Råby mötesplats

Välkommen till Råby mötesplats, en öppen samlingspunkt för dig som är äldre. Här kan du delta i våra olika program eller bara komma för att fika
eller träffa andra för en stund.

Hitta hit

Hitta hit

Om Råby mötesplats

 

Vill du träffa gamla och nya vänner? Då är du hjärtligt välkommen till Råby mötesplats. Mötesplatserna är till för alla äldre och drivs tillsammans med olika föreningar och organisationer med verksamhet för alla intresserade. Här kan du ta en kopp kaffe, läsa tidningen, umgås och koppla av med nya och gamla vänner.

Mötesplatserna ger också närstående en möjlighet att möta andra i samma situation och dela erfarenheter. Innehållet i mötesplatserna utvecklas efter besökarnas önskemål och engagemang, med bland annat musik, föredrag och andra evenemang.

Råby mötesplats är öppen måndag–torsdag 8–16 samt för särskilda aktiviteter var tredje fredag, och drivs av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad.

Råbys café är öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00-15.00, onsdagar 12.30-18.00.

Medtag bankkort eller swish om ni vill köpa fika i vårt café. OBS, vi tar inte kontanter!

2024 kommer våra priser i cafét att öka i och med rådande situation i samhället och ökade priser på allt. Priserna kommer öka med 5 kr per vara.

Vi vill påminna alla besökare att stanna hemma vid minsta symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till varandra.

Mötesplatser för seniorer i Västerås, Facebooksida Länk till annan webbplats.

December:

Onsdag 6 december - Klockan 13.00 kommer Västerås stads konsumentvägledning och informerar om bland annat konsumenträttigheter, regler vid telefonförsäljning, abbonemangsfällor samt olika typer av bedrägerier. Kom och få nyttig information innan bingot startar!

Onsdag 13 december – I år kommer vi sälja luciafrukost och visa luciatåg från SVT på storbildsskärm då ingen skola hade möjlighet att komma hit. Frukosten säljs mellan 9-11 och luciatåget slås på 9.30. Luciafrukosten kostar 30 kr och då ingår gröt, skinkmacka, kaffe och glögg. Ingen föranmälan krävs. Varmt välkomna!
OBS! denna dag är cirkelträningen inställd.

Onsdag 13 december klockan 15.00-18.00 – Julmarknad i råby galleria med musikunderhållning, lotteri, fika- och korvförsäljning samt att tomten kommer på besök. Affischer sätts upp i gallerian. Varmt välkomna!
OBS denna dag är Bingot inställt.

Tisdag 19 december klockan 12.00 – Jullunch. Som vanligt ordnar vi med en jullunch i form av buffé. Kostnad 150:-. Anmälan finns på anslagstavlan. OBS! denna dag är gympan och frågesportsspel inställt.

Onsdag 20 december är sista dagen mötesplatsen har öppet för i år. Vi öppnar igen som vanligt med aktiviteter tisdag 2 januari.

Januari:

Tisdag 2 januari, vi öppnar som vanligt igen med aktiviteter. Matildas sista dag på mötesplatsen.

Tisdag 16 januari har cafét stängt på grund av planeringsdag

Tisdag 16 januari och onsdag 17 januari har mötesplats stängt på grund av planeringsdagar.

Förintelsens minnesvecka, v 4
Onsdag 24 januari klockan 16-18 – Plundring en utställning med VR-glasögon på Råby bibliotek.
”Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Mellan 1933-1945 genomför nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Var med och prova VR-glasögon och en upplevelse byggd på Anders Rydells prisbelönta böcker.”

Torsdag 25 januari klockan 14.00 – Here4u kommer och pratar om Förintelsen. Here4u har i många år arbetat med Toleransutbildningen för Västerås ungdomar där teman som identitet, demokrati, mänskliga rättigheter och konflikter i världen står i fokus. Utbildningen innefattar också en fältresa till Krakoq och Auschwitz-Birkenau. Under föreläsningen får ni lyssna till erfarenheter och lärdomar från toleranspedagoger och deltagare.

Håll utkik efter utflykter och annat som händer på mötesplatsen på vår anslagstavla.

 

Måndag:
10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
13.00 Sittgympa med Marina
14.00 Boule utanför råby gallerian

Tisdag:
10.00
Gympa på storbildsskärm
14.00
Frågesportsspel 0-100 (ojämna veckor)
14.00 Musikquiz (jämna veckor)

Onsdag:
10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
11.00 Cirkelträning
14.00 Bingo

Torsdag:
10.00
Chiball
12.00 Gemensam lunch från Stallet/Ångan
(Ojämna veckor, föranmälan senast två dagar innan)
13.00
Sällskapsspel/pussla
(Kom och spela spel, kortspel, pussla eller bara umgås)
13.00 Minigolf inomhus

Fredag:
10.00
Promenad, samling utanför stora entrén
(Varje fredag, utan personal)
11.00 Vi lär oss spela Mah Jongg med hjälp av Sören
(Varje fredag, utan personal)

Promenad

Tre gånger i veckan går vi gemensamma promenader och pratar om allt och ingenting. Vi går alltid olika rundor och brukar gå runt 45 minuter. Vi ses utanför Råbygallerians stora entré. Välkomna!

Boccia

Kom och spela Booccia med oss i idrottshallen. Ta gärna med inneskor och en varm tröja. Boccia är som Boule fast inomhus och med andra bollar. Har du aldrig spelat Boccia? Kom så lär vi dig.
Vi fikar i pausen i vårt sociala cafe i råby gallerian, vi tar kort och swish.

Gympa

En gång i veckan har vi gemensam gympa i idrottshallen till musik. Vi följer en instruktör på storbildsskärm med musik. Kom ombytt och ta med vattenflaska och inneskor.

Sittgympa

Sittgympan leds av Marina och innebär olika rörelser till musik. Kom ombytt, sen är det bara följa efter och hänga med så gott du kan. Denna gympa passar alla!

Frågesport och musikquiz

På tisdagar ojämna veckor kommer vi spela ett frågesportsspel som heter 0-100 och tisdagar jämna veckor kommer vi köra en musikquiz. Kom som du är så har vi en rolig stund tillsammans!

Cirkelträning

Cirkelträningen för de som vill utmana sig! Vi har en gemensam uppvärmning som sedan följs av 8 olika stationer med övningar som kan varieras utifrån förmåga. Många övningar körs stående. Man väljer själv om man kör 1, 2 eller 3 varv utifrån sina förutsättningar och dagsform. Kom ombytta och ta med vattenflaska och inneskor.

Bingo

En gång i veckan har vi bingo. Bingot är gratis och du har chans att vinna fina priser. Det är bara komma hit och hänga på.

Chiball

Chiball instrueras av Matilda till lugn musik i mötesplatsens lokaler. Den mesta delen av passet är sittandes, man kan även köra allt sittandes. Chiball körs med en mjuk boll där vi gör mjuka rörelser för att sträcka ut kroppen. Passar alla.

Sällskapsspel

Varje torsdag eftermiddag öppnar vi upp för att spela sällskapsspel, kortspel eller pussla. Vi har UNO, Skipbo, vanligt kortspel, pussel och andra sällskapsspel. Ta med en vän och kom hit och spela med oss. Saknar du något spel på mötesplatsen? Prata med Matilda.

Lunchträff

Vi träffas och äter lunch tillsammans på torsdagar varje ojämn vecka. Nyhet för i år är att vi varannan gång köper mat från Stallet och varannan gång från Restaurang Ångan. Anmälan och betalning sker senast på tisdagen samma vecka. Vi ses på mötesplatsen så hämtas maten dit. Föranmälan krävs. Priser är olika, Stallet 75 kr inklusive kaffe från vårat café samt 100 kronor när vi köper från Ångan. Information om vad det är för mat och anmälan kommer upp på anslagstavlan cirka en vecka innan.

Mahjong

Mahjong är ett populärt brädspel som vi köpt in till mötesplatsen. Vår expert Sören finns på plats för att lära oss som inte kan spela det. Mahjong kommer spelas varje fredag.

Minigolf inomhus

I samarbete med PRO Bäckby spelar vi minigolf på en fin inomhusbana. Ta gärna med boll och klubba. Vi har några att låna ut. Vi spelar i Mötesplatsens konferensrum.

Öppet för fri aktivitet

Mötesplatsen har öppet måndag–torsdag 8–16 även när vi inte har styrda aktiviteter. Dessa tider får du komma hit och umgås, bara vara eller roa dig med någon av mötesplatsens grejer. Vi har bland annat tv, gitarr, sällskapsspel och sköna sittplatser.

Kontakta oss

Råby mötesplats

– en av Västerås stads mötesplatser för alla äldre

Postadress: Råby mötesplats, Västerås stad, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, 721 87 Västerås

Besöksadress: Råby Centrum

Telefon: 021-39 87 71 Enhetschef: 021-39 88 00

matilda.tradgards@vasteras.se