i början. Har du funderingar kring narkotika finns flera verksamheter du kan vända dig till.

Läs mer om tonåringar och narkotika här.

Spel

Spel är idag en del av många tonåringars vardag. För de allra flesta leder inte spelandet till negativa hälsoeffekter, men för en del får spelandet allvarliga ekonomiska, sociala och hälsomässiga konsekvenser.

Läs mer om tonåringar och spel här.

Tobak

Att cigaretter och snus är skadligt vet nog de flesta och många föräldrar har redan ett förhållningssätt till dessa. Men hur är det med vattenpipa och e-cigarett? De framställs ofta som bra och ofarliga alternativ, men är det så?

Läs mer om tonåringar och tobak här.

Så här gör du

Frågor och svar

Här kan du läsa redan ställda frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida. 

Du kan även ställa frågor på Tonårsguidens Facebooksida om du vill: www.facebook.com/tonarsguidenlänk till annan webbplats

Om Tonårsguiden

I Tonårsguiden har vi delat in informationen i kategorierna Alkohol, Narkotika, Dopning, Tobak, Spel, Mobbning samt Konflikter hemma. Vi har även samlat ihop vanliga frågor och svar som kanske kan vara till hjälp för dig.  

Fler tips och möjlighet att ställa egna frågor finns på Tonårsguidens Facebooksida, www.facebook.com/tonarsguidenlänk till annan webbplats

Du kan även ringa Föräldratelefonen, 021-39 19 20, varje vardag kl 10-12. Här får du prata med erfarna medarbetare från Västerås stads familjecentrum. Du kan vara anonym.

Via familjecentrum finns möjlighet att gå gratis föräldrautbildning, bland annat för tonårsföräldrar. Läs mer om utbildningarna här.

Är du ung och mår dåligt finns mer information och stöd här.

Kontakta oss

Ammi Karlsson Pye

Samordnare alkohol- och narkotikaprevention

För mer information om Västerås stads förebyggande arbete mot droger, kontakta samordnaren.

Telefonnummer: 021 - 39 78 51

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Bjurhovdagaraget öppet

    Parkeringsgaraget under Bjurhovda centrum som brandskadades i söndags är nu öppet igen.

  • Nominera till Pedagogiska priset 2019

    Västerås stad delar varje år ut Pedagogiska priset. Det gör vi för att lyfta upp skickliga pedagoger. Nu behöver vi hjälp för att få fram Västerås just nu bästa pedagoger. Vem nominera du?

  • Rösta på filmer till utebion på Lögastrand

    Nu är det hög tid att rösta på vilka filmer du vill se på utebion på Lögastrand den 16 och 17 augusti. Gå in på stadens Facebooksida och rösta senast den 27 maj.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?