Visa sökformulär

Hjälpmedel och bostadsanpassning

Ibland kan det behövas hjälpmedel och bostadsanpassning för att du ska kunna bo kvar hemma. Din vårdcentral kan hjälpa dig med hjälpmedel. Bidrag för bostadsanpassning söker du hos Västerås stad.

Om hjälpmedel och bostadsanpassning

Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Med hjälpmedel menas ofta produkter av olika slag, men även teknik som appar och programvaror. Ett hjälpmedel kan till exempel göra så att du blir mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv. Hjälpmedel finns på hjälpmedelscentrum och går att prova eller hyra kortare tid. Behöver du hjälpmedel kan du vända dig till din vårdcentral och arbetsterapeuten där.

Läs mer på Hjälpmedelscentrums webbplatslänk till annan webbplats
Du kan också läsa om hjälpmedel på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats

Bostadsanpassning

Bidrag för bostadsanpassning finns för att du ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt. Du kan få bidrag för anpassning som är nödvändig för ditt dagliga liv i hemmet, förutsatt att det finns ett direkt samband mellan anpassningen och din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag till anpassning av bostadens fasta funktioner, men inte till sånt som behöver utföras av andra orsaker än din funktionsnedsättning, till exempel normalt bostadsunderhåll. Du kan få bidrag för anpassning både inomhus och utomhus.

Anpassningarna kan till exempel handla om att göra det lättare för dig att sova och vila, sköta hygienen, laga mat, förflytta dig i bostaden eller ta dig in och ut ur bostaden.

Några exempel på vanliga bostadsanpassningar:

 • ta bort trösklar
 • göra dörröppningar bredare
 • förbättra duschmöjligheterna
 • installera så kallad spisvakt (timer som slår av spisen om du glömmer)
 • bygga ramper utomhus
 • installera automatiska dörröppnare.
För vem

Vem kan få bostadsanpassningsbidrag?

Du kan få bidrag oavsett vilken typ av funktionsnedsättning du har, om behovet av anpassningar är långvarigt eller permanent. Du kan alltså inte få bidraget om du endast har en tillfällig funktionsnedsättning. En arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig måste intyga att bostadsanpassningen är nödvändig.

För att få bidrag för bostadsanpassning ska du bo permanent i bostaden som anpassningarna görs i. Det spelar ingen roll om det är en hyresrätt eller bostadsrätt, en lägenhet, ett hus eller ett rum där du är inneboende (så länge ditt boende är stadigvarande). Bor du i en hyresrätt krävs att fastighetsägaren godkänner anpassningarna för att du ska kunna få bidraget. Bor du i en bostadsrätt måste föreningen godkänna anpassningar som påverkar till exempel trapphus och fasader. 

rullator vid hus

Om du blir beviljad bidrag för bostadsanpassning äger du själv din anpassning och ansvarar för underhåll och eventuella reparationer. Vissa anpassningar bedöms som tekniskt avancerade och då kan du få bostadsanpassningsbidrag för vissa reparationer och service.

Så här gör du

Hur går det till att ansöka?

Du ansöker om bostadsanpassningsbidrag från Västerås stad. Använd blanketten för ansökan om bostadsanpassning.

Länk till blankett för ansökan om bostadsanpassningsbidrag.Word

Du kan också ringa och beställa blanketten från Kontaktcenter, telefon 021-39 27 25, så får du den hemskickad.

Tillsammans med ansökningsblanketten ska du skicka med ett intyg om att du har funktionsnedsättning som kräver anpassningar av bostaden. Intyget ska vara utfärdat av en arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig.

När din ansökan kommer in inleder handläggarna i Västerås stad en utredning. Om de bedömer att du har rätt till bidraget måste du få fastighetsägarens medgivande. Först när du har fått ett medgivande kan handläggarna göra klart utredningen och fatta beslut om att ge dig bostadsanpassningsbidrag.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Utredningar och beslut om bostadsanpassningsbidrag hanteras av handläggare på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås stad. Vi svarar gärna på dina frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter under kontakta oss här nedanför.

Kontakta oss

Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Öppettider: 07.30-17.00.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Du når din handläggare via Kontaktcenter.

Telefonnummer: 021-39 27 25

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

 • Kurs i hur du använder en smartphone

  Tillhör du den erfarna generationen? Behöver du hjälp med att använda de nya mobiltelefonerna, så kallade smartphones? Våra barn och ungdomar är experter på området. Därför vill de gärna visa dig hur du kan komma igång.

 • Kurs i hur du använder en smartphone

  Tillhör du den erfarna generationen? Behöver du hjälp med att använda de nya mobiltelefonerna, så kallade smartphones? Våra barn och ungdomar är experter på området. Därför vill de gärna visa dig hur du kan komma igång.

 • Kurs i hur du använder en smartphone

  Tillhör du den erfarna generationen? Behöver du hjälp med att använda de nya mobiltelefonerna, så kallade smartphones? Våra barn och ungdomar är experter på området. Därför vill de gärna visa dig hur du kan komma igång.

Nytt i Västerås

 • Du som är anhörig kan få hjälp och stöd

  Är du anhörig till någon som är sjuk? Vårdar du en närstående? Vi vet att det kan kännas ensamt och jobbigt ibland. Västerås stad erbjuder anhörigstöd för att stötta dig och ge dig kraft. Här kan du läsa mer om höstens utbud av stöd och aktiviteter.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?