Visa sökformulär

Råby mötesplats

Välkommen till Råby mötesplats, en öppen samlingspunkt för dig som är äldre. Här kan du delta i våra olika program eller bara komma för att fika
eller träffa andra för en stund.

Hitta hit

Hitta hit

Om Råby mötesplats

Vill du träffa gamla och nya vänner? Då är du hjärtligt välkommen till Råby mötesplats. Mötesplatserna är till för alla äldre och drivs tillsammans med olika föreningar och organisationer med verksamhet för alla intresserade. Här kan du ta en kopp kaffe, läsa tidningen, umgås och koppla av med nya och gamla vänner.

Mötesplatserna ger också närstående en möjlighet att möta andra i samma situation och dela erfarenheter. Innehållet i mötesplatserna utvecklas efter besökarnas önskemål och engagemang, med bland annat musik, föredrag och andra evenemang.

Råby mötesplats är öppen måndag–torsdag 8–16 samt för särskilda aktiviteter på fredagar, och drivs av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad.

Mötesplatser för seniorer i Västerås, Facebooksida Länk till annan webbplats.

- 5 maj kommer Sinfoniettan och spelar för oss i idrottshallen 12.15-13.15. Detta är till för alla oavsett ålder och är gratis. Välkomna 😊

- 5 maj kommer Råbys vårfest vara, klockan 16.30-19.30. Det kommer vara på Fredriksbergsparken (vid badet). Exempel på uppgifter är: grilla korv eller försäljning av fika. Det finns även möjlighet att ha ett bord och visa upp eller sälja sina egengjorda hantverk. Är du intresserad? Kontakta Matilda.

- 10 maj är mötesplatsen stängd på förmiddagen

Måndag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
11.00 Rollatorpromenad, samling utanför stora entrén
14.00 Boule utanför Råby centrum (vid regn är vi inne och spelar Boccia)

Tisdag

9.00–10.00 Nyhetsmorgon och frukost från caféet, drop-in
10.00 Gympa på storbild i idrottshallen
Kl. 13.00 Minigolf inomhus

Onsdag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
11.00 Cirkelträning utomhus (Utanför biblioteket i ringen. Vid regn är vi inne)
11.00 Sittgympa med ledning av Marina
13.00–14.00 Teknikhjälp drop-in
14.00 Bingo

Torsdag

9.00–10.00 Nyhetsmorgon och frukost från caféet, drop-in
10.00 Chiball utomhus (utanför biblioteket, vid regn är vi inne)
12.00 Lunch (Ojämna veckor)
13.00 Sällskapsspel/kortspel/pussel

Fredag

10.00 Promenad varje fredag, samling utanför stora entrén
11.00 Vi lär oss spela mahjong med hjälp av Sören

Promenad

Tre gånger i veckan går vi gemensamma promenader och pratar om allt och ingenting. Vi går alltid olika rundor och brukar gå runt 45 minuter. Vi ses utanför Råbygallerians stora entré. Välkomna!

Rollatorpromenad

Rollatorpromenader är lite lugnare och kortare promenader. Det passar såklart även dig utan rollator men vi går på gator där man lätt kommer fram med rollatorer. Vi ses utanför Råbygallerians stora entré.

Boccia

Boccia liknar boule men spelas inomhus och med lättare bollar. Har du inte testat, kom så lär vi dig! OBS – ta med inneskor då det är kallt och halt på golvet i idrottshallen.

Nyhetsmorgon och frukost

Två gånger i veckan har vi öppet tidigt så ni får en möjlighet till en lugn stund på morgonen. Frukost finns att köpa i caféet och vi har Nyhetsmorgon igång. Kom om du vill äta frukost i sällskap och ha en gemensam lugn start på dagen.

Gympa

En gång i veckan har vi gemensam gympa i idrottshallen till musik. Vi följer en instruktör på storbildsskärm med musik. Kom ombytt och ta med vattenflaska och inneskor.

Sittgympa

Sittgympan leds av Marina och innebär olika rörelser till musik. Kom ombytt, sen är det bara följa efter och hänga med så gott du kan. Denna gympa passar alla!

Cirkelträning medel

Cirkelträning medel för de som vill utmana sig! Vi har en gemensam uppvärmning som sedan följs av 8 olika stationer med övningar som kan varieras utifrån förmåga. Många övningar körs stående. Man väljer själv om man kör 1, 2 eller 3 varv utifrån sina förutsättningar och dagsform. Kom ombytt och ta med vattenflaska och inneskor.

Cirkelträning lätt

Cirkelträning lätt har samma upplägg som cirkelträning medel bara att det är lite enklare övningar och passar alla, oavsett förutsättning. De flesta övningar körs sittandes, passar både dig som har rollator och för dig som sitter i rullstol.

Hjärngympa och nyttiga mellanmål

Denna aktivitet är till för att aktivera och träna våra hjärnor som är lika viktigt som att träna våra kroppar. Varje tisdag kommer jag ordna nyttiga mellanmål som kostar 20 kr inklusive kaffe. Till mellanmålet kommer vi ha olika klurigheter som kan vara alltifrån musikquiz till ordlekar och andra klurigheter som vi löser tillsammans eller genom tävling. Välkomna!

Teknikhjälp, drop-in

Varje onsdag finns Matilda tillgänglig för att besvara frågor gällande din teknik. Ta med din dator/läsplatta/telefon så hjälper hon dig så gott hon kan.

Bingo

En gång i veckan har vi bingo. Bingot är gratis och du har chans att vinna fina priser. Det är bara komma hit och hänga på.

Chiball

Chiball instrueras av Matilda till lugn musik i mötesplatsens lokaler. Den mesta delen av passet är sittandes, man kan även köra allt sittandes. Chiball körs med en mjuk boll där vi gör mjuka rörelser för att sträcka ut kroppen. Passar alla.

Sällskapsspel

Varje torsdag eftermiddag öppnar vi upp för att spela sällskapsspel, kortspel eller pussla. Vi har UNO, Skipbo, vanligt kortspel, pussel och andra sällskapsspel. Ta med en vän och kom hit och spela med oss. Saknar du något spel på mötesplatsen? Prata med Matilda.

Lunchträff

Vi träffas och äter lunch tillsammans på torsdagar varje ojämn vecka. Nyhet för i år är att vi varannan gång köper mat från Stallet och varannan gång från Restaurang Ångan. Anmälan och betalning sker senast på tisdagen samma vecka. Vi ses på mötesplatsen så hämtas maten dit. Föranmälan krävs. Priser är olika, Stallet 75 kr inklusive kaffe från vårat café samt 100 kronor när vi köper från Ångan. Information om vad det är för mat och anmälan kommer upp på anslagstavlan cirka en vecka innan.

Vi lär oss spel Mahjong

Mahjong är ett populärt brädspel som vi köpt in till mötesplatsen. Vår expert Sören finns på plats för att lära oss som inte kan spela det. Mahjong kommer spelas varje fredag.

Öppet för fri aktivitet

Mötesplatsen har öppet måndag–torsdag 8–16 även när vi inte har styrda aktiviteter. Dessa tider får du komma hit och umgås, bara vara eller roa dig med någon av mötesplatsens grejer. Vi har bland annat tv, gitarr, sällskapsspel och sköna sittplatser.

Råbys Café har öppet alla dagar 10-15.30 och onsdagar 12.30-18 så det finns alltid fika att köpa med in på Mötesplatsen.

Kontakta oss

Råby mötesplats

– en av Västerås stads mötesplatser för alla äldre

Postadress: Råby mötesplats, Västerås stad, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, 721 87 Västerås

Besöksadress: Råby Centrum

Telefon: 021-39 87 71 Enhetschef: 021-39 88 00