Tips om hemberedskap och utrymning
I maj 2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. I broschyren kan du bland annat läsa om hur du förbereder dig själv för en kris, hur du bemöter falsk information och vart du ska vända dig för att få information vid en kris. Om du har funderingar kring innehållet eller behöver beställa fler, besök länken nedan.
Länk till Din säkerhets webbplats
Om händelser hotar liv eller hälsa kan svenska myndigheter låta utrymma ett område eller en fastighet. Det är bara om det är mindre farligt att lämna området än att stanna kvar som en utrymning genomförs.
Västerås stad har utformat en folder med kompletterande information. Den är specifikt riktad till dig som västeråsare och berättar mer om de lokala förutsättningar som gäller i Västerås kommun. Här kan du också läsa mer om hur du kan förbereda dig inför och agera vid en utrymning.
Länk till vår folder Är du beredd?
Ditt eget ansvar under en kris
Vi har alla ett ansvar för vår egen och andras säkerhet under en kris. Räkna med att samhällets resurser till en början framför allt kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor.
Läs mer om ditt eget ansvar på sidorna om krisberedskap på DinSäkerhet.se
Krishantering
Om och när något händer är vi förberedda för att hantera krisen. Vi övar olika krisscenarier regelbundet. Västerås stad har det övergripande ansvaret för att hantera samordning av samhällsstörningar i kommunen.
Vill du engagera dig och vara en resurs när något allvarligt händer?
Läs mer på sidan Västerås frivilliga resursgrupp FRG
Krisstöd i Västerås
När det uppstår kriser i Västerås erbjuder vi stöd till de som drabbas och deras närstående, oavsett om de bor i kommunen eller inte. Stödet handlar om både psykiskt stöd och om praktiska saker som kläder, mat och tak över huvudet. Krisstöd hjälper under en kris, till med samma saker som socialtjänsten och socialjouren gör till vardags. Krisstöd ger psykologiskt och socialt stöd vid stora olyckor och katastrofer. Det gäller både de som är direkt drabbade, till exempel överlevande och närstående och de som är indirekt drabbade.
Det är vanligtvis räddningsledare eller polis som initierar en krisstödsinsats. Krisstödet möter de drabbade och hjälper dem på ett stödcenter. Krisstödet ska även upprätta informations- och stödcentrum samt samverka med övriga organisationer som berörs av händelsen.
I en broschyr har vi samlat information till dig som har varit med om en allvarlig händelse och kan vara i behov av krisstöd. Länken till broschyren hittar du här nedan.
Länk till vår broschyr Till dig som varit med om en allvarlig händelse
Socialtjänsten i Västerås hjälper vid mindre kriser
Om du blivit drabbad av till exempel en brand och behöver krisstöd, kläder, mat och tak över huvudet kan du få hjälp av socialtjänsten eller socialjouren. I första hand bör du kontakta ditt försäkringsbolag.
Kontakta socialjouren om du behöver hjälp:
- Vardagar klockan 07.30-16.30: Kontaktcenter, 021-39 00 00.
- Måndag till torsdag klockan 16.30-00.30, fredag 16.30-01.30, lördag 14.00-01.30, söndag 14.00-00.30: Socialjouren, 021-39 20 66. Övrig tid finns en social beredskap som nås via telefon 114 14.
Risker i Västerås
Västerås stad gör risk- och sårbarhetsanalyser för att överskåda vilka hot, risker och sårbarheter som finns i kommunen. På sidan Risker och sårbarheter i Västerås hittar du med information.
Länk till sidan Risker och sårbarheter i Västerås
Farligt gods
Begreppet farligt gods är ett samlingsnamn för ämnen som kan orsakar skador på människor, djur, egendom och miljö. I Västerås stads risk- och sårbarhetsanalys finns primära och sekundära transportleder genom Västerås för att farligt gods ska kunna transporteras på det enklaste och säkraste sättet på väg, vatten och via järnväg.
Skyfall och översvämning
Kraftiga regn, snösmältning, kombinerat med övriga ogynnsamma klimatbetingade faktorer ökar risken för översvämningar i anslutning till Svartån, och i vissa fall även Mälaren. I den strandnära bebyggelse som byggdes under 2000-talet har hänsyn tagits till förväntade klimatförändringar i den fysiska planeringen. Under 1990-talet bestämdes att byggnader ska ligga i nivån
+ 1,5 m över Mälarens normalvattennivå i Västerås.
Det är svårt att avgöra var risken för lokala översvämningar till följd av skyfall är störst. Det beror på att nederbörden, sällan är jämnt fördelad över ett område. Häftiga skyfall och långvarig nederbörd kan få konsekvenser för låglänta områden inom staden. Stadsledningskontoret har skapat en checklista för hur skyfall ska hanteras.
Här kan du se översvämningshoten för Mälaren
Här kan du se översvämningshoten för Svartån
Värmebölja
Värmebölja är en period med ovanligt varmt väder. Värmebölja definieras av SMHI som en period på minst tre dagar i sträck då dygnets högsta temperatur är minst 26 grader. Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i dessa riskgrupper:
- Äldre personer
- Spädbarn och små barn
- Personer med kroniska sjukdomar
- Personer som tar läkemedel som påverkar kroppens reglering av värme
- Personer som är fysiskt aktiva och/eller arbetar i en ansträngande miljö
Länk till råd vid värmebölja
Skyddsrum i Västerås
Skyddsrum är till för att ge befolkningen ett fysiskt skydd i krig. Övergripande ansvarig för skyddsrum är MSB. Västerås stad ansvarar för kommunens stora befolkningsskyddsrum i Mariaberget med plats för 3500 personer.
I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum och ungefär sju miljoner skyddsplatser. Dessa skyddsrum finns spridda i vanlig bebyggelse och används i fredstid som helt vanliga lokaler. Det är respektive fastighetsägare som ansvarar för sitt skyddsrum.
Hos MSB kan du läsa mer och hitta närmaste skyddsrum.