Visa sökformulär

Bibliotek

Bra länkar

Hitta till biblioteken

Västerås stad har ett huvudbibliotek och fem stadsdelsbibliotek. Västerås stad har också en bokbuss som kör till platser där det inte finns bibliotek, både i staden och utanför tätorten. Bokbussen besöker även skolor och förskolor. Det finns också två bibliotek i Skultuna och Tillberga som drivs i annan regi.

Så här gör du

Så här ansöker du om bibliotekskort

Ansök om bibliotekskort på bibliotekets webbplats. Har du ingen dator kan du använda någon av bibliotekets datorer.

Ta med dig din legitimation och gå till bibliotekets informationsdisk. Där aktiverar vi ditt lånekort.

Nu är det klart och du kan börja låna böcker!

Läsa och låna

Nästan alla av bibliotekets tjänster är gratis. För att kunna använda dem behöver du ha ett bibliotekskort.

Böcker

På biblioteket finns det böcker för alla smaker och på många språk. Det finns spännande berättelser och faktaböcker, både som tryckta böcker och i digitalt format. Om du söker något som inte finns på biblioteken i Västerås kan vi ordna det. Då får du det du önskar från ett annat bibliotek mot en mindre kostnad.

Biblioteket har mycket att erbjuda dig som vill ha lättlästa böcker eller talböcker. Lättlästa böcker för barn och unga finns på våra äppelhyllor. Vi har även talböcker. Talböcker är böcker som är inlästa med neutral röst. De får lånas av dig som har nedsatt syn, är dyslektiker eller reumatiker eller har andra skäl till varför du har svårt att läsa en tryckt bok. Du som inte kan ta dig till biblioteket kan använda vår service Boken kommer. Då får du böcker levererade till ditt hem.

E-böcker

De e-böcker som du kan låna på stadsbiblioteket är antingen nedladdningsbara eller strömmande. De är gratis att låna, och du använder ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer och din pinkod för att logga in. När lånetiden är slut tas boken bort automatiskt. Du behöver alltså inte tänka på att lämna tillbaka och kan inte få några förseningsavgifter för e-böcker. 

Ljudböcker

Ljudböcker är inlästa böcker. De finns på cd eller mp3-skiva. Vi har ljudböcker för alla åldrar, allt från romaner till fackböcker. En e-ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok och samtidigt se texten på skärmen. En strömmande ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok. Den är inte nedladdningsbar så du måste vara uppkopplad till internet medan du lyssnar på en sådan.

Språkkurser

På biblioteket kan du låna språkkurser. Kurser finns på cd, dvd eller som e-ljudböcker. Flera språk har kurser både för dig som är nybörjare och för dig som har förkunskaper. Det finns även språkkurser i mediejukeboxen.

Musik, film och spel

Vi har närmare 10 000 cd-skivor till hemlån. Dessutom kan vi hjälpa dig om du vill ha noter. Du kan spela elpiano eller elgitarr på biblioteket. Vi har också en öppen scen där du har möjlighet att uppträda. Vi välkomnar alla former av konstnärligt uttryck som musik, dans, teater, poesi eller stå upp-komedi. Du kan låna spelfilmer, faktafilmer och musikfilmer. Vi har också många spel för stora och små till PC, PS3, Xbox och Wii.

På Västerås stadsbiblioteks egen webbplats kan du söka efter böcker, se öppettider och boka dator eller grupprum.länk till annan webbplats

För vem

Våra tjänster

Bibliotekskort

Du kan besöka biblioteket och delta i evenemang utan att ha bibliotekskort. Men för att få låna böcker och ljudböcker och för att få tillgång till våra e-tjänster som att kunna läsa tidningar i mobilen behöver du ha ett bibliotekskort. Bibliotekskortet är gratis och alla kan få ett.
Här kan du ansöka om ett bibliotekskortlänk till annan webbplats

Talböcker

Du som behöver talböcker kan få ta del av vår talbokstjänst. Talböcker är böcker som är inlästa med neutral röst. De får lånas av dig som har nedsatt syn, är dyslektiker eller reumatiker eller har andra skäl till varför du har svårt att läsa en tryckt bok. Ljudböcker är ofta inlästa av en skådespelare som sätter sin prägel på upplevelsen. De får lånas av alla.
Läs mer om talböcker på bibliotekets egen webbplatslänk till annan webbplats

Boken kommer

Du som har svårt att ta dig till biblioteket kan använda vår service Boken kommer. Då får du böcker levererade till ditt hem.
Här finns kontaktuppgifter för dig som vill beställa Boken kommerlänk till annan webbplats

Tysta rum

Vi har tysta läsesalar för dig som vill läsa, studera eller arbeta i lugn och ro. Om ni är flera kan ni boka ett grupprum.
Här bokar du ett grupprumlänk till annan webbplats

Surfa trådlöst

Du kan surfa trådlöst via Arosnet på våra bibliotek. För att använda tjänsten behöver du en bärbar dator, surfplatta eller smartphone med trådlös nätverksanslutning. Du loggar in med ditt bibliotekskort eller med e-legitimation.

Kopiera, skanna eller skriva ut

På våra bibliotek kan du kopiera, skanna och skriva ut dokument från någon av våra datorer. Att skanna är gratis men kopior och utskrifter får du betala för. Allt detta och våra publika datorer hittar du på IT-center som finns på Fackbibliotekets nedre plan. Enklast tar du dig hit via entrén från Engelbrektsgatan.

Läs- och skrivstugan

På huvudbiblioteket har vi ett särskilt rum med läs- och skrivhjälpmedel. Rummet går att boka. Här finns specialdator utrustad med kompensatoriska hjälpmedel som talsyntes, förstoringsprogram samt olika program för dyslexi och läs- och skrivsvårigheter.

Det händer här

På stadsbiblioteket händer det saker varje dag, året om. På biblioteket pågår ständigt utställningar, konserter, barnaktiviteter och mycket mer. Vi strävar efter att ha ett så brett och angeläget program som möjligt.

Vill du veta mer om vad som är på gång? Besök då gärna vår evenemangsguidelänk till annan webbplats

Boken kommer

Om du svårt att ta dig till biblioteket kan du få låna böcker genom Boken kommer. Det är en gratis service som vänder sig till dig som har svårt att ta dig till biblioteket. Vi kör hem böcker till dig och hämtar dem regelbundet. Talböcker skickar vi med posten. Du som vill låna talböcker eller använda vår tjänst Boken kommer får först prata med en bibliotekarie som hjälper dig.

På Västerås stadsbiblioteks egen webbplats kan du söka efter böcker, se öppettider och boka dator eller grupprum (extern länk).länk till annan webbplats

Så här jobbar vi

Så här jobbar vi

Västerås stadsbibliotek drivs av Västerås stad och är en del av kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen. Våra bibliotek har ungefär 2500 besökare om dagen. Vi har 300 000 böcker att välja mellan och varje år köper vi in nästan 30 000 nya böcker, både nyutgivet och ersättningsböcker för de böcker som har slitits ut.

Vi har också ett stiftsbibliotek med äldre skrifter och böcker. Det används främst av forskare och släktforskare. För att få tillgång till stiftsbiblioteket bokar du en tid med vår stiftsbibliotekarie.

Kontakta oss

Västerås stadsbibliotek

Hit kan du vända dig för att få svar på frågor som rör biblioteket

021-39 46 01

E-post till kommunen betraktas normalt som en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen. Det innebär bland annat att den är offentlig och att allmänheten och massmedierna har rätt att ta del av innehållet. E-post till våra myndigheter registreras precis som vanlig post hos respektive myndighet. Därefter sänds den vidare till den enhet eller person som berörs.

Uppgifterna du fyller i här och sedan sänder in till oss kommer att skickas i okodad form över Internet.

Tänk på sekretessen; skicka aldrig konfidentiella uppgifter. I dessa fall ber vi dig kontakta oss på telefon.

Det här händer i Västerås

Nytt i Västerås

  • Västerås stad uppmärksammar Raoul Wallenberg

    Den 27 augusti är en minnesdag för Raoul Wallenberg, som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. För att hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärning genomför Västerås stad ett antal aktiviteter, som syftar till att öka medvetenheten kring civilkurage och mänskliga rättigheter.

Debug

Hjälpte informationen på denna sida dig?