Sommarlovsbiljett - fria bussresor för barn och unga

Under sommarlovet 2024 är det fria bussresor inom Västerås kommun för barn och ungdomar (7–19 år) som är folkbokförda i kommunen. Beslutet om detta har tagits av tekniska nämnden vid Västerås stad. Det är även fria färdtjänstresor inom Västerås kommun för de barn och unga (7–19 år) som är berättigade till färdtjänst. Här hittar du information om sommarlovsbiljetten.

Sommarlovsbiljetten gäller till den 23 augusti

Sommarlovsbiljetten gäller för fria bussresor med VL:s bussar inom Västerås kommun. Det går att åka på samtliga VL:s bussar så länge du kliver på och av vid en busshållplats inom Västerås kommun.

För att få kortet och vara berättigad till att resa gratis ska du vara mellan 7 – 19 år samt folkbokförd i Västerås. För de som uppfyller villkoren är det fria bussresor från den 3 juni fram till och med den 23 augusti.

Illustration Reko till jobbet kampanj, personer som promenerar, åker buss, cykel och sparkcykel.

Så får du din Sommarlovsbiljett

Utdelningen av sommarlovsbiljetten kommer ske via grundskolor och gymnasieskolor i Västerås i samband med avslutningarna. Detta gäller både för kommunala och fristående skolor.

  • Sommarlovsbiljetten är en personlig värdehandling.
  • Tappar du bort ditt kort kommer du inte få ett nytt.

För att få resa på Sommarlovsbiljetten gäller detta

Hur reser jag med Sommarlovsbiljetten?

Vid resa ska du visa upp kortet för föraren. Kortet ska blippas i biljettläsaren. Du ska även kunna visa upp kortet vid en biljettkontroll.

Kortet upphör att gälla den 23 augusti 2023.

Fria resor med färdtjänst för barn och unga

Under sommarlovet 2024 kan barn och unga (7-19 år) som är berättigade till färdtjänst resa gratis under sommarlovet. Den egenavgift som resenären själv betalar vid resa är borttagen för barn och ungdomar (7-19 år) folkbokförda i Västerås fram till den 23 augusti. Detta sker per automatik när ni bokar er resa.

För att få fria färdtjänstresor gäller samma villkor som för att få fria bussresor. Man får resa fritt inom Västerås kommun och den som åker ska vara 7-19 år och folkbokförd i Västerås.

Frågor & svar

  • Du ska vara 7-19 år. Sommarlovskortet gäller alltså till dagen innan du fyller 20 år.
  • Du ska vara folkbokförd inom Västerås kommun.
  • I övrigt gäller VL:s resevillkor.
    Länk till VLs resevillkor

Sommarlovsbiljetten kommer att delas ut i skolorna för de elever som går i grundskola och gymnasium.

Sommarlovsbiljetten är en personlig värdehandling. Ett borttappat kort ersätts inte, så ta väl hand om det.

Du kommer att kunna hämta ditt kort via Arenan, kolla på hemsidan för mera information om var när och hur du kan hämta ditt kort.

Om man köper VL:s Sommarlovskort så ger detta kort möjlighet att åka inom länet.

Du kommer att kunna hämta ditt kort via Arenan, kolla på hemsidan för mera information om var när och hur du kan hämta ditt kort.

Du får resa på samtliga VL:s bussar till och från busshållplatser som ligger inom Västerås kommun. Finns behov att resa över kommungränserna så hänvisar vi till VL för att se över vad det finns för alternativ att köpa.

Den är giltig på kollektivtrafik och färdtjänst inom Västerås kommun.

När du fyller 20 upphör Sommarlovsbiljetten att gälla. Det gäller även dig som redan har fått en Sommarlovsbiljett och fyller 20 år under den aktuella perioden.

Du kommer att kunna hämta ditt kort via Arenan, kolla på hemsidan för mera information om var när och hur du kan hämta ditt kort.

Vi uppdaterar löpande denna sida med aktuell information. Om du inte hittar svar på din fråga här kan du kontakta Västerås stads kontaktcenter på telefon 021-39 00 00 eller kontaktcenter@vasteras.se

För frågor om resevillkor eller själva resan i övrigt kan du höra av dig till VL:s kundcenter 021-473 00 00 kundcenter.vl@regionvastmanland.se

Personer som åker med Färdtjänsten ingår också i beslutet om fria resor under sommaren.
Du behöver inte göra något utan detta sker per automatik i systemet när du bokar din resa.