Visa sökformulär

Trygg och säker

Västerås stad arbetar för att alla invånare ska känna sig trygga, såväl hemma som ute i samhället. Här kan du läsa om hur vi arbetar förebyggande med krisberedskap och vid krissituationer. Här finns information om vart du kan vända dig om något skulle hända.

Vad gör jag utan el, vatten, värme eller telefon?

Under en kris eller särskild händelse kan det bli avbrott för el, vatten, värme eller telefoni.

Strömavbrott

Om du har strömavbrott, kontrollera först säkringar och jordfelsbrytare. Kolla om grannarna också har strömavbrott. Om det är ett större elavbrott kan du få mer information om genom att lyssna på radio P4 Västmanland 100,5 MHz.

Här kan du ta del av driftstörningar från Mälarenergilänk till annan webbplats

För felanmälan när du har strömavbrott, ring:

 • Mälarenergis kunder 021-18 19 00
 • Vattenfalls kunder 020-82 58 58

Värmeavbrott

Om din bostad är utan värme finns det en hel del du kan göra för att slippa frysa. Se till att ha extra värmekällor, sovsäckar, filtar, tändstickor och värmeljus hemma. På Energimyndighetens webbplatslänk till annan webbplats och Civilförsvarsförbundets webbplatslänk till annan webbplats finns enkla råd om hur du hanterar ett värmeavbrott på bästa sätt.

För felanmälan när du har fjärrvärme-, fjärrkyla eller vattenavbrott, ring:

 • Mälarenergi 021-18 19 00

Vattenavbrott

Det kan hända att området där du bor blir utan dricksvatten och orsaken inte går att lösa snabbt. Om det händer kommer Mälarenergi att ställa ut tankar med nödvatten i de drabbade områdena.

Telefonavbrott

Se aktuell information om störningar och avbrott hos din teleoperatörer. Vid större störningar informerar vi via lokalradion P4 Västmanland, 100,5 MHz.

En del teleavbrott innebär att du inte kan nå larmnumret 112. Oftast berör ett teleavbrott inte det fasta telefonnätet och mobiltelefonnätet samtidigt eller alla operatörer. Prova därför en annan persons telefon så är chansen ganska stor att du kan nå larmnumret 112 via den. Fungerar inte det plocka ut ditt SIM-kort.

Om Västerås kommun drabbas av ett omfattande och längre telefonavbrott kommer Västerås stad upprätta möjlighet att larma 112 vid trygghetspunkterna i Västerås.

Internetavbrott

Se aktuell information om störningar och avbrott hos din tjänsteleverantör. Information om planerade driftavbrott i Fibras nät hittar du här www.fibra.se. Vid större störningar informerar vi via lokalradion P4 Västmanland, 100,5 MHz. 

Nödvatten under en kris

Nödvattnet är i första hand till för matlagning och dryck. Vi informerar om var stationerna finns på Västerås stads webbplats, Mälarenergis webbplats och i radio P4. Inom några timmar efter ett vattenavbrott ska vi kunna erbjuda 3–5 liter rent vatten per person och dygn. Det är bra om du är förberedd och använder nödvattnet så effektivt som möjligt.

Tips på hur du förbereder dig och sparar på vattnet när du har vattenavbrott:

 • Vattendunkar med skruvkork är bäst att hämta vatten i.
 • Lägg vattenfyllda PET-flaskor i frysen, fyllda till tre fjärdedelar. Fryst vatten håller sig friskt länge.
 • Toalettens vattenbehållare är en bra reserv. Den innehåller cirka åtta liter vatten som du enkelt kan rena genom att koka upp det. Det behövs ingen särskild koktid för att ta bort bakterier.
 • Rent vatten kan du spara många dagar i rena dunkar. Ställ dem där det är mörkt och svalt.
 • Till tvätt och disk kan du använda vatten från sjöar och större vattendrag.
 • I toaletten kan du spola med vilket vatten som helst.

Trygghetspunkter i Västerås

En trygghetspunkt är en mötesplats under kriser. Dessa skolor använder vi som trygghetspunkter under kriser när det är störningar i värme- och vattenförsörjningen, strömavbrott eller telefonavbrott.

 • Bäckbyskolan, Välljärnsgatan 492
 • Nybyggeskolan, Bygatan 26
 • Fredriksbergsskolan, Rosenfinksgatan 4
 • Pettersbergsskolan, Pettersbergsgatan 39
 • Carlforsska gymnasiet, Sångargatan 1
 • Emausskolan, Långmårtensgatan 6
 • Skiljeboskolan, Säbygatan 2
 • Viksängsskolan, Viksängsgatan 23
 • Bjurhovdaskolan, Boplatsgatan 14
 • Irstaskolan, Ullvigatan
 • Hökåsenskolan, Örtegrens väg
 • Tillbergaskolan, Källbovägen 6
 • Persboskolan, Karl IX:s väg 3–7
 • Dingtuna kyrkskola, Kyrkvägen
 • Önstaskolan, Daggrosgatan 2
 • Tortunaskolan, Holmstens väg 12
 • Orrestaskolan, Orrestavägen 14
 • Lövängsskolan, Lövängsgatan 4
 • Norra Vallbyskolan, Vallby Skolgata 2-4
 • Tegelviksskolan i Eskilstuna kommun, för boende i Kvicksund

Trygghetspunkterna är platser dit du kan gå för att få värme, vatten, varm mat, information, möjlighet att larma 112, besöka toalett, enklare sjukvård, övernattning eller stöd. Om vi behöver öppna trygghetspunkterna informerar vi om det på kommunens webbplats eller via P4 Västmanland 100,5 MHz.

Klicka på den här länken så hittar du Västerås samlingskarta, I menyn väljer du Omsorg, stöd och hjälp och markerar visa trygghetspunkterna.länk till annan webbplats

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Om det sker olyckor och allvarliga händelser där allmänheten kan vara i fara använder myndigheterna viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som är ett varningssystem. Det finns två typer av VMA: en ljudsignal som sänds ut utomhus och ett informationsmeddelande i radio och tv. VMA används när det sker olyckor och andra allvarliga händelser där allmänheten kan vara i fara. Det kan vara gasläckor, oväder eller stora bränder.

Varningssignalen är ett högt utomhuslarm som består av en 7 sekunder lång ihållande signal följd av 14 sekunders tystnad. Det ljuder under minst två minuter. Vi sänder larmet omedelbart om det finns allvarliga risker. Det finns signalhorn i tätorterna Västerås, Tillberga, Irsta, Kvicksund och Hökåsen. Dessa fungerar även om till exempel strömmen går. Utomhuslarmet används också om Sverige skulle hamna i krig.

Bild på två varningstutor med blå himmel bakom

Foto: Paul Wishart

Allmänheten kan uppmärksammas om VMA på flera sätt. Om du laddar ner appen Krisinformation från MSB till din Smartphone kan du ta emot VMA-meddelande som push-notiser.

 • Varning genom ett talmeddelande från nummer 010-474 55 00 till fast telefoni inom det drabbade området.
 • Varning genom ett sms till mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området.
  VMA via sms är en kompletterande tjänst. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.
 • Varning genom ett sms till mobiler som befinner sig i området. Detta sker genom positionering av mobiltelefoner i enlighet med en lagändring som trädde i kraft från den 1 juli 2017. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.

Gör så här när du hör VMA-signalen:

 • håll dig inomhus
 • stäng dörrar, fönster, ventiler och fläktar
 • lyssna på radio P4 Västmanland 100,5 MHz för att få mer information.
 • På SVT:s Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.
 • För mer vid ett VMA, ring ej nödnumret 112, ring istället informationsnumret 113 13 eller följ information på www.vasteras.se och www.krisinformation.se

När faran är över sänds en 30 sekunder lång signal. Vi testar varningssystemet fyra gånger om året: klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Varningssystem vid krigsfara och krig

Om Sverige skulle hamna i ett läge av krigsfara eller krig används ett varningssystem för att du snabbt ska kunna söka skydd undan exempelvis ett flyganfall. Varningar kan utfärdas med hjälp av utomhuslarm och information i Sveriges Radio.

Förvarning - en del av befolkningsskyddet

I det så kallade befolkningsskyddet ingår bland annat skyddsrum och olika system för att varna befolkningen vid krigsfara och krig. För att du ska veta att du snabbt måste ta dig till ett skyddsrum eller annat skyddande utrymme behöver du få en förvarning. En förvarning kan gå ut via Sveriges Radio eller med hjälp av utomhusvarningssystemet. Via dem kan kommunen sända signalerna för beredskapslarm och flyglarm.

Beredskapslarm vid omedelbar krigsfara eller krig

Signalen för beredskapslarm (signal 30 sekunder - uppehåll 15 sekunder) är ett sätt för regeringen att meddela att det råder omedelbar krigsfara eller att landet är i krig. Det är regeringen som beslutar om det råder omedelbar krigsfara eller krig, beroende på läget i landet och i omvärlden.

Om du hör signalen för beredskapslarm ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4. Förbered dig på att kunna lämna bostaden med det allra viktigaste: varma kläder, något att äta och dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du omedelbart bege dig till den plats du har fått besked om.

Flyglarm vid närstående flyganfall

Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp kan signalen för flyglarm användas (signal två sekunder - uppehåll två sekunder, under en minut) för att varna befolkningen. Om du hör signalen ska du omedelbart söka skydd, exempelvis i närmaste skyddsrum eller i ett annat skyddande utrymme.

Faran över

När faran är över ljuder en oavbruten signal i 30 sekunder. Om du befinner dig i ett skyddsrum eller i ett annat skyddande utrymme kan du lämna det.

Räddningstjänst

Mälardalens brand- och räddningsförbund, MBR ansvarar för brandkåren i Västerås. De har tre brandstationer i kommunen: Vallby, som är huvudstation, Brandthovda och Skultuna. MBR har också brandstationer i Kolbäck, Hallstahammar, Surahammar och Virsbo.

Om du är i fara

Ring 112 om du själv eller någon annan i din närhet är i en nödsituation där det är fara för liv.

Så får du information under en kris

 • Facebook: Vi använder Västerås stads facebooksida för att informera om det vi vet och om det till exempel är något vi vill att du ska göra för att skydda dig under händelsen.
 • Webbplatsen: Vi använder också kommunens webbplats, www.vasteras.se, för att informera om en eventuell kris. Symbolen med cirkeln och utropstecknet används för att uppmärksamma dig på att något allvarligt har hänt. Vi använder endast symbolen vid kriser.
 • Radio: SR P4 Västmanland, 100,5 MHz, är din viktigaste kanal när internet inte fungerar. Lyssna på radion för löpande information.
 • Telefon: Västerås stad har ett extra informationsnummer som vi öppnar om vi bedömer att krisen är allvarlig. Numret är 021-39 90 00. Dit kan du då ringa för att få svar på frågor om krisen. Vi samarbetar med länsstyrelsen, polis, räddningstjänst, region Västmanland och Mälarenergi.
 • Telefon: Det nationella informationsnumret 113 13 lämnar och tar emot information dygnet runt.
 • Appen Mitt Västerås: I Västerås stads app får du information om en eventuell kris. När du har laddat ner appen via App Store, Google Play eller Windows Phone Store, kan du välja att få informationen som notiser. Via länkarna under rubriken Bra länkar längst ner på sidan kan du ladda ner appen Mitt Västerås till din smarta telefon.
 • Trygghetspunkter: Det finns 19 skolor som fungerar som trygghetspunkter där vi informerar om krisen. De fungerar även som värmestugor.
 • Längst ner på sidan under rubriken Bra länkar hittar du fler viktiga adresser.

Tips om hemberedskap och utrymning

I maj 2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. I broschyren kan du bland annat läsa om hur du förbereder dig själv för en kris, hur du bemöter falsk information och vart du ska vända dig för att få information vid en kris. Om du har funderingar kring innehållet eller behöver beställa fler, besök länken nedan.

Länk till Din säkerhets webbplatslänk till annan webbplats

Om händelser hotar liv eller hälsa kan svenska myndigheter låta utrymma ett område eller en fastighet. Det är bara om det är mindre farligt att lämna området än att stanna kvar som en utrymning genomförs.

Västerås stad har utformat en folder med kompletterande information. Den är specifikt riktad till dig som västeråsare och berättar mer om de lokala förutsättningar som gäller i Västerås kommun. Här kan du också läsa mer om hur du kan förbereda dig inför och agera vid en utrymning. 

Länk till vår folder Är du beredd?PDF

Ditt eget ansvar under en kris

Vi har alla ett ansvar för vår egen och andras säkerhet under en kris. Räkna med att samhällets resurser till en början framför allt kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor.

Läs mer om ditt eget ansvar på sidorna om krisberedskap på DinSäkerhet.selänk till annan webbplats

Krishantering

Om och när något händer är vi förberedda för att hantera krisen. Vi övar olika krisscenarier regelbundet. Västerås stad har det övergripande ansvaret för att hantera samordning av samhällsstörningar i kommunen. 

Vill du engagera dig och vara en resurs när något allvarligt händer?

Läs mer på sidan Västerås frivilliga resursgrupp FRG

Krisstöd i Västerås

När det uppstår kriser i Västerås erbjuder vi stöd till de som drabbas och deras närstående, oavsett om de bor i kommunen eller inte. Stödet handlar om både psykiskt stöd och om praktiska saker som kläder, mat och tak över huvudet. Krisstöd hjälper under en kris, till med samma saker som socialtjänsten och socialjouren gör till vardags. Krisstöd ger psykologiskt och socialt stöd vid stora olyckor och katastrofer. Det gäller både de som är direkt drabbade, till exempel överlevande och närstående och de som är indirekt drabbade.

Det är vanligtvis räddningsledare eller polis som initierar en krisstödsinsats. Krisstödet möter de drabbade och hjälper dem på ett stödcenter. Krisstödet ska även upprätta informations- och stödcentrum samt samverka med övriga organisationer som berörs av händelsen.

I en broschyr har vi samlat information till dig som har varit med om en allvarlig händelse och kan vara i behov av krisstöd. Länken till broschyren hittar du här nedan.

Länk till vår broschyr Till dig som varit med om en allvarlig händelsePDF

Socialtjänsten i Västerås hjälper vid mindre kriser

Om du blivit drabbad av till exempel en brand och behöver krisstöd, kläder, mat och tak över huvudet kan du få hjälp av socialtjänsten eller socialjouren. I första hand bör du kontakta ditt försäkringsbolag.

Kontakta socialjouren om du behöver hjälp:

 • Vardagar klockan 07.30-16.30: Kontaktcenter, 021-39 00 00.
 • Måndag till torsdag klockan 16.30-00.30, fredag 16.30-01.30, lördag 14.00-01.30, söndag 14.00-00.30: Socialjouren, 021-39 20 66. Övrig tid finns en social beredskap som nås via telefon 114 14.

Risker i Västerås

Västerås stad gör risk- och sårbarhetsanalyser för att överskåda vilka hot, risker och sårbarheter som finns i kommunen. På sidan Risker och sårbarheter i Västerås hittar du med information.

Länk till sidan Risker och sårbarheter i Västerås

Farligt gods

Begreppet farligt gods är ett samlingsnamn för ämnen som kan orsakar skador på människor, djur, egendom och miljö. I Västerås stads risk- och sårbarhetsanalys finns primära och sekundära transportleder genom Västerås för att farligt gods ska kunna transporteras på det enklaste och säkraste sättet på väg, vatten och via järnväg.

Skyfall och översvämning

Kraftiga regn, snösmältning, kombinerat med övriga ogynnsamma klimatbetingade faktorer ökar risken för översvämningar i anslutning till Svartån, och i vissa fall även Mälaren. I den strandnära bebyggelse som byggdes under 2000-talet har hänsyn tagits till förväntade klimatförändringar i den fysiska planeringen. Under 1990-talet bestämdes att byggnader ska ligga i nivån
+ 1,5 m över Mälarens normalvattennivå i Västerås.

Det är svårt att avgöra var risken för lokala översvämningar till följd av skyfall är störst. Det beror på att nederbörden, sällan är jämnt fördelad över ett område. Häftiga skyfall och långvarig nederbörd kan få konsekvenser för låglänta områden inom staden. Stadsledningskontoret har skapat en checklista för hur skyfall ska hanteras.

Här kan du se översvämningshoten för Mälarenlänk till annan webbplats

Här kan du se översvämningshoten för Svartånlänk till annan webbplats

Värmebölja

Värmebölja är en period med ovanligt varmt väder. Värmebölja definieras av SMHI som en period på minst tre dagar i sträck då dygnets högsta temperatur är minst 26 grader. Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i dessa riskgrupper:

 • Äldre personer
 • Spädbarn och små barn
 • Personer med kroniska sjukdomar
 • Personer som tar läkemedel som påverkar kroppens reglering av värme
 • Personer som är fysiskt aktiva och/eller arbetar i en ansträngande miljö

Länk till råd vid värmebölja

Skyddsrum i Västerås

Skyddsrum är till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd i krig. Övergripande ansvarig för skyddsrum är MSB. Västerås stad ansvarar för kommunens stora befolkningsskyddsrum i Mariaberget med plats för 3500 personer.

I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum och ungefär sju miljoner skyddsplatser. Dessa skyddsrum finns spridda i vanlig bebyggelse och används i fredstid som helt vanliga lokaler. Det är respektive fastighetsägare som ansvarar för sitt skyddsrum.

Hos MSB kan du läsa mer och hitta närmaste skyddsrum.länk till annan webbplats

Skärmbild över msbs karta som visar vart det finns skyddsrum i Västerås.

Din säkerhet i hemmet och på fritiden

På webbplatsen DinSäkerhet.se kan du läsa mer om att göra hemmet säkrare. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB som driver DinSäkerhet.se.

Läs mer på DinSäkerhet.selänk till annan webbplats

Brottsförebyggande arbete

Vi arbetar för att Västerås ska bli en tryggare och säkrare stad. Det finns flera brottsförebyggande råd, grannsamverkan i bostadsområden och verksamhet med polisvolontärer.

Här hittar du information om brottsförebyggande arbete

Kontakta oss

Mikael Lagergren

IT- och säkerhetsdirektör

Stadsledningskontoret

021-391113

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

Johan Ahlström

Riskingenjör

Stadsledningskontoret

021-391714

Per-Olof Rask

Koordinator

Stadsledningskontoret

021-392535

Christopher Forsberg

Säkerhetssamordnare

Stadsledningskontoret

021-392684

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

 • Du som är anhörig kan få hjälp och stöd

  Är du anhörig till någon som är sjuk? Vårdar du en närstående? Vi vet att det kan kännas ensamt och jobbigt ibland. Västerås stad erbjuder anhörigstöd för att stötta dig och ge dig kraft. Här kan du läsa mer om vårens utbud av stöd och aktiviteter.

 • Måndag den 3 december testas VMA-signalen

  På måndag den 3 december klockan 15.00 testas signalen för viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Det är bara ett test och du behöver inte göra någonting.

 • Ljusmanifestation för de som har gått bort på grund av droger

  Kom till Sigmatorget torsdag den 1 november klockan 17.00-17.30! Tillsammans minns vi de som har gått bort på grund av droger. Den som vill tar med marschall eller ljus att tända. Det blir också tal, musik och viktigast av allt - gemenskap.

Hjälpte informationen på denna sida dig?