Visa sökformulär

Arbete och ekonomi

Att kunna arbeta och försörja sig är ofta svårt när du kommer ny till Sverige. Det finns många regler som man måste ta hänsyn till. 

Du som är asylsökande har möjlighet att arbeta i Sverige under asyltiden. För att få göra det måste du ha fått ett bevis om att du är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-UND). På Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer om hur du ansöker om det och om vilka regler som gäller för arbete under asyltiden. Informationen finns både i text och som film på olika språk.
Länk till Migrationsverkets information om arbete för asylsökandelänk till annan webbplats
Länk till Migrationsverkets filmer för asylsökandelänk till annan webbplats

På Migrationsverkets hemsida kan du även läsa mer om vad som gäller för dig som vill söka arbetstillstånd i Sverige. Där finns information både för dig som har uppehållstillstånd och dig som reser till Sverige för att arbeta en kortare tid.
Länk till Migrationsverkets information om att söka arbetstillstånd i Sverigelänk till annan webbplats

Om du har fått uppehållstillstånd är det Arbetsförmedlingen som hjälper dig när du söker jobb. Det är också via dem du kan ansöka om att få etableringsersättning om du är flykting och nyligen har fått uppehållstillstånd.
Länk till Arbetsförmedlingenlänk till annan webbplats

Mer information om arbete och försörjning finns på Information Sveriges hemsida.
Länk till Information Sverigelänk till annan webbplats

Du som är nyanländ i Västerås och har fått uppehållstillstånd de senaste 36 månaderna kan få ett så kallat instegsjobb. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om instegsjobb. Anställningen ska vara kopplad till undervisning i svenska för invandrare så att du kan kombinera utbildningen med arbetet.
Länk till Arbetsförmedlingens information om instegsjobblänk till annan webbplats

Vilket ansvar har Västerås stad?

Det är hos Arbetsförmedlingen du söker jobb, men Västerås stad arbetar ständigt för att förbättra arbetsmarknaden i staden. Vi samarbetar med flera organisationer och aktörer inom näringslivet för att ordna praktik eller jobb till olika människor som saknar arbete. Det kan handla exempelvis om ungdomar eller dig som ny i Sverige.
AMA Arbetsmarknad är en av Västerås stads verksamheter och de arbetar ständigt för att underlätta för alla som söker jobb. Du som är arbetssökande får kontakt med AMA via Arbetsförmedlingen.
Länk till AMA Arbetsmarknadlänk till annan webbplats

Här kan du hitta länkar till några av de vi samarbetar med när det gäller att hjälpa dig som nyanländ att komma ut på arbetsmarknaden:
Länk till Propellern hos Mimerlänk till annan webbplats
Länk till Nyanlänt företagande för dig som är intresserad av att starta företaglänk till annan webbplats

Du som har fått uppehållstillstånd kan ibland få hjälp med ekonomiska frågor från Västerås stad. Du kan bland annat ansöka om att få ekonomiskt bistånd via Västerås stad. Det är Socialkontoret som ansvarar för det. Det finns många regler kring detta. Du ska exempelvis ha försökt att själva lösa din ekonomiska situation innan det kan bli aktuellt med ekonomiskt bistånd. Du kan läsa mer om det på Socialtjänstens sidor här på vår webb. Där finns även information om vilken annan hjälp du kan få från staden i ekonomiska frågor.
Länk till Västerås stads sidor om ekonomi och försörjning

Hjälpte informationen på denna sida dig?