Beslutad av Individ- och familjenämnden 18 juni 2013 och gäller tillsvidare.
För att erhålla ekonomiskt stöd ska föreningarna bedriva sin verksamhet i enlighet med stadens strategiska plan och individ- och familjenämndens mål och indikatorer. Utöver nämndens specifika mål så arbetar Västerås stad i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter. En förutsättning för att stöd ska ges är att föreningslivet beaktar barnkonventionen i all verksamhet
som rör barn och ungdom så att verksamheten inte strider mot denna och att föreningen har värderingar och verksamhet i enlighet med stadens handikappolitiska program samt integrationsprogram.
Viljeinriktningen för Västerås stads samverkan med civilsamhället, KS § 267, 2010/291-KS, ligger även som grund för arbetet med sociala föreningar. Föreningar med särskild social inriktning Individ- och familjenämnden lämnar stöd till föreningar med särskild social inriktning. För att komma ifråga för föreningsstöd ska verksamheten:
Stödberättigad förening
Det finns två olika föreningsstöd som föreningar kan söka från individ- och familjenämnden; verksamhetsstöd och projekt/arrangemangsstöd. Större bidrag utbetalas tertialsvis, mindre bidrag som engångsbelopp.
Föreningarna kan söka verksamhetsstöd en gång per år för sin planerade verksamhet. Som grund för bedömning av föreningsstödets storlek beslutar nämnden om ett antal parametrar som kan variera utifrån nämndens viljeinriktning.
Parametrarna ska kommuniceras med föreningarna och eventuella förändringar påtalas i god tid. För de föreningar som får 100 000 kronor eller mer i årligt verksamhetsstöd upprättas ett-, två-, eller treåriga åtaganden.
Föreningarna kan söka stöd för projekt eller enstaka arrangemang löpande under året. Denna stödform avser verksamhet som inte ingår i det ordinarie verksamhetsstödet och stödet kan även sökas av nya föreningar som bildas under året. Handläggningsprocess
Inför ansökan om verksamhetsstöd bjuder sociala nämndernas förvaltning in till möte för tydliggörande av ansökningsprocess och möjlighet att ställa frågor. Ansökning för verksamhetsstöd inför nästkommande år ska ske senast 1 oktober. Ansökningar som inte är kompletta kommer inte att handläggas. Beslut fattas på individ- och familjenämndens december sammanträde. Besked om nämndens beslut lämnas senast 14 dagar efter sammanträdet. Handläggningstiden för projekt/arrangemangsstöd är som mest fyra veckor från komplett inkommen ansökan till beslut. Senast två månader efter genomfört projekt/arrangemang ska redovisning lämnas på särskild blankett.
Individ- och familjenämnden vill i sin bedömning av föreningsstöd särskilt lägga vikt vid följande parametrar (varje förening behöver inte beröras av alla punkter):
Förening som fått ekonomiskt stöd skall informera nämnden om verksamheterna. Verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse och årsmötesprotokoll ska överlämnas snarast efter genomfört årsmöte. Föreningen skall också vara behjälplig
om nämnden önskar kompletterande uppgifter. Om verksamheten genomgår väsentliga förändringar under verksamhetsåret ska nämnden genast underrättas. Föreningen ska av nämnden underrättas om aktuella politiska beslut som kan beröra
verksamheten. Granskning av föreningens verksamhet kan ske såväl av Västerås stad som av för ändamålet engagerad extern aktör.