Visa sökformulär

Hjälpmedel och bostadsanpassning

Ibland kan det behövas hjälpmedel och bostadsanpassning för att du ska kunna bo kvar hemma. Din vårdcentral kan hjälpa dig med hjälpmedel. Bidrag för bostadsanpassning söker du hos Västerås stad.

Om hjälpmedel och bostadsanpassning

Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Med hjälpmedel menas ofta produkter av olika slag, men även teknik som appar och programvaror. Ett hjälpmedel kan göra så att du blir mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv.

För att få ett hjälpmedel behöver du träffa en förskrivare som utreder och bedömer ditt behov av hjälpmedel. Förskrivare arbetar på vårdcentraler, olika kliniker inom regionen eller i kommunen. Den som förskriver hjälpmedel är arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, läkare eller sjuksköterska. Vilket hjälpmedel som behövs är det som avgör vem som är förskrivare och vem du bör kontakta. Behöver bedömning och utprovning ske i bostaden är det oftast arbetsterapeut eller fysioterapeut i hemsjukvården som är förskrivare och du når dem via Västerås stads Kontaktcenter.

Ett hjälpmedel är oftast ett kostnadsfritt lån. När hjälpmedlet inte längre används ska det lämnas tillbaka. Vissa hjälpmedel köper du själv och de kallas för egenvårdprodukter. En del hjälpmedel går att hyra under en kortare period direkt från Hjälpmedelscentrum. På Hjälpmedelscentrum finns möjlighet att se och prova olika hjälpmedel.

Vem kontaktar jag om jag vill ha ett hjälpmedel? – länk till 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats
Du hittar också information om hjälpmedel på Hjälpmedelscentrums webbplats länk till annan webbplats
Här kan du läsa om vilken hjälp du kan få av kommunen vid rehabilitering

Bostadsanpassning

Bidrag för bostadsanpassning finns för att du ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt. Du kan få bidrag för anpassning som är nödvändig för ditt dagliga liv i hemmet, förutsatt att det finns ett direkt samband mellan anpassningen och din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag till anpassning av bostadens fasta funktioner, men inte till sånt som behöver utföras av andra orsaker än din funktionsnedsättning, till exempel normalt bostadsunderhåll. Du kan få bidrag för anpassning både inomhus och utomhus.

Anpassningarna kan till exempel handla om att göra det lättare för dig att sova och vila, sköta hygienen, laga mat, förflytta dig i bostaden eller ta dig in och ut ur bostaden.

Några exempel på vanliga bostadsanpassningar:

 • ta bort trösklar
 • göra dörröppningar bredare
 • förbättra duschmöjligheterna
 • installera så kallad spisvakt (timer som slår av spisen om du glömmer)
 • bygga ramper utomhus
 • installera automatiska dörröppnare.
För vem

Vem kan få bostadsanpassningsbidrag?

Du kan få bidrag oavsett vilken typ av funktionsnedsättning du har, om behovet av anpassningar är långvarigt eller permanent. Du kan alltså inte få bidraget om du endast har en tillfällig funktionsnedsättning. En arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig måste intyga att bostadsanpassningen är nödvändig.

För att få bidrag för bostadsanpassning ska du bo permanent i bostaden som anpassningarna görs i. Det spelar ingen roll om det är en hyresrätt eller bostadsrätt, en lägenhet, ett hus eller ett rum där du är inneboende (så länge ditt boende är stadigvarande). Bor du i en hyresrätt krävs att fastighetsägaren godkänner anpassningarna för att du ska kunna få bidraget. Bor du i en bostadsrätt måste föreningen godkänna anpassningar som påverkar till exempel trapphus och fasader. 

rullator vid hus

Om du blir beviljad bidrag för bostadsanpassning äger du själv din anpassning och ansvarar för underhåll och eventuella reparationer. Vissa anpassningar bedöms som tekniskt avancerade och då kan du få bostadsanpassningsbidrag för vissa reparationer och service.

Så här gör du

Hur går det till att ansöka?

Du ansöker om bostadsanpassningsbidrag från Västerås stad. Använd blanketten för ansökan om bostadsanpassning.

Länk till blankett för ansökan om bostadsanpassningsbidrag.Word

Du kan också ringa och beställa blanketten från Kontaktcenter, telefon 021-39 27 25, så får du den hemskickad.

Tillsammans med ansökningsblanketten ska du skicka med ett intyg om att du har funktionsnedsättning som kräver anpassningar av bostaden. Intyget ska vara utfärdat av en arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig.

När din ansökan kommer in inleder handläggarna i Västerås stad en utredning. Om de bedömer att du har rätt till bidraget måste du få fastighetsägarens medgivande. Först när du har fått ett medgivande kan handläggarna göra klart utredningen och fatta beslut om att ge dig bostadsanpassningsbidrag.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Utredningar och beslut om bostadsanpassningsbidrag hanteras av handläggare på Sociala nämndernas förvaltning i Västerås stad. Vi svarar gärna på dina frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter under kontakta oss här nedanför.

Kontakta oss

Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Öppettider: 07.30-17.00.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Du når din handläggare via Kontaktcenter.

Telefonnummer: 021-39 27 25

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Måndag den 3 december testas VMA-signalen

  På måndag den 3 december klockan 15.00 testas signalen för viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Det är bara ett test och du behöver inte göra någonting.

 • Ljusmanifestation för de som har gått bort på grund av droger

  Kom till Sigmatorget torsdag den 1 november klockan 17.00-17.30! Tillsammans minns vi de som har gått bort på grund av droger. Den som vill tar med marschall eller ljus att tända. Det blir också tal, musik och viktigast av allt - gemenskap.

 • Välkommen till vår mötesplats för unga föräldrar

  Om du var 22 år eller yngre när du fick barn är du välkommen till oss på Skallbergets familjecentrum/öppna förskola på tisdagar kl 13–16. Här har du möjlighet att träffa andra unga föräldrar och knyta nya kontakter och/eller ”bara vara”. Välkomna önskar Carina, Lena och Yvonne! 

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?