Visa sökformulär

Hjälpmedel och bostadsanpassning

Ibland kan det behövas hjälpmedel och bostadsanpassning för att du ska kunna bo kvar hemma. Din vårdcentral kan hjälpa dig med hjälpmedel. Bidrag för bostadsanpassning söker du hos Västerås stad.

Om hjälpmedel och bostadsanpassning

Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Med hjälpmedel menas ofta produkter av olika slag, men även teknik som appar och programvaror. Ett hjälpmedel kan till exempel göra så att du blir mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv. Hjälpmedel finns på hjälpmedelscentrum och går att prova eller hyra kortare tid. Behöver du hjälpmedel kan du vända dig till din vårdcentral och arbetsterapeuten där.

Exempel på hjälpmedel:

 • Hörapparater och andra hörhjälpmedel, till exempel telefonhjälpmedel och signalsystem.
 • Synhjälpmedel, till exempel Daisyspelare, punktskriftsprogram och ledfyrar.
 • Inkontinenshjälpmedel, till exempel katetrar och lakansskydd. 
 • Hjälpmedel för kognitivt stöd, till exempel planeringstavlor och klockor.
 • Hjälpmedel för kommunikation, till exempel samtalsapparater och talsynteser.
 • Rörelsehjälpmedel, till exempel rollatorer, käppar och rullstolar.
 • Hjälpmedel i hemmet, till exempel toalettstolsförhöjare, duschstolar och sängar.
 • Ortopediska hjälpmedel, till exempel handledsbandage, skoinlägg och proteser.
 • Hjälpmedel för vård och behandling, till exempel inhalatorer och ventilatorer.

Läs mer på Hjälpmedelscentrums webbplatslänk till annan webbplats
Du kan också läsa om hjälpmedel på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

Bostadsanpassning

Bidrag för bostadsanpassning finns för att du ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt. Du kan få bidrag för anpassning som är nödvändig för ditt dagliga liv i hemmet, förutsatt att det finns ett direkt samband mellan anpassningen och din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag till anpassning av bostadens fasta funktioner, men inte till sånt som behöver utföras av andra orsaker än din funktionsnedsättning, till exempel normalt bostadsunderhåll. Du kan få bidrag för anpassning både inomhus och utomhus.

Anpassningarna kan till exempel handla om att göra det lättare för dig att sova och vila, sköta hygienen, laga mat, förflytta dig i bostaden eller ta dig in och ut ur bostaden.

Några exempel på vanliga bostadsanpassningar:

 • ta bort trösklar
 • göra dörröppningar bredare
 • förbättra duschmöjligheterna
 • installera så kallad spisvakt (timer som slår av spisen om du glömmer)
 • bygga ramper utomhus
 • installera automatiska dörröppnare.
För vem

Vem kan få bostadsanpassningsbidrag?

Du kan få bidrag oavsett vilken typ av funktionsnedsättning du har, om behovet av anpassningar är långvarigt eller permanent. Du kan alltså inte få bidraget om du endast har en tillfällig funktionsnedsättning. En arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig måste intyga att bostadsanpassningen är nödvändig.

För att få bidrag för bostadsanpassning ska du bo permanent i bostaden som anpassningarna görs i. Det spelar ingen roll om det är en hyresrätt eller bostadsrätt, en lägenhet, ett hus eller ett rum där du är inneboende (så länge ditt boende är stadigvarande). För att göra anpassningar i en hyresrätt krävs att fastighetsägaren godkänner anpassningarna för att du ska kunna få bidraget. Bor du i bostadsrätt måste föreningen godkänna anpassningar som påverkar trapphus, fasader och så vidare. 

rullator vid hus

Om du blir beviljad bidrag för bostadsanpassning äger du själv din anpassning och ansvarar för underhåll och eventuella reparationer. Vissa anpassningar bedöms som tekniskt avancerade och då kan du få bostadsanpassningsbidrag för vissa reparationer och service.

Så här gör du

Hur går det till att ansöka?

Du ansöker om bostadsanpassningsbidrag från Västerås stad. Använd blanketten för ansökan om bostadsanpassning.

Länk till blankett för ansökan om bostadsanpassningsbidrag.PDF

Du kan också ringa och beställa blanketten från Kontaktcenter, telefon 021-39 27 25, så får du den hemskickad.

Tillsammans med ansökningsblanketten ska du skicka med ett intyg om att du har funktionsnedsättning som kräver anpassningar av bostaden. Intyget ska vara utfärdat av en arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig.

När din ansökan kommer in inleder handläggarna i Västerås stad en utredning. Om de bedömer att du har rätt till bidraget måste du få fastighetsägarens medgivande. Först när du har fått ett medgivande kan handläggarna göra klart utredningen och fatta beslut om att ge dig bostadsanpassningsbidrag.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Utredningar och beslut om bostadsanpassningsbidrag hanteras av handläggare på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås stad. Vi svarar gärna på dina frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter under kontakta oss här nedanför.

Kontakta oss

Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Öppettider: 07.30-17.00.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Du når din handläggare via Kontaktcenter.

Telefonnummer: 021-39 27 25

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Västerås fixar foder

  Västerås stad hjälper djuren i torkan! Vi fick en fråga från en invånare som undrade om vi kan hjälpa till med att skänka foder till djur. Vi vill naturligtvis gärna hjälpa till och erbjuder därför bönder att klippa en del av stadens grönytor och använda gräset som foder.

 • Missbruksmottagningen flyttar

  Från och med måndag 9 juli finns Missbruksmottagningen i sina nya lokaler på Kopparbergsvägen 45. På grund av flytten håller verksamheten stängt 4-6 juli. Vi lämnar våra gamla lokaler på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?