Visa sökformulär

Möten med nyanlända Västeråsare

Här möter du några av de människor som nyligen kommit till Västerås.


”Båten tog in vatten och alla knuffades” - flickan jag möter är 9 år. Hon berättar om en dramatisk och otäck resa till Sverige. För ett par veckor sedan såg hon sina minnen komma till liv på teaterscenen. Teaterföreställningen Utvandrarna visades för asylsökande textad på arabiska. En föreställning som blev möjlig tack vare ett samarbete mellan teatern, biblioteket, staden och landstinget. Hör podden om när nyanlända såg Utvandrarna här.

En kvinna och en man som intervjuas för en praktikplats ler mot kameran.


Man kan nästan ta på den förväntan och det hopp som spirar i fullmäktigesalen i Västerås stadshuset idag. Det är en tisdag i juni. En till synes vanlig dag. Men för de nyanlända som är här är det ingen vanlig dag. De är här för att försöka få en praktikplats. Hör podden om Praktikplatstorget här.

En flicka visar vad hon skrivit på sitt handavtryck - Min högsta önskan är att lära mig perfekt svenska och bli advokat


"Min högsta dröm är att lära mig perfekt svenska och bli advokat." Rougin är 13 år och kommer från Syrien. Det var länge sedan hon gick i skolan. Bomberna som föll gjorde det omöjligt. Men hon är en av dem som lyckades fly. En av dem som överlevde. Nu går hon på Introduktionsskolan i Västerås och drömmer om en framtid i Västerås. Här kan du möta henne och andra elever på skolan som har sin officiella invigning idag. Läs hela artikeln om Introduktionsskolan här.

En familj väntar på att konserten ska börja

I fredags bjöds de asylsökande som bor på de tre anläggningsboenden som finns i Västerås på konsert i Konserthuset. Det var Västerås stad i samarbete med Länsmusiken som stod bakom evenemanget och det är en del av en större satsning staden gör för att lotsa de nyanlända till kulturlivet i staden. Läs hela artikeln om konserten för asylsökande här.

Hjälpte informationen på denna sida dig?