Kostnadsfria bussresor

Bor du i Västerås och har ett giltigt LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet? Då har du rätt till kostnadsfria bussresor inom Västerås Kommun. Besök Migrationsverket och därefter stadshusets reception för att hämta ett busskort eller ladda på fler bussresor.

Så här gör du för att få ett busskort

 1. Besök Migrationsverket på Kopparbergsvägen 4 för att få ett skriftligt intyg. De bekräftar att du bor du i Västerås och har ett giltigt LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet. Tänk på att du behöver ett intyg per person.
 2. Gå sedan till stadshusreceptionen vid Fiskartorget där du visar upp intyget för att få ett busskort. Utlämningen sker dagligen under våra öppettider.
 3. Busskortet innehåller 3 x 30-dagars resor, det vill säga totalt 90 dagars fria resor. Du väljer själv när du påbörjar varje reseperiod. Det betyder att du själv måste ha koll på när din sista reseperiod börjar ta slut.
 4. Vi registrerar ditt kort via ”Mina sidor” på vl.se så att vi har möjlighet att ladda på nya resor.
 5. Se till att fotografera av ditt busskort eller notera kortets nummer ifall du tappar bort det. Läs mer under rubriken nedan, ”Hur får jag ett nytt kort om jag tappat bort det gamla?”.

Så här gör du för att ladda på nya resor

 1. För att kunna få nya resor får du inte ha fler än 14 dagar kvar på din sista reseperiod. Det vill säga, du måste ha förbrukat nästan alla dina resor innan du kan få nya.
 2. Besök Migrationsverket på Kopparbergsvägen 4 för att få ett skriftligt intyg. De bekräftar att du fortfarande bor du i Västerås och har ett giltigt LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet. Tänk på att du behöver ett intyg per person.
 3. Gå sedan till stadshusreceptionen vid Fiskartorget där du visar upp intyget för att få ut nya bussresor. Utlämningen sker dagligen under våra öppettider.
 4. När vi bekräftat att du har rätt till nya bussresor kommer vi att ladda på 3 x 30-dagars resor, det vill säga totalt 90 dagars fria resor.
 5. Du väljer själv när du påbörjar varje reseperiod. Det betyder att du själv måste ha koll på när din sista reseperiod börjar ta slut.
 6. Den här rutinen gäller till och med att du inte längre uppfyller villkoren eller till och med att staden beslutar att upphöra med fria bussresor.

Hur får jag ett nytt kort om jag tappat bort det gamla?

 1. Besök Migrationsverket på Kopparbergsvägen 4 för att få ett skriftligt intyg. De bekräftar att du bor du i Västerås och har ett giltigt LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet. Tänk på att du behöver ett intyg per person.
 2. Gå sedan till stadshusreceptionen vid Fiskartorget där du visar upp intyget för att få ut nya bussresor eller ett nytt busskort. Utlämningen sker dagligen under våra öppettider.
 3. Ange ditt busskortsnummer. Verifiera din identitet så att vi säkerställer att du är rätt person kopplat till busskortet.
 4. Vi läser av hur många kvarstående resor du har och för över dessa på ditt nya kort.
 5. Vi spärrar ditt gamla kort så att ingen annan kan fortsätta resa på det.

Frågor och svar

 1. Vem kan få ett busskort med fria resor?
  Det gäller dig som bor i Västerås och har ett giltigt LMA-kort eller går under massflyktingdirektivet.
 2. Hur länge kan jag resa på ett kort?
  Som mest 90 dagar. Därefter måste du komma in till Stadshuset för att ladda på nya resor.
 3. Var kan jag resa med mitt busskort?
  Resorna gäller inom Västerås kommun. Det vill säga alla stadslinjebussar och bussarna till Västerås tätorter som exempelvis Irsta, Dingtuna och Tillberga.
  VL_Zonkarta_30 januari_2022
 4. Hur länge kan jag få nya resor?
  Så länge som staden erbjuder kostnadsfria bussresor och du uppfyller villkoren.
 5. Kan jag fortsätta använda kortet efter att jag inte längre uppfyller villkoren?
  Nej, vi kommer att spärra kortet. Vill du fortsätta resa med VL får du skaffa ett nytt kort.