Att få hjälp av en god man eller förvaltare
Om du har hälsoproblem eller av andra skäl har svårt att klara dig själv kan du få hjälp av en så kallad god man eller förvaltare.
God man eller förvaltare
Vad gör en god man?
En god mans huvudsakliga uppgift är att företräda dig i ekonomiska och rättsliga frågor. Det kan till exempel handla om att se till att dina räkningar blir betalda, att du har ett bra boende och att du får de insatser och bidrag från samhället som du har rätt till och behöver. Du kan även få hjälp i kontakter med exempelvis vården.
Du som får en god man kallas för huvudman. Godmanskapet bygger på ett samarbete mellan huvudmannen och den gode mannen. En god man måste alltid ha ditt samtycke (godkännande) innan hen vidtar några åtgärder.
Vad gör en förvaltare?
Det räcker inte alltid med en god man för att hjälpa en person på ett bra sätt. Om någon inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom, kan tingsrätten utse en förvaltare åt personen. Förvaltaren blir den som bestämmer över personens egendom; personen kan inte själv ingå olika slags avtal eller komma åt sina egna pengar. Förvaltaruppdraget kan dock begränsas till att bara gälla viss egendom eller egendom över ett visst värde. Förvaltaren har sista ordet i de flesta beslut (dock inte när det gäller vårdinsatser och boende).
Förvaltarskap är en tvångsinsats som endast används när godmanskap inte är tillräckligt.
Kostnad
Gode män och förvaltare har rätt till arvode för sitt uppdrag. Huvudregeln är att den enskilde själv betalar arvodet. Om den enskilde har små inkomster eller tillgångar kan kommunen i vissa fall betala arvodet. Kostnaden för en god man eller förvaltare är normalt cirka 13 000 kronor per år.
Ansökan om god man eller förvaltare
Om du vill ha en god man ska du skicka in en ansökan till antingen överförmyndarenheten i Västerås eller Västmanlands tingsrätt (om det är här du är folkbokförd). Ansökan kan också göras av en anhörig.
Utomstående som tycker att du verkar ha behov av en god man kan göra en anmälan om detta till oss, som då gör en utredning. Det är viktigt att anmälan innehåller detaljerade beskrivningar av situationen och motiverar varför en god man behövs.
Om du sedan tidigare har en kontaktperson inom kommunen, till exempel en biståndsbedömare, LSS-handläggare eller socialsekreterare kan du kontakta henne eller honom för att få hjälp med ansökan.
När din ansökan har kommit in är det Överförmyndarenheten eller tingsrätten som tar hand om den. Hur lång tid handläggningen tar beror på många olika förhållanden, men det går snabbare ju mer komplett din ansökan är.