Daglig verksamhet Västerås stad

En meningsfull sysselsättning på dina villkor!

Aktuellt

Habiliteringsersättning 2024
Ersättningen ges för närvarodagar. Ingen ersättning ges för ledighet, sjukdom eller annan frånvaro. Utbetalning sker sista onsdagen i månaden.

Heldag: 57 kronor
Halvdag: 40 kronor

Heldag är 5 timmar eller mer. Halvdag är allt under 5 timmar.

Vi erbjuder mångfald, utveckling och delaktighet

Daglig verksamhet inom Västerås stad, är den största leverantören av daglig verksamhet i Västerås. Att ha ett arbete eller sysselsättning är viktigt för de flesta människor för att utvecklas, känna gemenskap och få en meningsfull tillvaro. Hos oss är alla välkomna och vi finns till för dig!

Mångfald
Vi erbjuder ett brett utbud av arbetsliknande sysselsättning, vilket innebär en mängd olika gruppverksamheter och enskilda företagsplatser. Det är dina önskemål, intressen och förutsättningar som styr.

Utveckling
Hos oss har du möjlighet att byta mellan våra verksamheter och utvecklas i din egen takt. Kanske strävar du efter en anställning på öppna arbetsmarknaden och då stöttar vi dig i det. Kanske är gemenskap och meningsfull sysselsättning viktigast. Det är dina behov som styr.

Delaktighet
Du får vara med och påverka vad vi gör på dagarna. Din kontaktman hjälper dig att göra en planering och stöttar dig att nå dina mål. För att alla ska kunna förstå och göra sig förstådda, använder vi oss av tydliggörande pedagogik så som bildstöd, teckenkommunikation och anpassade scheman.

Man står lutad mot en högaffel på en gräsyta med hästar i bakgrunden.

Ett val - flera möjligheter

Om du väljer Daglig verksamhet inom Västerås stad har du flera olika möjligheter, både utifrån intresse och stödbehov. Vi erbjuder dig sysselsättning i olika former, allt ifrån att du kan arbeta självständigt på ett företag till att du får mer stöd i en gruppverksamhet. Det är dina behov och önskemål som avgör. Om dina behov förändras över tid kan du byta mellan våra verksamheter.

Företagsplats är för dig som söker en arbetsliknande sysselsättning och självständigt kan utföra flera arbetsuppgifter. Företagsplats innebär att du har en individuell plats på ett företag och en handledare som stöttar dig. Om ditt mål är att nå en anställning så stöttar vi dig med det.

Företagsgrupp är för dig som vill arbeta på ett företag men som behöver lite mer handledning. Du arbetar i en grupp på företaget med handledare från Daglig verksamhet. Du kan samarbeta med de andra i gruppen eller arbeta mer självständigt. Vi har verksamheter på ett femtontal olika företag.

Aktivitetsgrupp är för dig som uppskattar aktiviteter och upplevelser som utgår från dina behov. Det finns arbetshandledare nära som stöttar dig för att du ska kunna utvecklas och få en meningsfull dag. Vi har drygt 20 verksamheter med olika inriktning.

Gruppbild på personer som visar olika yrken.

Möt våra arbetstagare

Företagsplats

Asad slutade skolan för några år sedan och började därefter arbeta i en av Daglig verksamhets Företagsgrupper, där han fick dagligt stöd av arbetshandledare. Efter ett par år kände Asad att han utvecklats och var redo att arbeta mer självständigt på en Företagsplats. Först hade han sin placering på en skola och nu arbetar han mer praktiskt på en bildemonteringsfirma.

Varför har du valt en Företagsplats istället för en Företagsgrupp, Asad?

- När man arbetar i en grupp arbetar man tillsammans med andra. När man är på Företagsplats får man arbeta mer självständigt och visa att man kan göra vissa arbeten helt själv.

Vilka arbetsuppgifter har du på bildemonteringen?

-Jag monterar isär däck på en däckmaskin. Jag hjälper också till att sortera olika bildelar.

Hur trivs du på din Företagsplats?

- Jag trivs bra och har bra arbetskompisar. Det tog ett tag innan jag kom in i allt, man får ge det tid.

Vad har du som mål på din Företagsplats?

- Jag tränar på att komma i tid varje dag.

Vad vill du göra i framtiden?

- Gå på högskola och läsa film och media.

Bild på man i verkstadsmiljö.
Man framför en hög av däck.

Azad arbetar på en Företagsplats

Möt våra arbetstagare

Företagsgrupp

Mattias arbetar på Ica Maxi. Tillsammans med arbetskamrater och arbetshandledare från Daglig verksamhet hjälper han och andra personer i gruppen till med olika sysslor. De plockar upp varor på hyllorna, torkar rent frysdiskar, hjälper till att packa in bröd och skära frukt med mera.

Hur trivs du på Ica Maxi, Mattias?

- Jag älskar mitt jobb. Det känns roligt att vara en del av gänget på Ica Maxi. Mina arbetskamrater är snälla och pratar med mig.

Hur är det att arbeta på Ica Maxi?

- Om jag inte skulle jobba här skulle jag mest sitta hemma. Då blir jag trött. Nu får jag röra på mig på dagarna och har arbetsuppgifter som gör nytta.

Vad är ditt mål?

- Mitt mål är att arbeta mer självständigt i framtiden. Det vore också roligt att lära sig köra truck.

Man framför varor i butik. 

Mattias arbetar i en Företagsgrupp

Möt våra arbetstagare

Aktivitetsgrupp

Helena har sin sysselsättning på Cokillen. Hon och de andra i gruppen kan arbeta med olika slags hantverk eller baka bröd. Ibland säljs sakerna på marknader. Arbetshandledare finns på plats och anpassar uppgifterna så att alla har möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.

Vad gör du på Cokillen, Helena?

- Jag tycker mest om att skapa olika saker i keramik. Det kan vara skålar, fat eller blommor. Jag brukar också sy tygväskor på maskin och jag har en idé om att sy små påsar till hörlurar.

Hur trivs du?

- Jättebra, jag vill jobba här tills jag går i pension! Jag får använda min fantasi och har ibland idéer till nya projekt. Det känns tryggt och lugnt och jag trivs bra med både mina arbetskamrater och handledare.

En person syr på en symaskin.
En person som bakar.  

Helena arbetar i en Aktivitetsgrupp

Vad tycker du om att göra?

Klicka på länkarna för att få veta mer om våra arbetsplatser. Vi har det största och bredaste utbudet av arbetsplatser inom daglig verksamhet i Västerås. Tillsammans hittar vi något som passar dig. Det kan vara allt ifrån att arbeta med fastighetsskötsel, budkörning och snickeri till att jobba i butik, på café eller med skapande och teater. Valmöjligheterna är många!  

Illustration över förhållandet mellan Daglig verksamhets verksamheter

Här finns våra verksamheter

På kartan ser du alla våra verksamheter markerade. Klicka på ikonerna så visas en länk. Klicka på länken för att läsa mer.

Fler bilder

Person sätter upp en affisch i en hiss.
Två personer samtalar i en matbutik. 
Man framför en vägg med verktyg. 
Personal skjutsar en person i rullstol. 

Börja hos oss - så här gör du!

Daglig verksamhet vänder sig till personer som omfattas av LSS- lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Daglig verksamhet erbjuder en meningsfull, arbetsliknande sysselsättning för den enskilde som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig. Ta kontakt med en biståndshandläggare inom Västerås stad så informerar de om du har rätt till Daglig verksamhet och hjälper dig vidare i processen.

Telefonnummer till Västerås stads kontaktcenter: 021-39 27 50

Kontakta oss

Daglig verksamhet Västerås stad

Du är välkommen att kontakta oss om du vill ha mer information.

Telefonnummer: 021-39 88 10

Besöksadress: Vasagatan 65

vof@vasteras.se
Kontakt

Relaterade dokument