Visa sökformulär

Vårt utbud

Nästan alla av bibliotekets tjänster är gratis. För att kunna använda dem behöver du ha ett bibliotekskort.

Böcker

På biblioteket finns det böcker för alla smaker och på många språk. Det finns spännande berättelser och faktaböcker, både som tryckta böcker och i digitalt format. Om du söker något som inte finns på biblioteken i Västerås kan vi ordna det. Då får du det du önskar från ett annat bibliotek mot en mindre kostnad.

Biblioteket har mycket att erbjuda dig som vill ha lättlästa böcker eller talböcker. Lättlästa böcker för barn och unga finns på våra äppelhyllor. Vi har även talböcker. Talböcker är böcker som är inlästa med neutral röst. De får lånas av dig som har nedsatt syn, är dyslektiker eller reumatiker eller har andra skäl till varför du har svårt att läsa en tryckt bok. Du som inte kan ta dig till biblioteket kan använda vår service Boken kommer. Då får du böcker levererade till ditt hem.

Sök i bibliotekets katalog och hantera dina lån.länk till annan webbplats

Saknar du en titel i vårt utbud? Då kan du lämna inköpsförslag eller ansöka om fjärrlån.

E-post inköpsförslag: inkopsforslag.stadsbibliotek@vasteras.se
E-post fjärrlåneansökan: fjarrlan.stadsbibliotek@vasteras.se

E-böcker

De e-böcker som du kan låna på stadsbiblioteket är antingen nedladdningsbara eller strömmande. De är gratis att låna, och du använder ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer och din pinkod för att logga in. När lånetiden är slut tas boken bort automatiskt. Du behöver alltså inte tänka på att lämna tillbaka och kan inte få några förseningsavgifter för e-böcker. 

Låna e-böcker.länk till annan webbplats

Ljudböcker

Ljudböcker är inlästa böcker. De finns på cd eller mp3-skiva. Vi har ljudböcker för alla åldrar, allt från romaner till fackböcker. En e-ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok och samtidigt se texten på skärmen. En strömmande ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok. Den är inte nedladdningsbar så du måste vara uppkopplad till internet medan du lyssnar på en sådan.

Språkkurser

På biblioteket kan du låna språkkurser. Kurser finns på cd, dvd eller som e-ljudböcker. Flera språk har kurser både för dig som är nybörjare och för dig som har förkunskaper. Det finns även språkkurser i mediejukeboxen.

Musik, film och spel

Vi har närmare 10 000 cd-skivor till hemlån. Dessutom kan vi hjälpa dig om du vill ha noter. Du kan spela elpiano eller elgitarr på biblioteket. Vi har också en öppen scen där du har möjlighet att uppträda. Vi välkomnar alla former av konstnärligt uttryck som musik, dans, teater, poesi eller stå upp-komedi. Du kan låna spelfilmer, faktafilmer och musikfilmer. Vi har också många spel för stora och små till PC, PS3, Xbox och Wii.

Strömmande film

Låna strömmande film gratis på Cineasterna.
1. Välj Västerås stadsbibliotek
2. Klicka på gå vidare.
3. Här kan du följa instruktionerna och gratis skapa ett konto. Du behöver inte skapa ett konto utan kan se film gratis ändå genom att ange bibliotekskortsnummer och PIN-kod.Det finns tusentals filmer att välja bland.

Strömma film gratis.länk till annan webbplats

Databaser

Alex

Författarlexikon på svenska. Alla typer av författare finns med: klassiker och nobelpristagare, deckarförfattare, fantasyförfattare, ett stort antal barn- och ungdomsboksförfattare, med mera. Du kan även söka på genrer.

Du kan använda Alex från vilken dator du vill. Logga in med numret som står på ditt bibliotekskort.

Länk till Alexlänk till annan webbplats.

Global grant

Här hittar du svenska och utländska stipendier, bidrag och anslag. För närvarande innehåller databasen ungefär 20 000 olika stipendieprogram.

Du kan söka i Global grant från vilken dator du vill. Logga in med det nummer som står på ditt bibliotekskort.

Länk till Global grant. (Inte tillgänglig för tillfället)

Landguiden

Är en databasversion av Länder i fickformat. Databasen drivs av Utrikespolitiska Institutet och omfattar alla världens länder och ett trettiotal självstyrande territorier. Här hittar du statistik, fakta och fördjupning om världens konflikter och kontinenter.

Länk till Landguiden.länk till annan webbplats

Naxos Music Library

Med Naxos Music Library kan du gratis lyssna på över 148,880 CD-skivor från mer än 70 olika skivbolag. Naxos Music Library innehåller: Klassisk musik, Jazz, Blues, World, Chinese music, Pop, Nostalgi m.m. Varje månad tillkommer ca. 500 CD-skivor.

Du loggar in med ditt bibliotekskortsnummer, 11 siffror.

Länk till Naxos Music Librarylänk till annan webbplats

Naxos Music Library via telefon/surfplatta:
För att köra Naxos Music Library via sin iPhone/iPod Touch/iPad eller Android-telefon/surfplatta behöver man skapa ett eget konto inom bibliotekets inloggning.

Så här går det till:

  • Ladda först ned applikationen "NML" från Play Butik (Android-telefoner) eller App Store (iPhone/iPod Touch/iPad).
  • Gå sedan till Naxos Music Librarylänk till annan webbplats (NML) på en dator. Fyll i lånekortsnumret och logga in. Väl inne klickar du på fliken Playlist och skapar ett eget konto genom att klicka på "Sign up" i raden Students/Members Playlist. Man får sedan e-post där man bekräftar sitt konto.
  • Använd sedan dessa uppgifter till att logga in på NML i respektive telefon.

PressReader

PressReader är en digital tidningshylla. Här kan du läsa mer än 7000 dagstidningar på 100 språk från 120 länder. Du läser en kopia av den tryckta tidningen som är tillgänglig samma dag den trycks. Tidningarna sparas i 90 dagar och innehållet är sökbart.

Länk till PressReader.länk till annan webbplats

Du kan använda PressReader på vilken dator du vill, du behöver ha ett bibliotekskort hos oss. Du loggar in med ditt bibliotekskortsnummer och din PIN-kod.

Logga in på PressReader hemifrån.länk till annan webbplats

Du kan även använda appen PressReader. Du måste ansluta din smarttelefon eller surfplatta till bibliotekets trådlösa nätverk. Du kan därefter ladda ner hur många tidningar och tidskrifter du vill i 72 timmar offline hemifrån. Appen finns för iPhone, Android, Windows och Blackberry.

Ladda ner appen Pressreader:

Nationalencyklopedin

Nationalencyklopedin är en elektronisk version av det svenska uppslagsverket NE. NE uppdateras och utökas kontinuerligt och innehåller även videosekvenser, interaktiva kartor mm. NE:s ordbok ingår, liksom ett specialskrivet lexikon för unga, NE Junior. För att få tillgång till nationalencyklopedin behöver du vara inloggad på någon av biblioteks publika datorer.

Länk till Nationalencyklopedin.länk till annan webbplats

Släktforskning

Vi har släktforskardatabaser på biblioteket. Du kan boka våra släktforskardatorer för att få åtkomst till dem. Kontakta Västerås stadsbibliotek om du vill boka släktforskardatorerna.

Arkiv digital

Arkiv digital är en databas som består av digitaliserat historiskt källmaterial i färg. Du kan använda Arkiv digital i på huvudbiblioteket, Bäckby bibliotek, Skiljebo bibliotek och Önsta-Gryta bibliotek.

Länk till Arkiv digital.länk till annan webbplats

SVAR - Arkion - Riksarkivet innehåller databaser med register för släktforskning och inskannade mantalslängder.

Länk till SVAR - Arkion - Riksarkivet.länk till annan webbplats

Hjälpte informationen på denna sida dig?