Visa sökformulär

Hjälpmedel och bostadsanpassning

Ibland kan det behövas hjälpmedel och bostadsanpassning för att du ska kunna bo kvar hemma. Din vårdcentral kan hjälpa dig med hjälpmedel. Bidrag för bostadsanpassning söker du hos Västerås stad.

Om hjälpmedel och bostadsanpassning

Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Med hjälpmedel menas ofta produkter av olika slag, men även teknik som appar och programvaror. Ett hjälpmedel kan göra så att du blir mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv.

För att få ett hjälpmedel behöver du träffa en förskrivare som utreder och bedömer ditt behov av hjälpmedel. Förskrivare arbetar på vårdcentraler, olika kliniker inom regionen eller i kommunen. Den som förskriver hjälpmedel är arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, logoped, läkare eller sjuksköterska. Vilket hjälpmedel som behövs är det som avgör vem som är förskrivare och vem du bör kontakta. Behöver bedömning och utprovning ske i bostaden är det oftast arbetsterapeut eller fysioterapeut i hemsjukvården som är förskrivare och du når dem via Västerås stads Kontaktcenter.

Ett hjälpmedel är oftast ett kostnadsfritt lån. När hjälpmedlet inte längre används ska det lämnas tillbaka. Vissa hjälpmedel köper du själv och de kallas för egenvårdsprodukter. En del hjälpmedel går att hyra under en kortare period direkt från Hjälpmedelscentrum. På Hjälpmedelscentrum finns möjlighet att se och prova olika hjälpmedel.

Vem kontaktar jag om jag vill ha ett hjälpmedel? – 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Hjälpmedelscentrum Länk till annan webbplats.

Hjälp från kommunen vid rehabilitering

Bostadsanpassning

Bidrag för bostadsanpassning finns för att du ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt. Du kan få bidrag för anpassning som är nödvändig för ditt dagliga liv i hemmet, förutsatt att det finns ett direkt samband mellan anpassningen och din funktionsnedsättning. Du kan få bidrag till anpassning av bostadens fasta funktioner, men inte till sånt som behöver utföras av andra orsaker än din funktionsnedsättning, till exempel normalt bostadsunderhåll. Du kan få bidrag för anpassning både inomhus och utomhus.

Anpassningarna kan till exempel handla om att göra det lättare för dig att sova och vila, sköta hygienen, laga mat, förflytta dig i bostaden eller ta dig in och ut ur bostaden.

Några exempel på vanliga bostadsanpassningar:

 • ta bort trösklar
 • göra dörröppningar bredare
 • förbättra duschmöjligheterna
 • installera så kallad spisvakt (timer som slår av spisen om du glömmer)
 • bygga ramper utomhus
 • installera automatiska dörröppnare.
För vem

Vem kan få bostadsanpassningsbidrag?

Du kan få bidrag oavsett vilken typ av funktionsnedsättning du har, om behovet av anpassningar är långvarigt eller permanent. Du kan alltså inte få bidraget om du endast har en tillfällig funktionsnedsättning. En arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig måste intyga att bostadsanpassningen är nödvändig.

För att få bidrag för bostadsanpassning ska du bo permanent i bostaden som anpassningarna görs i. Det spelar ingen roll om det är en hyresrätt eller bostadsrätt, en lägenhet, ett hus eller ett rum där du är inneboende (så länge ditt boende är stadigvarande). Bor du i en hyresrätt krävs att fastighetsägaren godkänner anpassningarna för att du ska kunna få bidraget. Bor du i en bostadsrätt måste föreningen godkänna anpassningar som påverkar till exempel trapphus och fasader. 

rullator vid hus

Om du blir beviljad bidrag för bostadsanpassning äger du själv din anpassning och ansvarar för underhåll och eventuella reparationer. Vissa anpassningar bedöms som tekniskt avancerade och då kan du få bostadsanpassningsbidrag för vissa reparationer och service.

Så här gör du

Hur går det till att ansöka?

steg 1

Du ansöker om bostadsanpassningsbidrag från Västerås stad. Använd blanketten för ansökan om bostadsanpassning.

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Pdf, 149.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Du kan också ringa och beställa blanketten från Kontaktcenter, telefon 021-39 27 25, så får du den hemskickad.

Steg 2

Tillsammans med ansökningsblanketten ska du skicka med ett intyg om att du har funktionsnedsättning som kräver anpassningar av bostaden. Intyget ska vara utfärdat av en arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig.

Steg 3.

När din ansökan kommer in inleder handläggarna i Västerås stad en utredning. Om de bedömer att du har rätt till bidraget måste du få fastighetsägarens medgivande. Först när du har fått ett medgivande kan handläggarna göra klart utredningen och fatta beslut om att ge dig bostadsanpassningsbidrag.

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Utredningar och beslut om bostadsanpassningsbidrag hanteras av handläggare på Vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad. Vi svarar gärna på dina frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter under kontakta oss här nedanför.

Kontakta oss

Kontaktcenter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör hemtjänst, bostadsanpassning och boenden och övrig hjälp till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.

Telefonnummer: 021-39 27 25

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Kontakt

Relaterade dokument

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Höstens program på Anhörigcentrum

  Nu har Anhörigcentrum på Jakobsbergsgatan i Västerås öppnat upp sin verksamhet igen. Anhörigcentrum är mötesplatsen för dig som stödjer, hjälper eller vårdar någon i din familj eller närhet.

 • Nu kan du söka plats på kollo

  Nu är ansökan öppen för Västerås stads sommarkollon. Fram till den 2 mars är det möjligt att söka plats för barn i årskurs 1–6. Vi anpassar verksamheten efter eventuella restriktioner med anledning av coronapandemin.