Visa sökformulär

Socionom

En socionom inom Sociala nämndernas förvaltning i Västerås stad arbetar med myndighetsutövning, antingen som socialsekreterare eller som biståndshandläggare.

Vilka jobbar på enheterna?

På hela Sociala nämndernas förvaltning är vi ungefär 400 anställda. Över 300 av oss arbetar inom myndighetsutövningen, där många är antingen socialsekreterare eller biståndshandläggare.

Som socialsekreterare kan du välja mellan att rikta in dig på bland annat barn och ungdomar, ekonomiskt bistånd eller missbruk.

Våra biståndshandläggare är indelade i två enheter, en som inriktar sig på personer med någon form av funktionsnedsättning och en för frågor som rör äldre.

På enheterna finns enhetschefer som har hand om den övergripande ledningen av arbetet och sköter planering, strategi och personalansvar på respektive enhet. Här finns också arbetsledare eller konsulenter, som leder team av handläggare i det dagliga arbetet.

Utveckling och bra kollegor

Vi jobbar hela tiden med kvalitetsutveckling för att göra vårt arbete bättre och mer effektivt. En sådan insats har till exempel varit att göra enheterna mindre. Det har lett till att kommunikationen blivit bättre och att teamledare och chefer har fått bättre möjligheter att stötta och coacha oss i vårt arbete.

Eftersom yrket i sig är tufft, du möter människor i utsatta situationer och måste ibland fatta svåra beslut, är det oerhört viktigt att ha bra kollegor att kunna ventilera och diskutera med. Det finns hos oss och vi är bra på att ta hjälp och stöd av varandra i vardagen.

Jobba med det viktigaste

Myndighetsutövning ställer stora krav på dig som handläggare eftersom besluten i hög grad kan påverka människors liv. Samtidigt är det utan tvekan ett av de mest givande yrkena du kan ha, det är i handläggarrollen du har chans att verkligen göra skillnad för människor. Här nedan beskriver några av våra medarbetare hur det är att jobba hos oss:Citat från medarbetare: 

"Du måste älska att jobba med människor. Och kunna tänka att det inte är dig som person de är arga på för att de fått avslag. Det är avslaget i sig. Det hade lika gärna kunna vara någon annan som tagit beslutet. Du gör bara ditt jobb." - Jessica Hedkvist, biståndshandläggare Bistånd Äldrenämnden.

"Man kan väl säga att jag har rötter i socionomyrket. Från barnsben har min familj varit familjevärdar, alltså familjehem för både vuxna och ungdomar som kommit snett i livet. Så jag har väl växt upp med lite psykologi vid middagsbordet." - Petter Filipsson, socialsekreterare Socialkontor Vuxen.

"Det är viktigt att man försöker möta familjen där de är och inte prata om scenarion som inte ens har inträffat, "om det här händer så gör vi så här". De behöver få säga det de vill först och det är upp till mig att vänta in dem. Det är lätt att gå in i den behandlande rollen, även om det inte är min roll. Det är svår att kunna utreda utan att lyssna. Utan familjen kan jag inte göra den utredningen. Därför kan det krävas några samtal för att jag ska lära känna dem." - Catalina Garrido, socialsekreterare Barn och ungdom, utredning.

"Du lär dig hela tiden, men det gäller att våga ta steget. Du vet inte vad det är på andra sidan dörren förrän du har kikat. I början tänkte jag "hjälp, det är jag som ska ta alla beslut". Nu känner jag mig faktiskt lugn. Jag längtar efter att komma ut och jobba på riktigt och göra egna bedömningar. Det är så roligt att man faktiskt kan göra skillnad här." - Linn Björkas, trainee Sociala nämndernas förvaltning.

"Mitt yrke går ut på att ta beslut. Någonstans måste jag bestämma mig för att jag ska ta beslut och hur jag vill besluta. Har jag svårt att ta ett beslut så kan jag diskutera det med någon. Så visst, det är ditt namn på som står på beslutet och det är du som får stå till svars men innan du har beslutet så har du alla möjligheter att få hjälp. Så det är ett ensamt jobb på pappret, men när du väl arbetar med det så är det inte ensamt." - Said Madjid, socialsekreterare Socialkontor ekonomi.

FAKTA OM MYNDIGHETSUTÖVNING

Myndighetsutövning innebär ett lagstadgat uppdrag att fatta beslut som rör en kommuninvånare. Beslutet kan vara positivt eller negativt för den det gäller. Inom socialtjänsten handlar det till exempel om beslut om ekonomiskt bistånd, vård för missbruk eller hemtjänst.

Förmåner

Att jobba med myndighetsutövning i Västerås Stad medför givetvis också en hel del förmåner.

Utveckling

Det finns stora möjligheter till kompetensutveckling. Vi ser också gärna en intern rörlighet inom verksamhetsområdet.

Lön

Lönen sätts individuellt baserat på din erfarenhet och kompetens och vi har nyligen genomfört stora satsningar för att höja samtliga nivåer.

Arbetstid

Vi har flextid.

Friskvård

Årligt friskvårdsbidrag och fri tillgång till badhus.

Kontakta oss

Anna Kropp

Personalchef

Individ- och familjeförvaltningen

021-39 14 77

Alexander Brock

HR-konsult

Postadress: Västerås stad, Sociala nämndernas förvaltning, 721 87 Västerås

Besöksadress: Stadshuset

Telefonnummer: 021-39 14 06

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Rekryteringsmässan - en chans till förändring

    Den 13 februari är det återigen dags för Rekryteringsmässan. För 16:e gången ordnas mässan som ger dig möjlighet att knyta kontakter, samla kunskap om den bransch du är intresserad av och kanske även hitta ett nytt jobb eller nya studievägar.

  • Lyft för trähusbygge på Öster Mälarstrand

    På torsdagsmorgonen började företaget K2A att montera sitt hyreshus i trä på Öster Mälarstrand. Som en jättelik byggsats lyftes den ena modulen efter den andra och staplades på det som så småningom ska bli 116 hyreslägenheter. 

Hjälpte informationen på denna sida dig?