Visa sökformulär

Bli stödfamilj

Vill du och din familj göra skillnad i en annan människas liv? Då ska ni bli stödfamilj för någon som har en funktionsnedsättning.

Vad innebär det?

Att vara stödfamilj innebär att ni tar emot ett barn eller ungdom med en funktionsnedsättning i ert hem. Vanligtvis en helg i månaden. Stödfamiljen fungerar som ett komplement till barnets familj. Stödfamiljen har ett uppdrag genom kommunen och får ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning. Det krävs ingen särskild yrkeskompetens men du behöver ha ett engagemang för andra människor och ha en stabil livssituation. Att vara ensamstående är inget hinder. Att ha barn hemma eller inte, att bo på landet eller i stadsmiljö spelar heller ingen roll. Vi behöver olika familjer eftersom barnen är olika. Som stödfamilj bör du ha ett intresse av att skapa en relation som varar över en längre tid eftersom uppdraget ofta pågår under flera år.

Vem kan bli stödfamilj?

Det krävs ingen särskild yrkeskompetens men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och ha en stabil livssituation. Att vara ensamstående är inget hinder. Att ha barn hemma eller inte, att bo på landet eller i stadsmiljö spelar heller ingen roll. Vi behöver olika familjer eftersom barnen är olika. Som stödfamilj bör du ha ett intresse av att skapa en relation som varar över en längre tid eftersom uppdraget ofta pågår under flera år.

Så här gör du

  • Intresseanmälan för att bli stödfamilj sker via Västerås stads E-tjänst.
  • Loggar in med mobilt bank- ID eller E-legitimation för att komma till e-tjänsten Länk till annan webbplats.
  • Handläggare på Biståndsenheten gör hembesök, djupintervjuar, kontroll i polis- och socialregister samt ev. förekomst hos kronofogden och tar referenser.
  • Både stödfamilj och föräldrar får ett förslag från handläggare med hänsyn till individuella behov och önskemål. Det kommer att finnas utrymme för eftertanke och möjlighet till en lugn start. Ni erbjuds stöd i ert uppdrag samt möjlighet att gå på stödfamiljsträffar och få ökade kunskaper.

Kontakta oss

Du når oss via Kontaktcenter 021-39 27 25

BISTÅNDSENHETEN

Postadress:
Västerås stad
Biståndsenheten
LSS Vård och omsorgsförvaltningen
721 87 Västerås

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås