Risker och sårbarheter i Västerås
I ett samhälle finns det risker och sårbarheter. Är vi förberedda kan vi minska både risker och skador. Västerås stad arbetar därför med att identifiera och förebygga risker.
Risk- och sårbarhetsanalys
Kommuner, regioner, länsstyrelser och centrala myndigheter är skyldiga att sammanställa risk- och sårbarhetsanalyser, så kallade RSA. Syftet med arbetet är att minska sårbarheten i samhället samt att öka förmågan att hantera samhällsstörningar och kriser.
Västerås stad arbetar fortlöpande med sin risk- och sårbarhetsanalys för att kunna åtgärda brister, planera för olika scenarion, kompetensutveckla och öva egen personal och samhällets aktörer för att på så sätt minska sannolikheten och konsekvenserna av en samhällsstörning eller kris, oavsett orsak.
Några typer av risker
Anläggningar med farlig verksamhet
Vid vissa anläggningar kan en olycka innebära allvarliga skador på människor eller miljö. Sådana anläggningar klassas som farlig verksamhet enligt lagen om skydd mot olyckor. Det är Länsstyrelsen i Västmanlands län som fattar beslut om vilka anläggningar det gäller.
Enligt lagen om skydd mot olyckor är det ägaren eller verksamhetsutövaren vid en anläggning som bedriver farlig verksamhet som är skyldig att:
- ha beredskap med personal och utrustning vid anläggningen
- bekosta en utökad kommunal beredskap för räddningsinsatser
- sätta in nödvändiga åtgärder för att hindra eller begränsa allvarliga skador till följd av en olycka
Detta ska ske som ett komplement till kommunens beredskap för räddningsinsatser.
Farlig verksamhet är till exempel:
- vissa flygplatser
- kärntekniska anläggningar
- dammar
- företag som hanterar stora mängder kemikalier
I Västerås kommun finns det sammanlagt ett 15-tal verksamheter som, av Länsstyrelsen, är klassade som farliga verksamheter. Av dessa omfattas åtta anläggningar även av Sevesolagstiftningen. Du kan läsa mer om Sevesolagstiftningen och vad den innebär här nedan.
Sevesoanläggningar
Verksamheter som hanterar eller lagrar stora mängder av vissa kemikalier kan omfattas av Sevesolagen. Syftet med lagen är att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Om verksamheten omfattas av lagen eller inte beror på mängden av det farliga ämnet/ämnena som kan förvaras. Namnet Seveso har sin grund i en allvarlig och uppmärksammad olycka i mitten av 70-talet i staden Seveso i Italien, där dioxiner släpptes ut som förorenade 25 kvadratkilometer mark och förgiftade ett stort antal människor och djur.
Reglerna omfattar verksamheter där farliga ämnen vid ett och samma tillfälle förekommer i stora mängder. Gränsmängderna varierar för olika kemikalier, beroende på deras egenskaper. För varje kemikalie finns två olika gränsmängder som delar in verksamheterna i en lägre respektive högre kravnivå. Den lägre kravnivån innebär att verksamheten ska anmälas till Länsstyrelsen och att ett handlingsprogram ska finnas. Den högre kravnivån innebär även att bland annat tillstånd krävs samt att en säkerhetsrapport ska tas fram.
Gemensamt för båda kravnivåerna är att en information till allmänheten ska tas fram och finnas tillgänglig via kommunens webbplats.
Information till allmänheten
Den information som ska finnas tillgänglig för allmänheten för Sevesoverksamheter på den högre kravnivån ska regelbundet och utan begäran lämnas till allmänheten, dock minst vart femte år. Informationen ska samtidigt lämnas till den som bedriver hälso- och sjukvård, skolverksamhet eller annan aktivitet som besöks av allmänheten, om området där aktiviteten bedrivs kan påverkas av en allvarlig kemikalieolycka. Information skickades ut 2021. Nedan finner du uppdaterad information om de anläggningar som berörs.
I Västerås kommun finns två anläggningar som omfattas av den högre kravnivån.
I Västerås kommun finns sex anläggningar som omfattas av den lägre kravnivån.
Vad ska jag göra om en olycka inträffar?
Om du hamnar i rök- eller gasmoln – tänk på vindriktningen. Sök dig bort från olyckan. Gå tvärs vindriktningen, varken mot eller med vinden. Rök och gas kan ha en starkt stickande lukt som kan ge sveda i ögon och näsa samt ge irritation i halsen och hosta.
Hur får jag information?
Inträffar en olycka på den aktuella anläggningen finns rutiner för hur myndigheter larmas. Räddningsinsats leds av räddningsledare från Mälardalens Brand- och Räddningsförbund. Om det sker olyckor och allvarliga händelser där allmänheten kan vara i fara använder myndigheterna viktigt meddelande till allmänheten, VMA, ett varningssystem. Det finns två typer av VMA: en ljudsignal som sänds ut utomhus och ett informationsmeddelande i radio och tv.