Visa sökformulär

Råby mötesplats

Välkommen till Råby mötesplats, en öppen samlingspunkt för dig som är äldre. Här kan du delta i våra olika program eller bara komma för att fika
eller träffa andra för en stund.

Hitta hit

Hitta hit

Om Råby mötesplats

Vill du träffa gamla och nya vänner? Då är du hjärtligt välkommen till Råby mötesplats. Mötesplatserna är till för alla äldre och drivs tillsammans med olika föreningar och organisationer med verksamhet för alla intresserade. Här kan du ta en kopp kaffe, läsa tidningen, umgås och koppla av med nya och gamla vänner.

Mötesplatserna ger också närstående en möjlighet att möta andra i samma situation och dela erfarenheter. Innehållet i mötesplatserna utvecklas efter besökarnas önskemål och engagemang, med bland annat musik, föredrag och andra evenemang.

Råby mötesplats är öppen måndag–torsdag 8–16 samt för särskilda aktiviteter var tredje fredag, och drivs av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad.

Råbys café är öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00-15.00, onsdagar 12.30-18.00.

Vi vill påminna alla besökare att stanna hemma vid minsta symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till varandra.

Mötesplatser för seniorer i Västerås, Facebooksida Länk till annan webbplats.

- Tisdag 7 februari – Åker vi på utflykt till Skultuna Messingsbruk, enligt önskemål från Trivselträffen. Resan kostar 50kr och vill du äta eller fika där bekostar du det själv. Först till kvarn att anmäla sig!

- Tisdag 21 februari kommer vi ha en liten miniseniormässa á la Råby. Vi kommer ha olika aktörer på plats som ni kan ställa frågor till. Däribland Västerås stads seniorguider, stadsbibliotekets digi-del center, Råby biblioteket samt seniorshop som kommer sälja ut deras vinterkollektion för rabatterade priser. Denna dag har vi även musik med Patrik och Maria på plats och självklart säljer vi semlor i vårt café då det är fettisdagen. Välkomna 13.00-15.00. Trubaduren spelar 14.00.

- Måndag 27 februari klockan 12.30-14.00 är ni välkomna till Mötesplatsen för att få era naglar fixade tillsammans med barnen på fritidsklubben

- Tisdag 28 februari klockan 14.00 kommer vi grilla korv tillsammans med barnen på fritidsklubben i åldrar 10-12 år. Det kommer även finnas en tipspromenad att gå.

- Tack till er som kom på vår trivselträff och bidrog med mycket bra synpunkter och idéer för Mötesplatsen, det är värdefullt för oss och vi tar med oss de ni sagt 😊
Protokoll från mötet sitter uppe på mötesplatsen som ni kan ta del av.

Utflykt:
Enligt önskemål kommer vi i vår att göra en utflykt till Nora för att gå på deras vårmarknad. Resan sker tillsammans med Rönnby och Bäckby mötesplats. Mer information sätts upp på tavlan, anmäl sker från onsdag 1 mars.

Ändrade öppettider/inställda aktiviteter mötesplatsen:

- Onsdag 15/2 är cirkelträningen inställd då vi har möte då.

Under renoveringsperioden

Måndag 6 februari kommer det påbörjas en målning av mötesplats och konferens samt renovering av kök. Vi vet inte hur lång tid arbetet kommer ta men under vecka 6 kommer schemat se annorlunda ut på Mötesplatsen och vissa aktiviteter kommer vara inställda. Den fetmarkerade texten är det som blir annorlunda:

Måndag:
10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
13.00 Sittgympa med Marina i idrottshallen
14.00 Boccia i idrottshallen

Tisdag:
13.00 Utflykt Skultuna Messingsbruk (anmälan krävs)
13.00 Kortspel i bibliotekets lokaler

Onsdag:
10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
11.00 Cirkelträning
14.00 Bingo i idrottshallen (ta på varma kläder)

Torsdag:
10.00 Chiball blir antingen i konferensen eller fritidsgårdens lokaler
13.00 Sällskapsspel/pussla i bibliotekets lokaler (Kom och spela spel, kortspel, pussla eller bara umgås)

Fredag:
10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
(Varje fredag, utan personal)
11.00 Vi lär oss spela Mah Jongg med hjälp av Sören
(Varje fredag, utan personal) – i bibliotekets lokaler

Måndag 6 februari kommer det påbörjas en målning av mötesplats och konferens samt renovering av kök. Vi vet inte hur lång tid arbetet kommer ta men under vecka 6 kommer schemat se annorlunda ut på Mötesplatsen och vissa aktiviteter kommer vara inställda. Det ändrade schemat hittar du under "program februari" och rubriken "Under renoveringsperioden".

Måndag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
13.00 Sittgympa med Marina
14.00 Boccia i idrottshallen (som boule fast inomhus)

Tisdag

10.00 Gympa på storbild i idrottshallen
13.00 Minigolf inomhus

Onsdag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén
11.00 Cirkelträning
14.00 Bingo

Torsdag

10.00 Chiball – mjuka rörelser med boll
12.00 Gemensam lunch från Stallet/Ångan (Ojämna veckor, föranmälan senast två dagar innan)
13.00 Sällskapsspel/kortspel/pussel. Kom och spela spel, kortspel, pussla eller bara umgås.

Fredag

10.00 Promenad, samling utanför stora entrén. Varje fredag, utan personal.
11.00 Vi lär oss spela mahjong med hjälp av Sören. Varje fredag, utan personal.

Promenad

Tre gånger i veckan går vi gemensamma promenader och pratar om allt och ingenting. Vi går alltid olika rundor och brukar gå runt 45 minuter. Vi ses utanför Råbygallerians stora entré. Välkomna!

Rollatorpromenad

Rollatorpromenader är lite lugnare och kortare promenader. Det passar såklart även dig utan rollator men vi går på gator där man lätt kommer fram med rollatorer. Vi ses utanför Råbygallerians stora entré.

Boule

Kom och spela Boule på banan utanför Råbygallerian. Ta gärna med klot om du har, vi har några få att låna ut. Har du aldrig spelat Boule? Kom så lär vi dig. Vid regn är vi inne och spelar boccia.

Minigolf inomhus

Nu drar minigolfen igång igen!
Kom och spela minigolf med oss på vår inomhusbana. Ta gärna med boll och klubba. Vi har några att låna ut. Vi spelar i Mötesplatsens konferensrum.

Gympa

En gång i veckan har vi gemensam gympa i idrottshallen till musik. Vi följer en instruktör på storbildsskärm med musik. Kom ombytt och ta med vattenflaska och inneskor.

Sittgympa

Sittgympan leds av Marina och innebär olika rörelser till musik. Kom ombytt, sen är det bara följa efter och hänga med så gott du kan. Denna gympa passar alla!

Cirkelträning

Cirkelträningen för de som vill utmana sig! Vi har en gemensam uppvärmning som sedan följs av 8 olika stationer med övningar som kan varieras utifrån förmåga. Många övningar körs stående. Man väljer själv om man kör 1, 2 eller 3 varv utifrån sina förutsättningar och dagsform. Kom ombytta och ta med vattenflaska och inneskor.

Bingo

En gång i veckan har vi bingo. Bingot är gratis och du har chans att vinna fina priser. Det är bara komma hit och hänga på.

Chiball

Chiball instrueras av Matilda till lugn musik i mötesplatsens lokaler. Den mesta delen av passet är sittandes, man kan även köra allt sittandes. Chiball körs med en mjuk boll där vi gör mjuka rörelser för att sträcka ut kroppen. Passar alla.

Sällskapsspel

Varje torsdag eftermiddag öppnar vi upp för att spela sällskapsspel, kortspel eller pussla. Vi har UNO, Skipbo, vanligt kortspel, pussel och andra sällskapsspel. Ta med en vän och kom hit och spela med oss. Saknar du något spel på mötesplatsen? Prata med Matilda.

Lunchträff

Vi träffas och äter lunch tillsammans på torsdagar varje ojämn vecka. Nyhet för i år är att vi varannan gång köper mat från Stallet och varannan gång från Restaurang Ångan. Anmälan och betalning sker senast på tisdagen samma vecka. Vi ses på mötesplatsen så hämtas maten dit. Föranmälan krävs. Priser är olika, Stallet 75 kr inklusive kaffe från vårat café samt 100 kronor när vi köper från Ångan. Information om vad det är för mat och anmälan kommer upp på anslagstavlan cirka en vecka innan.

Vi lär oss spel Mahjong

Mahjong är ett populärt brädspel som vi köpt in till mötesplatsen. Vår expert Sören finns på plats för att lära oss som inte kan spela det. Mahjong kommer spelas varje fredag.

Öppet för fri aktivitet

Mötesplatsen har öppet måndag–torsdag 8–16 även när vi inte har styrda aktiviteter. Dessa tider får du komma hit och umgås, bara vara eller roa dig med någon av mötesplatsens grejer. Vi har bland annat tv, gitarr, sällskapsspel och sköna sittplatser.

Kontakta oss

Råby mötesplats

– en av Västerås stads mötesplatser för alla äldre

Postadress: Råby mötesplats, Västerås stad, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, 721 87 Västerås

Besöksadress: Råby Centrum

Telefon: 021-39 87 71 Enhetschef: 021-39 88 00