Visa sökformulär

Läsa och låna

Nästan alla av bibliotekets tjänster är gratis. För att kunna använda dem behöver du ha ett bibliotekskort.

Böcker

På biblioteket finns det böcker för alla smaker och på många språk. Det finns spännande berättelser och faktaböcker, både som tryckta böcker och i digitalt format. Om du söker något som inte finns på biblioteken i Västerås kan vi ordna det. Då får du det du önskar från ett annat bibliotek mot en mindre kostnad.

Biblioteket har mycket att erbjuda dig som vill ha lättlästa böcker eller talböcker. Lättlästa böcker för barn och unga finns på våra äppelhyllor. Vi har även talböcker. Talböcker är böcker som är inlästa med neutral röst. De får lånas av dig som har nedsatt syn, är dyslektiker eller reumatiker eller har andra skäl till varför du har svårt att läsa en tryckt bok. Du som inte kan ta dig till biblioteket kan använda vår service Boken kommer. Då får du böcker levererade till ditt hem.

På Västerås stadsbiblioteks egen webbplats kan du söka efter böcker, se öppettider och boka dator eller grupprum (extern länk).länk till annan webbplats

E-böcker

De e-böcker som du kan låna på stadsbiblioteket är antingen nedladdningsbara eller strömmande. De är gratis att låna, och du använder ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer och din pinkod för att logga in. När lånetiden är slut tas boken bort automatiskt. Du behöver alltså inte tänka på att lämna tillbaka och kan inte få några förseningsavgifter för e-böcker. 

Ljudböcker

Ljudböcker är inlästa böcker. De finns på cd eller mp3-skiva. Vi har ljudböcker för alla åldrar, allt från romaner till fackböcker. En e-ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok och samtidigt se texten på skärmen. En strömmande ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok. Den är inte nedladdningsbar så du måste vara uppkopplad till internet medan du lyssnar på en sådan.

Språkkurser

På biblioteket kan du låna språkkurser. Kurser finns på cd, dvd eller som e-ljudböcker. Flera språk har kurser både för dig som är nybörjare och för dig som har förkunskaper. Det finns även språkkurser i mediejukeboxen.

Musik, film och spel

Vi har närmare 10 000 cd-skivor till hemlån. Dessutom kan vi hjälpa dig om du vill ha noter. Du kan spela elpiano eller elgitarr på biblioteket. Vi har också en öppen scen där du har möjlighet att uppträda. Vi välkomnar alla former av konstnärligt uttryck som musik, dans, teater, poesi eller stå upp-komedi. Du kan låna spelfilmer, faktafilmer och musikfilmer. Vi har också många spel för stora och små till PC, PS3, Xbox och Wii.

Det här händer i Västerås

Just nu finns det inga evenemang att visa här. Klicka på fler händelser för att se hela kalendern.

Nytt i Västerås

  • Eldningsförbud

    Det är stor till extremt stor brandrisk i skog och mark. Det är extremt torrt och prognosen för kommande dygn visar att det kommer att bli ännu torrare.

  • Kampanj mot tvångsgifte och utbildning om könsstympning

    Sommarlovet närmar sig och då ökar risken för att barn kan komma att giftas bort då de reser till sina hemländer. Därför genomför Västerås stad tillsammans med Länsstyrelsen Västmanland en informationskampanj som riktar sig till de som i sitt yrke möter barn i riskzonen. Kampanjen vill också nå ungd...

Hjälpte informationen på denna sida dig?