Bidrag, ekonomiskt stöd till föreningar
Vilket ekonomiskt stöd kan min förening få?
Det är olika nämnder som beslutar om stöd till föreningar. Därför gäller olika riktlinjer för olika sorts föreningar. Det är också olika datum för ansökan. Läs noga om vad som gäller för just er.
Västerås stad har även gemensamma riktlinjer och kriterier för föreningsstöd som gäller alla bidragsgivande nämnder beslutade av kommunstyrelsen.
1. Idrottsföreningar
Vill er förening ansöka om stöd? Då behöver ni vara medlemmar i riksidrottsförbundet. Er verksamhet ska vara för barn och ungdomar, 7–20 år. Ni ska också vara en godkänd förening av Västerås stad. Ta kontakt med stadens Kontaktcenter för att påbörja processen för att bli bidragsberättigad! Ring 021-39 00 00 eller skicka mail till kontaktcenter@vasteras.se.
Ansökan om stöd till idrottsförening
Om ni vill söka stöd för det kommande verksamhetsåret ska ni göra det senast den 15 oktober. Har ni brutet verksamhetsår så söker ni stöd senast 1 mars. Det är viktigt att ni läser igenom våra riktlinjer innan ni gör ansökan.
Riktlinjer för stöd till idrottsföreningar
Elitstöd till idrottsföreningar
Ansökan av föreningsstödet görs i vårt föreningsverktyg Interbook Go. Har ni problem med att logga in i systemet, kontakta Marie Sandersson Bergwall.
Projekt – och arrangemangsstöd
Din förening kan också söka stöd för enskilda projekt eller arrangemang. Det ska vara något som sker utöver er vanliga verksamhet. Du kan söka stödet löpande under året men minst en månad i förväg.
Så gör vi vår bedömning av stödet
Det är nämnden för idrott, fritid och förebyggande som ger stöd till idrottsföreningar. När vi ger er ekonomiskt stöd tittar vi på jämställdhet och utbildningsgrad i styrelse och bland ledare. Vi bedömer också hur bred barn- och ungdomsverksamhet föreningen har. Vi tittar vidare på hur er förening arbetar med medlemsvård för olika åldersgrupper, hur ni arbetar med tillgänglighet och inkludering av olika målgrupper i föreningen.
2. Kultur- och fritidsföreningar
För att kunna ansöka om föreningsstöd ska er förening vara en godkänd bidragsberättigad förening. Ansökan för att bli en godkänd bidragsberättigad förening görs i Interbook Go. Har du frågor, ta kontakt med Kontaktcenter på 021-39 00 00 eller skicka e-post till kontaktcenter@vasteras.se.
Föreningsstöd kan ges genom verksamhetsstöd och/eller stöd för projekt och arrangemang. Läs mer om vad som krävs för att få stöd via länken nedan.
Riktlinjer för föreningsstödet till ideella kultur- och fritidsföreningar
Stöd till samlingslokaler inom kulturnämnden
Föreningar som uppfyller parametrarna för att erhålla stöd till samlingslokaler kan söka ett årligt driftsstöd samt ett reparations- och underhållsstöd eller upprustningsstöd genom medfinansiering för åtgärder man planerar att genomföra på samlingslokalen.
3. Föreningar för personer med funktionsnedsättning
För att kunna ansöka om föreningsstöd ska er förening vara en godkänd bidragsberättigad förening. Ta kontakt med stadens Kontaktcenter för att påbörja processen för att bli bidragsberättigad! Ring 021-39 00 00 eller skicka mail till kontaktcenter@vasteras.se
Riktlinjer för stöd till föreningar för personer med funktionsnedsättning
Verksamhetsstöd
Vi har ett system för ansökan av föreningsstöd/verksamhetsstöd, föreningsverktyget heter Interbook Go och det nås via länken nedan. Skicka e-post till monica2.holm@vasteras.se för att få inloggningsuppgifter. Sista ansökningsdagen är 15 november för ansökan om verksamhetsstöd för kommande år.
Projekt- och arrangemangsstöd
Er förening kan också söka stöd för enskilda projekt eller arrangemang. Det ska vara något som sker utöver er vanliga verksamhet. Ni kan söka stödet löpande under året men minst en månad i förväg. Alla ansökningar sker via föreningsverktyget Interbook Go.
Så görs bedömningen av stödet
Det är nämnden för personer med funktionsnedsättning som beviljar det ekonomiska stödet. Stödet bedöms utifrån kriterier, bland annat förväntas föreningen arbeta med att förbättra medlemmarnas livsvillkor och bevaka deras intressen. Föreningen ska rikta sig till personer med varaktiga funktionsnedsättningar. Läs mer under riktlinjer!
4. Sociala föreningar med särskild inriktning
För att kunna ansöka om föreningsstöd ska er förening vara en godkänd bidragsberättigad förening. Ta kontakt med stadens Kontaktcenter för att påbörja processen för att bli bidragsberättigad! Ring 021-39 00 00 eller skicka mail till kontaktcenter@vasteras.se
Riktlinje för föreningsstöd till sociala föreningar
Verksamhetsstöd
Vi har ett system för ansökan av föreningsstöd/verksamhetsstöd, föreningsverktyget heter Interbook Go och det nås via länken nedan. Skicka e-post till monica2.holm@vasteras.se för att få inloggningsuppgifter. Sista ansökningsdagen är normalt sett 1 oktober för ansökan om verksamhetsstöd för kommande år.
Ansök om verksamhetsstöd i Interbook Go.
Projekt- och arrangemangsstöd
Er förening kan också söka stöd för enskilda projekt eller arrangemang. Det ska vara något som sker utöver er vanliga verksamhet. Ni kan söka stödet löpande under året men minst en månad i förväg. Alla ansökningar görs via föreningsverktyget Interbook Go.
Så görs bedömningen av stödet
Det är individ- och familjenämnden som beviljar stöd till sociala föreningar med särskild inriktning. Stödet bedöms utifrån kriterier, bland annat hur omfattande den utåtriktade verksamheten är samt hur föreningen arbetar med stöd och rådgivning. Läs mer under riktlinjer!
5. Pensionärsföreningar
För att kunna ansöka om föreningsstöd ska er förening vara en godkänd bidragsberättigad förening. Ta kontakt med stadens Kontaktcenter för att påbörja processen för att bli bidragsberättigad! Ring 021-39 00 00 eller skicka mail till kontaktcenter@vasteras.se
Riktlinjer för föreningsstöd till Pensionärsföreningar
Verksamhetsstöd
Vi har ett system för ansökan av föreningsstöd/verksamhetsstöd, föreningsverktyget heter Interbook Go och det nås via länken nedan. Skicka e-post till monica2.holm@vasteras.se för att få inloggningsuppgifter. Sista ansökningsdagen är 31 oktober för ansökan om verksamhetsstöd för kommande år.
Projekt- och arrangemangsstöd
Er förening kan också söka stöd för enskilda projekt eller arrangemang. Det ska vara något som sker utöver er vanliga verksamhet. Ni kan söka stödet löpande under året men minst en månad i förväg. Alla ansökningar görs via föreningsverktyget Interbook Go.
Så görs bedömningen av stödet
Äldrenämnden ger stöd till pensionärsföreningar. Stödet bedöms utifrån kriterier, bland annat förväntas föreningen ha en bred, utåtriktad och öppen programverksamhet samt att erbjuda social gemenskap. Läs mer under riktlinjer!
6. Avgiftsfria sommarlovsaktiviteter
Västerås stad vill att barn i Västerås ska få bra lov under 2024. Nu erbjuder vi ideella föreningar som är registrerade och godkända av nämnden för idrott, fritid och förebyggande, kulturnämnden eller äldrenämnden att ansöka om bidrag för att arrangera avgiftsfria sommarlovsaktiviteter.
Västerås stad vill att det ska finnas olika former av aktiviteter för barn under sommarlovet. Det kan vara aktiviteter under en dag, en veckoaktivitet eller kortare spontanaktivitet/arrangemang.
Vid aktiviteter som pågår en hel eller halv dag ser vi gärna att barnen erbjuds någon form av förtäring.
Västerås stad vill att stödet ska bidra till:
- Meningsfull fritid.
- Deltagande av flickor, pojkar och annan könstillhörighet.
- Främja möten mellan barn från olika social bakgrund.
- Främja inkludering för barn med funktionsvariationer.
Ansökningsperiod
20 februari - 1april
Organisationer som beviljats medel ska efter avslutad aktivitet redovisa projektets resultat och statistik i Interbook Go senast två veckor efter avslutat projekt.
Målgrupp
Barn i åldersgruppen 7–18 år (med särskilt fokus på barn i socioekonomisk utsatthet). Ansökan kan gälla hela åldersspannet 7-18 år eller del, till exempel 7–10 eller 13–18 år.
Bedömning av ansökan
En arbetsgrupp bestående av 3 tjänstepersoner på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen granskar och beslutar om tilldelning av medel eller avslag. Arbetsgruppen baserar sina beslut på:
- Projekt som tydligt beskriver hur stadens syfte ska uppnås.
- Projekt fördelade i flera av våra stadsdelar.
- Projekt som säkerställer aktiviteter under sommarens olika veckor.
- Projekt som på helhet blir en bredd av olika former av aktiviteter. Vi beviljar inte många projekt med samma inriktning.
- Projektansökningar från 1 000 kronor till maximalt 40 000 kronor kommer att handläggas med syfte att det ska bli många olika alternativa projekt för barnen att delta i.
- Projektet ska ha försäkring för deltagarna.
Vid eventuella frågor, kontakta Marie Sandersson Bergwall 021-39 12 84 eller Daniel Svalling 021- 39 16 88. Du kan även kontakta Torbjörn Berggren på telefon 021-39 36 96.
Ansökan om bidrag för att arrangera avgiftsfria sommarlovsaktiviteter görs i vårt föreningsverktyg Interbook Go.
Stöd till studieförbund
Kulturnämnden ger stöd till studieförbund för att främja verksamhet inom Västerås kommun, för att ge västeråsarna möjlighet till bildning.
Västerås stads riktlinje för stöd till studieförbund, pdf Pdf, 284.6 kB.
Stipendier
Elitidrottsstipendium
Västerås stad har under många år delat ut stipendier till elitidrottare i Västerås. Från och med 2023 ändras inriktningen på elitidrottsstipendiet. Det delas ut två stipendier varje år, om det finns nomineringar som uppfyller kriterierna, elitidrottare som är 19–25 år och som kombinerar sin idrott med studier. Studierna ska vara på minst halvfart och gäller endast eftergymnasiala studier.
Information om Västerås stads elitidrottsstipendium
Kulturstipendium
Information om Västerås stads kulturstipendium
Föreningsledarstipendium
Eldsjälsstipendium, barn- och ungdomsledarstipendium samt ung ledare och ung domare
Västerås stad delar tillsammans med Västerås Idrottsallians ut föreningsledarstipendier på 10 000 kronor. Kategorierna är eldsjäl och barn- och ungdomsledare, ung ledare och nytt från 2024 är ung domare.
Både föreningar och privatpersoner kan nominera en ledare.
Nomineringsperioden för innevarande års föreningsledarstipendier är öppen till den 5 januari året därpå. Beslutet om vilka som får Västerås stads föreningsledarstipendium tas sedan i Västerås stads nämnd för idrott, fritid och förebyggande.
Nomineringen till föreningsledarstipendier görs digitalt via länk nedan.
Kriterierna som gäller för eldsjäl:
- Personen ska ha ett flerårigt ideellt arbete inom föreningslivet och en entusiastisk person som brinner för föreningen.
- Ledaren ska vara bosatt och aktiv inom Västerås kommun.
- Ledaren har ett engagemang för utveckling
- Ledaren ska vara ideellt arbetande i föreningen
Kriterier för barn- och ungdomsledarstipendierna:
- Ledaren ska ha ett flerårigt ideellt arbete med barn och ungdomar inom området idrott.
- Ledaren ska vara engagerad och kunnig och ha möjlighet att genom stipendiet utvecklas och fördjupas i ledarskapet.
- Ledaren ska vara bosatt och aktiv inom Västerås kommun.
- Personen uppvisa ett gott bemötande i sina kontakter.
Stipendiet syftar till att ledaren skall kunna utveckla sig i sin ledarroll.
Kriterierna som gäller för ung ledare:
- Ledaren ska vara engagerad och kunnig och ha möjlighet att genom stipendiet utvecklas och fördjupas i ledarskapet.
- Ledaren skall vara mellan 16–25 år.
- Personen uppvisar ett gott bemötande i sina kontakter.
- Ledaren ska vara bosatt och aktiv inom Västerås kommun.
- Ledaren ska vara ideellt arbetande i föreningen.
Stipendiet för ung syftar till att stödja ungdomar som vill satsa på en ledarroll och en möjlighet att utveckla sitt ledarskap.
Kriterierna som gäller för ung domare:
- Domaren skall vara mellan 16–25 år och en person som visat stor mognad och föredömligt ledarskap.
- Personen är bestämd och ödmjuk vid sin utövandet av sin uppgift och bedöms ha förutsättningar att nå långt i sin domarkarriär.
- Personen/domaren ska vara bosatt och aktiv inom Västerås kommun.
Stipendiet för ung syftar till att stödja ungdomar som vill satsa på en domare och en möjlighet att utveckla sitt ledarskap.
Övriga utmärkelser:
Pennemosstipendiet på 10 000 kr som delas ut i samverkan mellan Västerås stad och Västerås Idrottallians och nytt från och är man utser årets förening.
Andra stipendium i Västerås stad
Kontakta oss
Marie Sandersson Bergwall
Idrottsstrateg
Telefonnummer 021-39 12 84
marie.sandersson.bergwall@vasteras.se