Logotyp
Visa sökformulär

Alkohol

Du som förälder kan påverka din tonårings alkoholkonsumtion i stor utsträckning. Det har visat sig att föräldrars attityd och förhållningssätt är en viktig faktor när det gäller ungas alkoholvanor.

Tänk om – sätt gränser

Som tonårsförälder kan du sätta gränser kring alkohol och välja att inte köpa ut till dina ungdomar.

Här är några tips till dig som tonårsföräldrar som vill få dina ungdomar att vänta med alkoholdebuten eller få dem att dricka mindre:

 • Som tonårsförälder måste du inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad du som förälder säger, även om det inte verkar så för stunden.
 • Sätt gränser tillsammans med äldre syskon, till exempel att vägra köpa ut.
 • Prata med andra föräldrar. Gemensamma regler är lättare att hålla.
 • Förklara för din tonåring vad du är rädd ska hända när hen dricker alkohol.
 • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att du som förälder ska sätta gränser.

Länk till webbplatsen Tonårsparlören, där du hittar frågor och svar om ungdomar och alkohol.länk till annan webbplats

Länk till broschyren Alkohol och tonåringar  – till dig som är förälder, som ges ut av IQ.länk till annan webbplats Broschyren finns på flera språk: lätt svenska, arabiska, somaliska, dari, tigrinja och engelska.

Langning

Om du misstänker att tonåringar får tag på alkohol genom langning uppmanar vi dig att ringa polisens tipstelefon, 114 14 (val två). Vi behöver hjälpas åt för att komma till rätta med langning till minderåriga.

När det gått för långt

Du som är 20 år eller yngre och har ett beroende eller missbruk kan få hjälp på mottagningen Iris. Även du som är förälder kan kontakta mottagningen för att få rådgivning och stöd.

Läs mer om mottagningen Iris här.

Frågor och svar

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Jullovsaktiviteter på fritidsgårdarna

  För dig som är mellan 13 och 18 år finns det gott om aktiviteter på fritidsgårdarna under jullovet. Här hittar du alla öppettider och det mesta som händer. Följ fritidsgårdarna på sociala medier för mer information.

 • Lyft för trähusbygge på Öster Mälarstrand

  På torsdagsmorgonen började företaget K2A att montera sitt hyreshus i trä på Öster Mälarstrand. Som en jättelik byggsats lyftes den ena modulen efter den andra och staplades på det som så småningom ska bli 116 hyreslägenheter. 

Hjälpte informationen på denna sida dig?