Visa sökformulär

Snabbguide för en lyckad julhandel

December månad är den månad på året då vi handlar för mest pengar. Här hittar du våra bästa tips om vad som gäller i julklappshandeln.

Öppet köp, bytesrätt och garanti

Om en butik vill erbjuda öppet köp, bytesrätt eller lämna en garanti är upp till butiken själv att bestämma. Som konsument är det därför bra att fråga innan du handlar. Som konsument, se till att all information du får muntligt står på kvittot, tillexempel om det öppna köpet eller bytesrätten är förenade med några villkor eller hur många dagar det är öppet köp och så vidare.

Öppet köp, bytesrätt och garanti är frivilligt, fråga innan du handlar. 

  • Öppet köp
  • Bytesrätt 
  • Garanti

 Spara kvittot

Spara alltid kvitto och/eller kontokortsslip så att du kan bevisa i vilken affär varan är köpt, när du köpt den och till vilket pris.

Presentkort och tillgodokvitto

Presentkort kan bli värdelösa om butiken upphör, går i konkurs eller byter ägare. Om ingen tidsbegränsning anges på ett presentkort gäller det i tio år. Står det ett datum på presentkortet är det detta datum som gäller.

Handla julklappen på nätet? Kolla noga innan du handlar

Näthandeln ökar och allt fler väljer att handla sina julklappar på nätet. Kontrollera företaget noga innan, tillexempel att företagets namn, adress, telefonnummer och e-post finns på webbplatsen. Prova gärna också att få tag på företagets kundtjänst innan du handlar. Är det svårt eller lätt att få kontakt med företaget?

  • Titta efter trustmarks på webbplatsen. Vissa e-handlare är anslutna till exempelvis olika märkningssystem som ”Trygg e-handel” eller ”Certifierad e-handel”där handlaren förbinder sig att följa vissa regler.
  • Kolla upp vad totalpriset blir. Ingår porto, expeditionsavgift? Betala aldrig i förskott utan använd ett säkert sätt att betala och se till att ni kommer överens om en leveranstid så att du har varorna i tid före jul.
  • När du handlar på nätet har du 14 dagars ångerrätt (det finns undantag), det vill säga rätt att skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka om du har betalt varan. Var försiktig med att betala i förskott.

En fullständig checklista för vad som gäller när du handlar på nätet inom Sverige finns på Hallå konsuments webbplats.länk till annan webbplats
På Konsument Europas webbplats hittar du en checklista för vad som gäller när du handlar från andra länder inom EU.länk till annan webbplats

Är det tillåtet att köpa den vara du vill ha?

Tänk på att varor som är tillåtna att sälja i andra länder kan vara förbjudna i Sverige. Kontrollera innan du beställer på nätet.

Förfalskningar

Varor som säljs på nätet kan vara förfalskningar. Var extra observant om priset på varan är orimligt lågt. Läs mer om piratkopior på Tullverkets webbplats. Piratkopior, Tullverketlänk till annan webbplats

Den klimatsmarta jultröjan

Textilier har stor påverkan på miljön, klimatet och hälsan. Du som konsument kan, genom dina val, göra mycket för att bidra till en mer hållbar textilkonsumtion. Handla begagnat eller nytt? Ta bilen, gå eller cykla till affären? Använd dina plagg längre tid och dela. Små förändringar gör stor skillnad, både för plånbok och miljö.

Läs mer om den kliamtsmarta jultröjanlänk till annan webbplats


Fel på julklappen?

Konsumentköplagen är den lag som gäller när ett företag säljer varor till en konsument. Butiken får inte ge konsumenter sämre villkor än de som finns i lagen eftersom reglerna är tvingande. Lagen gäller även för begagnade varor och varor som säljs till sänkt pris.

Tre års reklamationsrätt på alla varor

En konsument har från inköpsdatum rätt att reklamera, ”klaga” på en vara som har ett ursprungligt fel i tre år. Den lagstadgade reklamationsrätten är tvingande enligt konsumentköplagen. Konsumentköplagens reklamationsregler gäller även för reavaror, tillexempel på mellandagsrean.

Garanti och reklamationsrätt är inte samma sak

Kom ihåg att den treåriga reklamationsrätten och garanti är två olika saker. En garanti är ett frivilligt åtagande, ofta ifrån tillverkaren. Läs i garantivillkoren vad garantin omfattar. Trots att garantitiden har gått ut kan det alltså finnas en reklamationsrätt kvar enligt konsumentköplagen.

Läs mer om reglerna i Konsumentköplagen på sidan Hallå konsumentlänk till annan webbplats

Tomte med julklappar

Kontakta oss

Konsumentjuridisk rådgivning

Rådgivning för dig som är konsument och näringsidkare i Västerås.

Telefonnummer: 021-39 20 00 E-post: kjr@vasteras.se Postadress: Västerås stad, Konsumentjuridisk rådgivning, 721 87 Västerås. Besöksadress: Port-Anders gata 3, ingång T3. Endast tidsbokade besök på besöksadressen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?